Μπλε και κόκκινα στα υπό συζήτηση κείμενα: Προχωρούν οι συζητήσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά διά του διαπραγματευτή της, Οζντίλ Ναμί, υποστηρίζει πως έχουν ετοιμαστεί επτά έγγραφα συγκλίσεων. Στην ε/κ πλευρά δηλώνουν πως αυτό που γίνεται είναι συζήτηση και πως το μεγαλύτερο μέρος των έγγραφων θέσεων καλύπτονται με μπλε και κόκκινο, που προφανώς παραπέμπουν στις εκατέρωθεν διαφορετικές θέσεις. Την ίδια ώρα, ξένη διπλωματική πηγή ανέφερε πως συζητείται το έγγραφο Χριστόφια- Ταλάτ υπό το φως της κοινής διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και των θέσεων που κατατίθενται από τους διαπραγματευτές.

Ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε στην εφημερίδα «Κίπρις» πως με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ετοίμασαν «ένα κοινό έγγραφο συγκλίσεων που ονομάζεται “έγγραφο Ακιντζί-Αναστασιάδη.» Εξήγησε πως στο παρελθόν «οι δύο πλευρές ετοίμαζαν έγγραφα χωριστά για τις θέσεις τους, ενώ τώρα το πράττουν από κοινού και οι εκθέσεις τους θα δοθούν στους δύο ηγέτες στο όνομα και των δύο διαπραγματευτών». Προχώρησε ένα ακόμη βήμα λέγοντας πως τα έγγραφα καταγράφουν συγκλίσεις που έγιναν στο παρελθόν στα θέματα καταμερισμού της εξουσίας, διακυβέρνησης, ΕΕ και περιουσιακού. Σημειώνεται πως ο Οζντίλ Ναμί κάνει λόγο για επτά έγγραφα ενώ σε άλλο σημείο σε ένα κοινό. Ξεκαθαρίζει, πάντως, πως συγκλίσεις δεν σημαίνει συμφωνία. Η διαδικασία, είπε περαιτέρω, βρίσκεται στην εξέταση θέσεων και σε ορισμένα θέματα σημειώθηκε νέα πρόοδος, ωστόσο, σε πολλά από αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν ριζικές αλλαγές. Τούτο συμπίπτει με αυτό που αναφέρουν στην ε/κ πλευρά για καταγραφή αντιρρήσεων με κόκκινο( τ/κ πλευρά) και μπλε ( ε/κ πλευρά). Σημειώνεται πως χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε δηλώσει πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγγράφων στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει βούληση, γίνεται προσπάθεια για διεύρυνση των ΜΟΕ και των κοινωνικών σχέσεων. ‘Όμως, συνέχισε, βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για μια συνολική λύση. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, «ο δρόμος δεν θα είναι ολόισιος, μπορεί να έχει εμπόδια. Με αποφασιστικότητα θα εργαστούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια».

Χθες οι δυο διαπραγματευτές είχαν συνάντηση που κράτησε τέσσερις ώρες, στην παρουσία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ ενώ αύριο οι συζητήσεις θα κρατήσουν «όλη την ημέρα». Ολοήμερη θα είναι και η συνάντησης της ερχόμενης Δευτέρας.

Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού δήλωσε πως χθες συμφωνήθηκε οι Τεχνικές Επιτροπές θα δουλεύουν μαζί. Η αρχή, είπε, θα γίνει με τις επιτροπές για την οικονομία που θα συνέλθουν για να παράξουν κοινές αντιλήψεις για οικονομικά θέματα. Στόχος είναι να ετοιμαστεί το ξεκαθάρισμα θέσεων μέχρι τη συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Ιουνίου

ΑΚΙΝΤΖΙ: Φόρμουλα για ασφάλεια και ισότητα – «Το να δέρνεις συνέχεια τον αμπελουργό αντί να τρως τα σταφύλια δεν έχει νόημα»

ΝΑΙ η μοίρα Ε/κ και Τ/κ να ζήσουν μαζί και το σημαντικό για να μπορέσει αυτό να επιτευχθεί αρμονικά είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που θα εξασφαλίσει την ασφάλεια και θα λάβει υπόψη την ισότητα των δύο πλευρών. Αυτό ανέφερε ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας πως αυτή η φόρμουλα βρέθηκε χρόνια πριν και απομένει να την συμπληρώσουμε, λέγοντας πως ο λόγος που λέμε ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σε μήνες είναι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα να γίνει αυτό.

Μιλώντας χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς τον οποίο συνόδευε ο πρόεδρος του τ/κ επιμελητηρίου, Φικρί Τορός, είπε πως η ε/κ πλευρά 10 χρόνια πριν είπε όχι και μπήκε στην ΕΕ, αλλά είδαν ότι η Ένωση δεν είναι παράδεισος. Με την ενοποίηση της Κύπρου, πρόσθεσε, θα υπάρξει μεγάλη προοπτική και με τη λύση οι δεσμοί τους με την Δύση θα διευρυνθούν και γι` αυτό σε ένα τέτοιο μέρος“το να δέρνεις συνέχεια τον αμπελουργό αντί να τρως τα σταφύλια δεν έχει νόημα”. Το φυσικό αέριο ακόμη δεν βγήκε, επεσήμανε ο Τ/κ ηγέτης, και αντί να στέλνουμε πλοία εκεί, είναι σημαντικό να κάνουν σχεδιασμό για το μέλλον.

Ο κ. Ακιντζί είχε υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που η ποσότητα είναι αρκετή μπορεί να ενοποιηθεί με το αέριο του Ισραήλ και είναι το πιο λογικό να σταλεί στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Εάν υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα, είπε, το Κυπριακό δεν θα διαρκέσει χρόνια. Ο κ. Ντεμιρτά από την πλευρά του ανέφερε πως η Κύπρος έχει μεγάλες προοπτικές και έκανε λόγο για “Σιγκαπούρη της Μεσογείου”, τονίζοντας ότι μπορεί να γίνει το κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: