Αμμόχωστο χωρίς διασύνδεση  με το «αεροδρόμιο» Τύμπου: Καλός ο Ακιντζί αλλά  η Λευκωσία περιμένει το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών




 

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα της Αμμοχώστου είναι ατζέντα των συζητήσεων στο πεδίο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, έχει περιληφθεί στο πακέτο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ωστόσο η ε/κ πλευρά δεν θα εισέλθει σε συζητήσεις εάν τούτο διασυνδεθεί με την τουρκική αξίωση για την αναγνώριση του αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώνοντας χθες το Εθνικό Συμβούλιο, ανέφερε πως του έχει διαμηνυθεί από τρίτους, ότι εάν τεθεί το θέμα της Αμμοχώστου, η τουρκική πλευρά θα εγείρει το ζήτημα της Τύμπου. Αν και, όπως είπε, δεν έχει τούτο αναφερθεί από τον Μουσταφά Ακιντζί στις συναντήσεις τους ( δημόσια το είπε), δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί την διασύνδεση αυτή. Επισήμανε, πάντως, ότι υπάρχουν μελέτες που έγιναν στο παρελθόν και οι οποίες αναφέρονται σε τρόπους νόμιμης λειτουργίας του αεροδρομίου. Επί του θέματος της Αμμοχώστου η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει το θέμα μέσω των ΜΟΕ προτάσσοντας το ζήτημα των ειδικών που θα πρέπει να εισέλθουν στην κλειστή πόλη για να αξιολογήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Σε μια εκτενή ενημέρωση για τις εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως το κλίμα και η διάθεση διαφοροποιήθηκε στη διαδικασία των συνομιλιών λόγω Ακιντζί, ωστόσο, είναι σαφές πως αναμένει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή. Είναι προφανές πως θεωρείται το αποτέλεσμα των εκλογών κλειδί για την παραπέρα πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό. Σημειώνοντας πως ο ίδιος εκλέγηκε για να επιδιώξει λύση, είπε πως ο Μουσταφά Ακιντζί καμία σχέση έχει με τον Έρογλου καθώς αναφέρεται σε δυο κοινότητες και όχι σε κράτη, όπως ο προκάτοχος του, ενώ δηλώνει πως υποστηρίζει ομοσπονδιακή λύση. Ο Ακιντζί, όπως είπε ο Πρόεδρος, θέλει «οι Τουρκοκύπριοι να αισθάνονται και να είναι ίσοι». Επί τούτου ο Πρόεδρος παρέπεμψε σε προηγούμενες συμφωνίες, που προβλέπεται πως τα συνιστώντα κρατίδια μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες, με την έγκριση, ωστόσο,  της κεντρικής κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται με χιαστή συζητήσεις διαφόρων κεφαλαίων ενώ είπε πως συνεχίζεται η καταγραφή των εκατέρωθεν θέσεων με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές. Επισήμανε πως θα υπάρξουν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πέραν από αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Έδωσε δε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου δισέλιδο έγγραφο με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που υπέβαλε η ελληνοκυπριακή πλευρά στις συνομιλίες. Για τα ΜΟΕ εξήγησε, μεταξύ άλλων,  πως σε σχέση με την ενοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, θα λειτουργεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, σημειώνοντας πως τούτο θα γίνεται επί  πληρωμή. Για το θέμα της τηλεφωνίας είπε πως τούτο παραπέμφθηκε στους ειδικούς. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, κατά την ενημέρωση,  πως θα συνεχιστούν οι κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις του με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Συζήτηση επί της ουσίας δεν διεξήχθηκε πλην μερικών απόψεων που εκφράστηκαν και διευκρινίσεων που ζητήθηκαν από τον Πρόεδρο. Αποφασίστηκε τούτο να γίνει μετά τις τουρκικές εκλογές και τη νέα του συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί που χρονικά τοποθετείται στις 17 Νοεμβρίου( ήταν εισήγηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια).

  • Ο Γιαννάκης Ομήρου παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου με την ιδιότητα του ως Προέδρου της Βουλής. Κάθησε εκ δεξιών του Προέδρου Αναστασιάδη. Αριστερά κάθησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού αποχώρησε λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, λόγω των υποχρεώσεων του ενόψει του συνεδρίου κόμματος που άρχισε χθες.

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΜΟΕ

Η πρόταση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για ΜΟΕ αναφέρει τα εξής:

Eπανασύνδεση ευρύτερων περιοχών της Λευκωσίας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται:

* η δημιουργία «κοινού χώρου» στη νεκρή ζώνη: πάρκο ειρήνης, παζάρι, βιομηχανικό πάρκο

*  Το γραμμικό πάρκο του Πεδιαίου να επεκταθεί και στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας

*  Η οδός Βικτωρίας κοντά στην Πύλη Πάφου, να ανοίξει για τους πεζούς ώστε η αρμένικη συνοικία και η αρμένικη εκκλησία και Αρχιεπισκοπή, να συνδεθούν με τον κινηματογράφο Παλλάς και την Καστελιώτισσα για την προσέλκυση επισκεπτών και κυρίως να διευκολύνει τη διέλευση και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων

* Άνοιγμα όλων των οδοφραγμάτων στην εντός των τειχών Λευκωσία

– Ενίσχυση τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά και χρηματοδότηση της

– Διατήρηση θρησκευτικών μνημείων και διευκόλυνση θρησκευτικών δραστηριοτήτων (οι θρησκευτικοί ηγέτες συζήτησαν όπως κάθε Παρασκευή να μπορούν οι Τ/κ να προσεύχονται στο Hala Soultan και κάθε Κυριακή οι Ε/κ στον Απόστολο Βαρνάβα. Σημειώνεται ότι η γιορτή του Αποστόλου Βαρνάβα είναι στις 11 Ιουνίου).

* Δημιουργία πολιτιστικής επιτροπής για να προωθεί κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις

* Δημιουργία επιτροπής για γενεαλογικά θέματα.

* Ενίσχυση της ΔΕΑ και κοινή θέληση των ηγετών για πληροφορίες σχετικά με τους αγνοούμενους

– Βελτίωση της καθημερινή ζωής των εγκλωβισμένων :

* Να μπορούν να διαμένουν στην Καρπασία δύο νοσοκόμες για να προσφέρουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

* Να δημιουργηθεί χώρος αποθήκευσης τροφίμων στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο

Δημιουργία δικοινοτικού προγράμματος για εξέταση νεογέννητων για έλεγχο ακοής στο πρότυπο του υπάρχοντος (προγράμματος).

– Άνοιγμα οδοφραγμάτων:

Καϊμακλί,

Πωμός- Παχύαμμος- Κάτω Πύργος-Κόκκινα,

Αθηένου- Πυρόι –Αγλαντζιά,

Ποταμός του Κάμπου- Κάμπος

Λεύκα –Απλίκι

Δερύνεια.

– Μείωση των στρατευμάτων και απαγκίστρωση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.

– Αποναρκοθέτηση.

– αποφυγή παρεμβολών σε ραδιοφωνικές συχνότητες

– υπηρεσίες περιαγωγής.

– Διασύνδεση του ηλεκτρισμού σε τρία στάδια (να γίνει κατορθωτή η σύνδεση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από το πρώτο στάδιο, δηλαδή, 15 μέρες μετά την ανακοίνωση του μέτρου).

– Να συζητηθεί επέκταση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ώστε να διευκολύνεται η διακίνηση εμπορικών αυτοκινήτων για μεταφορά προϊόντων που καλύπτονται από τον κανονισμό για διανομή τους σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Και παράλληλα άρση των εμποδίων για εμπόριο από τις περιοχές που ελέγχει η Κυβέρνηση στις περιοχές που δεν ελέγχει η Κυβέρνηση.

– Επιστροφή της Αμμοχώστου, με πρώτο βήμα την είσοδο ειδικών για αξιολόγηση της κατάστασης στην πόλη, αποκατάσταση και συντήρηση πολιτιστικών μνημείων.

– Η ιστοσελίδα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου να μεταφραστεί και στα τούρκικα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: