Αρον-άρον στις Βρυξέλλες ο Αλέξης για να πειστεί η Κριστίν




Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται από σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup. Στόχος είναι να πειστεί η γενική διευθύντρια του Ταμείου να αποδεχθεί τις ελληνικές προτάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 20:00.

Αγώνας δρόμου για συμφωνία

Σύμφωνα με το Μέγκα, οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις με στόχο να έχουν εξειδικευθεί μέχρι το Eurogroup τα μέτρα και να λάβουν το “πράσινο φως” από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και την επόμενη ημέρα από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής.

Οι δύο πλευρές γράφουν και σβήνουν, σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να βγει ο λογαριασμός των 8 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες συνεχείς είναι και οι επαφές σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των δανειστών.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού -οι κ. Τσακαλώτος, Παππάς, Χουλιαράκης- που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε να καταρτιστεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει τα επόμενα 24ωρα να περάσουν από την ελληνική Βουλή πριν εγκριθούν από τα κοινοβούλια των άλλων χωρών.

Μετά την προχθεσινή σύνοδο κορυφής η Άγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα ότι για να εγκριθεί η συμφωνία από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, θα πρέπει πρώτα να περάσει από την ελληνική Βουλή.

Οι Γερμανοί, αλλά και το ΔΝΤ πιέζουν για περισσότερα μέτρα, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι το Ταμείο δεν θα συμμετέχει με χρηματόδοτηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι οι δανειστές ασκούν πιέσεις στην Αθήνα για αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία στο 23%.

Επιπλέον, το ΔΝΤ θεωρεί τα έσοδα πρέπει να προέλθουν περισσότερο από τις συντάξεις και λιγότερο από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κομβικό για την ελληνική κυβέρνηση είναι το ζήτημα του χρέους για το οποίο επιδιώκει να υπάρχει στη συμφωνία ρητή αναφορά για νέα ελάφρυνση, κάτι, ωστόσο, που δεν προκύπτει από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων.

Δεν έχει επίσης ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η διάρκεια της παράτασης – τρίμηνη ή εξάμηνη- που όπως φαίνεται θα δοθεί, αλλά και πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι διαμηνύουν ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσα σε αυτό το διάστημα θα γίνει μόνο με τους πόρους που ήδη υπάρχουν και όχι με επιπλέον δάνειο. Δηλαδή, τα διαθέσιμα ποσά είναι μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ από τις εναπομείνασες δόσεις και τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων, καθώς και τα 10,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, δηλαδή, κάτι παραπάνω από 18 δισ.ευρώ, όταν οι υποχρεώσεις για δάνεια έως το τέλος του έτους είναι 16,2 δισ. ευρώ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: