Αμερικανοί και Τούρκοι συζητούν την απειλή του ISIS, σημειώνουν πρόοδο αλλά δεν συμφωνούν…




Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συζητούν την ανάληψη μιας κοινής προσπάθειας για την απομάκρυνση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από τα νότια σύνορα της Τουρκίας, δήλωσε χθες ανώτατος αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, σύμφωνα με άρθρο του Michael Gordon στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Americans and Turks Discuss ISIS Threat».Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν παρείχε λεπτομέρειες, ούτε εξήγησε τον ρόλο που θα διαδραματίσει η αμερικανική αεροπορία, αλλά δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους έχουν σημειώσει πρόοδο μετά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών. «Αναζητούμε πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με υλικό και απτό τρόπο» δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι «θέλουμε να απομακρύνουμε αυτούς τους εξτρεμιστές από τα σύνορά τους. Θέλουμε να βρούμε ένα τρόπο συνεργασίας που θα το επιτρέπει».

Ανώτατοι αξιωματούχοι από την συμμαχία που ηγούνται οι ΗΠΑ για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να συντονίσουν την εκστρατεία τους. Η συνάντηση απέκτησε ιδιαίτερη σημασία καθώς το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπάρ του Ιράκ, τον προηγούμενο μήνα, ενώ το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να καταλαμβάνει εδάφη στη Συρία.

Μολονότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα χαρακτήρισαν την απώλεια του Ραμάντι ως προσωρινή ανατροπή, η αποτυχία έγινε δεκτή ως σημαντικό εμπόδιο στην εκστρατεία της κυβέρνησης να καταβάλλει και ενδεχομένως να νικήσει την εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία ανακήρυξε την ίδρυση Χαλιφάτου στη Συρία και στο Ιράκ.

Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Haider al-Abadi, που συμμετείχε στη συνάντηση στο Παρίσι, ζήτησε πρόσθετη στήριξη στο σχέδιό του για ανακατάληψη του Ραμάντι, στο οποίο περιλαμβάνεται η κινητοποίηση περισσότερων Σουνιτών μαχητών και η στρατολόγηση νέων στρατιωτών.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Laurent Fabius, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διεθνής κινητοποίηση στο Ιράκ και στη Συρία πολύ γρήγορα, καθώς διαφορετικά κατευθυνόμαστε προς ένα διχασμό από τη μία ή άλλη χώρα, ή και από τις δύο, με νέες σφαγές και επικίνδυνες συνέπειες. Δεν είναι ωστόσο σαφές πόσο μακριά προτίθενται να πάνε οι ΗΠΑ και οι εταίροι της για να βοηθήσουν τους Ιρακινούς. Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν ξεκαθαρίσει, για παράδειγμα, εάν προτίθεται να στείλει μικρές ομάδες Αμερικανών στο πεδίο της μάχης για να συντονίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις.

Σε μια off the record ενημέρωση των δημοσιογράφων από αξιωματούχο του Στέητ Ντηπάρτμεντ ειπώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις προσπάθειες του Π/Θ, Haider al-Abadi, για την στρατολόγηση νέων μαχητών. «Χρειάζονται βοήθεια και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Έχουμε 5.000 μαχητές που κατατάγησαν στην επαρχία Αμπάρ, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς».

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει 2.000 αντιαρματικά όπλα για την άμυνα των Ιρακινών κατά των επιχειρήσεων αυτοκτονίας με οχήματα. Η συμμαχία επίσης εκπαίδευσε 7.000 Ιρακινούς στρατιώτες, ενώ εκπαιδεύει σήμερα 4.000 ακόμη, σύμφωνα με το αξιωματούχο του Στέητ Ντηπάρτμεντ.

Λόγω της διαφορετικής προσέγγισης ΗΠΑ και Τουρκίας, σχετικά με την αντιμετώπιση του πολέμου στη Συρία, οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τη βάση Ινσιρλίκ της Τουρκίας για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων. Απέτυχαν επίσης οι προσπάθειες ελέγχου της ροής εθελοντών και εφοδίων προς τις εξτρεμιστικές οργανώσεις μέσω των τουρκικών συνόρων.

Μολονότι ο αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ αρνήθηκε να προβεί σε λεπτομέρειες φάνηκε να υιοθετεί μια πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση από την εγκαθίδρυση μιας ευρείας ουδέτερης ζώνης ή μιας εκτεταμένης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ενώ σημείωσε ότι η όποια συμφωνία σε κάποιο σχέδιο δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από τις τουρκικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.

http://www.nytimes.com/2015/06/02/world/europe/americans-and-turks-discuss-isis-threat.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: