Daily Telegraph: Οι φύλακες της “σταθερότητας” εξαναγκάζουν την Ελλάδα να γονατίσει




Greek debt crisis in the Iraq war of finance, φέρει ως τίτλο άρθρο των Ambrose Evans – Pritchard που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα DAILY TELEGRAPH, και που αναφέρει ότι οι φύλακες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προκαλούν εσκεμμένα ένα bank run, θέτοντας σε κίνδυνο το σύστημα της Ευρώπης και αναγκάζοντας την Ελλάδα να γονατίσει.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι σπάνια στη σύγχρονη εποχή έχουμε γίνει μάρτυρες μιας παρόμοιων γεγονότων και κακών αποφάσεων από εκείνους που υποτίθεται ότι είναι υπεύθυνοι για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και που έθεσαν τη θεμέλια λίθο για το δυτικό κόσμο.

Το θέαμα είναι εκπληκτικό, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ταμείο Διάσωσης της ΟΝΕ, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταξύ άλλων, να αντιστέκονται με μανία εναντίον μιας εκλεγμένης κυβέρνησης που αρνείται να κάνει ό, τι της λένε. Φέρουν και οι ίδιοι τη δική τους ευθύνη για την περίοδο πέντε ετών, που με τα λάθη πολιτικής τους οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο.

Η ΕΚΤ, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ενεργά υποκίνησε ένα τραπεζικό πανικό, με τη δημοσιοποίηση  της έκθεσης την Τετάρτη, προειδοποιώντας για μια «ανεξέλεγκτη κρίση», εάν δεν υπάρχει συμφωνία των πιστωτών, που ακολουθείται από την άνοδο του πληθωρισμού, τη θεαματική αύξηση της ανεργίας, και την κατάρρευση όλων των προσπαθειών της ελληνικής οικονομίας, όντας μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Ο φύλακας της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας συνειδητά και σκόπιμα επιταχύνει μια οικονομική κρίση σε κράτος μέλος της ΟΝΕ,  με πιθανούς κινδύνους μιας ευρύτερης παγκόσμιας μετάδοσης , ως διαπραγματευτική τακτική για να αναγκάσει την Ελλάδα να οπισθοχωρήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το αφήνω σε δικηγόρους, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Pritchard, για να αποφασίσουν κατά πόσον αυτή η έκθεση αποτελεί εκ πρώτης όψεως παράβαση του πρωταρχικού καθήκοντος της ΕΚΤ, σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, αλλά είναι σίγουρα ασυνήθιστο. Η ΕΚΤ έπρεπε απλά να αυξήσει τη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 1,8 δις €, αντισταθμίζοντας κατά αυτό τον τρόπο τις σημαντικές εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Οι διεθνείς πιστωτές φαίνονται να είναι αποπροσανατολισμένοι, αλλά είναι προφανές του τι συμβαίνει. Οι πιστωτές ενεργούν σε συνεννόηση και αντί να  σταματήσουν για να σκεφτούν με προσοχή τη στρατηγική τους, δρουν μηχανικά, ελπίζοντας ότι με την τακτική της τρομοκρατίας θα κάνουν τους Έλληνες να υποκύψουν την ύστατη ώρα.

Η αλήθεια είναι ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν εξέτασαν ποτέ τις ελληνικές προτάσεις, και η απόφαση που είχε ληφθεί από την αρχή απαιτούσε την αυστηρή τήρηση των όρων που έχουν συμφωνηθεί στο αρχικό μνημόνιο, το οποίο ακόμη και η τελευταία συντηρητική φιλο-τροική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει.

Στην καλύτερη περίπτωση, πρόκειται για γραφειοκρατική αδράνεια και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του γιατί η ΕΕ έχει καταστεί σχεδόν ανίκανη να αναγνωρίσει και να διορθώσει τα δικά της λάθη.

Όλοι γνωρίζουμε το επιχείρημα της ΕΕ, ότι ανησυχεί για τον πολιτικό «ηθικό κίνδυνο», για το τι θα μπορούσε να επιτύχει το Podemos στην Ισπανία, ή οι ευρωσκεπτικιστές στην Ιταλία, ή το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει αλλάξει την τάξη των πραγμάτων. να αντιστρέψει το σύστημα και να ξεφύγει με αυτό.

Οι υποστηρικτές, όμως, του πολιτικού κατεστημένου πραγματικά πιστεύουν ότι το Podemos μπορεί να ηττηθεί από τη σύνθλιψη του ΣΥΡΙΖΑ, ή ότι το εθνικιστικό κόμμα της Marine Le Pen μπορεί να αποθαρρυνθεί, παραβιάζοντας την κυριαρχία και τις ευαισθησίες ενός έθνους;

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11687229/Greek-debt-crisis-is-the-Iraq-War-of-finance.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: