Έκκληση Άιντα προς τους πολίτες και υπόδειξη προς την Ε.Ε.: «Προετοιμαστείτε για λύση, θα εκπλαγείτε με αυτά που θα δείτε




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα εκτιμά πως μπορεί να επιτευχθεί λύση εντός ενός λογικού χρονικού διαστήματος και κάλεσε τους πολίτες να το λάβουν αυτό υπόψη και να προετοιμαστούν. Παράλληλα, όπως είπε, κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες ενημέρωσε τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο λύσης.

Αποτιμώντας την μέχρι σήμερα πορεία της διαδικασίας, μετά την επιλογή Ακιντζί, ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, είπε πως τέτοιο κλίμα δεν υπήρξε εδώ και πολλά χρόνια. Μιλώντας χθες στο Δικοινοτικό Καφέ του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Στέλιος, στην Παλιά Λευκωσία και απαντώντας σε ερώτηση για την εφαρμογή ΜΟΕ στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, συνέστησε υπομονή υποδεικνύοντας με νόημα πως «θα μείνετε κατάπληκτοι με αυτά που θα δείτε…». Ο κ. Άιντα είπε πως υπάρχουν επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται να έλθουν στο νησί μετά τη λύση.

Τα Ηνωμένα Έθνη αφήνουν, πάντως,  πεδίο στους Αναστασιάδη και Ακιντζί να προχωρήσουν σε συζητήσεις ουσίας, να αποφασίσουν μόνοι τους τη διαδρομή και να καθορίσουν το τοπίο. Τούτο ήταν εμφανές και χθες, κατά τη διάρκεια των χωριστών συναντήσεων που είχε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί. «Εσείς θα αποφασίσετε, εμείς θα σας παρακολουθούμε…»,  ήταν η επαναλαμβανόμενη αναφορά του αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση ο Διεθνής Οργανισμός θα αποφύγει οποιαδήποτε παρέμβαση, για να μην χαλάσει το μομέντουμ και το κλίμα. Αλλά και στις πρώτες συναντήσεις, ο κ. Άιντα σε αντίθεση με ότι ίσχυε όταν ήταν ο Ντερβίς Έρογλου, μίλησε ελάχιστα αφήνοντας Αναστασιάδη και Ακιντζί να συζητούν χωρίς παρεμβάσεις. Χθες συμμετείχε και στη συνάντηση των διαπραγματευτικών ομάδων. Οι ομάδες συνέχισαν την προετοιμασία του εγγράφου που θα παρουσιάσουν ενώπιον των Αναστασιάδη και Ακιντζί κατά τη σημερινή τους συνάντηση. Το έγγραφο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν οι βασικές επικεφαλίδες με αναφορές σε συγκλίσεις και αποκλίσεις. Από τους δυο, Αναστασιάδη και Ακιντζί,  θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα ανακοινωθούν και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, παρόλο που ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί αυτά που συμφωνήθηκαν στις 28 Μαίου.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, είπε ότι είναι ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, θεωρούν ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος και ότι επιθυμία τους είναι να  εκμεταλλευτούν την δυναμική που παρουσιάζεται για το Κυπριακό. Περαιτέρω ανέφερε πως η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα ενεθάρρυνε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να  αρχίσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ότι σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί.

ΜΙΚΡΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΟΙ συνομιλίες, είπε χθες ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, θα συνεχιστούν με ένα μικρό όμως διάλειμμα το καλοκαίρι. Για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Άιντα είπε ότι προχθές είχε συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και είπε ότι υπάρχει μια αλληλουχία για το πώς θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Σημειώνοντας ότι ακόμη δεν βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ότι ο σχεδιασμός είναι όπως καλυφθούν όλα τα βασικά ζητήματα μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.

ΤΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ

ΣΤΙΣ συγκλίσεις παρέπεμψε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα όταν κλήθηκε χθες στα κατεχόμενα να σχολιάσει τις συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ στο θέμα του φυσικού αερίου. Ο κ. Αίντα είπε ότι δεν θα ήθελε να πει πολλά επί αυτού. «Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω μόνο ότι στην ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο το θέμα που αφορά το πετρέλαιο και το αέριο έχει ήδη λυθεί, είναι στις υφιστάμενες συγκλίσεις και  πρόκειται για θέμα που αφορά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», σημείωσε.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΤΗ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

ΑΠΟ τα κατεχόμενα μεταδίδεται ότι ο λεγόμενος υπουργός Εσωτερικών του ψευδοκράτους Τεμπερρουκέν Ουλούτσαϊ πραγματοποίησε  επισκέφθηκε προχθές την περιοχή της Δερύνεας και «ενημερώθηκε για τις εργασίες για το διάνοιγμα διόδου διεύλευσης». Όπως μετέδωσε ο παράνομος Μπαϊράκ,  «αρχίζουν οι εργασίες για το άνοιγμα του σημείου διέλευσης της Δερύνειας μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της συμφωνίας που κατέληξαν οι Αναστασιάδης και Ακιντζί». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται εντάσσεται και η επίσκεψη αυτή του αξιωματούχου του ψευδοκράτους και της συνοδείας του.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Εμπλοκή της Ε.Ε. και λύση στη βάση του κεκτημένου

ΘΕΤΙΚΗ εξέλιξη χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης την τοποθέτηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντα ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Είναι κάτι που, θυμάστε από την αρχή, λέγαμε και όχι μόνο αυτό, αλλά θεωρούμε ότι η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά τόσο στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, αλλά και στην εφαρμογή μιας ενδεχόμενης λύσης» είπε ο Εκπρόσωπος. Σημειώνεται πως πρόσφατα ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είχε πρόσφατα επαφές στις Βρυξέλλες για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς αν η βάση της σημερινής διαπραγμάτευσης θα είναι καλύτερη από ό,τι αυτή που υπήρχε πριν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι διαπραγματευτές είχε χθες συνάντηση. Ο στόχος ήταν, είπε, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επί όλων των θεμάτων έτσι ώστε σήμερα «να γίνει η παρουσίαση στους ηγέτες, οι οποίοι θα λάβουν τις αποφάσεις για το πώς προχωρούμε».
Κληθείς να πει αν αναμένουμε ανακοίνωση νέων ΜΟΕ σήμερα, είπε ότι «θα δούμε. Η διαδικασία τόσο για τη διαπραγμάτευση όσο και για τα ΜΟΕ εναπόκειται στους ηγέτες αύριο, αν κρίνουν, μέσα από τη συζήτηση τους να προχωρήσουν στην ανακοίνωση των όποιων νέων ΜΟΕ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: