Αγώνας δρόμου για να προλάβουν: Εντατικοποιούν τις συζητήσεις τους Μαυρογιάννης και Ναμί για συμπλήρωση του καταλόγου




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, εντατικοποιούν τις συζητήσεις τους για να ολοκληρώσουν τον κατάλογο με τις εκατέρωθεν θέσεις επί όλων των πτυχών του Κυπριακού.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το κοινό έγγραφο αναφοράς, που έχει διαμορφωθεί από κοινού αλλά δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί, θα δίνει την πλήρη εικόνα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί όταν θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Επειδή, ωστόσο, θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί μέχρι την 29η Ιουνίου, όταν δηλαδή θα συναντηθούν εκ νέου Αναστασιάσης και Ακιντζί, οι δυο διαπραγματευτές πραγματοποιούν αγώνα δρόμου. «Έχουν μπει  τα πόδια τους σε ένα παπούτσι», έλεγε με χαρακτηριστικό τρόπο αρμόδια πηγή, δίνοντας την εικόνα, που ισχύει σήμερα.  Μαυρογιάννης και Ναμί θα συναντηθούν σήμερα καθώς και την ερχόμενη Δευτέρα.

Είναι σαφές πως οι δυσκολίες που θα αντιμετωπιστούν κατά τη διαπραγμάτευση θα αφορούν τα κεφάλαια που διαχρονικά θεωρούνται ακανθώδη. Ενημερωμένες πηγές παρέπεμπαν, μεταξύ άλλων,  στο εδαφικό, στο περιουσιακό και στις μεταβατικές διατάξεις και περιόδους καθώς και στο θέμα των εγγυήσεων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προετοιμαστεί με θέσεις επί όλων των θεμάτων ενώ παράλληλα έχει διαμορφώσει και εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα ενεργοποιήσει αναλόγως και της πορείας των διαπραγματεύσεων. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με την ομάδα του έχουν συντάξει θέσεις, οι οποίες στηρίζονται λίγο-πολύ στις διαχρονικές προσεγγίσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Έχουν, ωστόσο, επικαιροποιηθεί καθώς είναι εναρμονισμένες με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

Στο μεταξύ, άρχισε τις επαφές της στη Λευκωσία, η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Amanda Sloat, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή. Χθες είχε συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί ενώ σήμερα θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η επίσκεψή της πραγματοποιείται για επιβεβαιωθεί το αμερικανικό ενδιαφέρον στο Κυπριακό. Οι κινήσεις τόσο των Αμερικανών όσο και των Βρετανών είναι προσεκτικές αυτή την περίοδο καθώς όπως πληροφορούμαστε, δεν επιθυμούν να διαταράξουν το κλίμα και να επηρεάσουν το μομέντουμ. Χθες ο Μουσταφά Ακιντζί είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Ρωσίας και της Βρετανίας ενώ το βράδυ μετέβη στην Τουρκία για να παραστεί σήμερα στην κηδεία του πρώην Προέδρου της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΜΑΡΩΝΙΤΩΝ ΣΤΟΝ ΑΚΙΝΤΖΙ

Ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε προχθές με αντιπροσωπεία Μαρωνιτών της Αγίας Μαρίνας Σκυλούρας. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ήταν η πρώτη συνάντηση τους από την επιλογή του κ. Ακιντζί, ο οποίος ενημερώθηκε για τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως θα διατηρήσει ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με τους Μαρωνίτες.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Σύντομα ενημέρωση Εθνικού Συμβουλίου – Συχνές οι συγκλήσεις του Ε.Σ. λέγει ο Χριστοδουλίδης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στις αντιδράσεις κομμάτων ότι ο Πρόεδρος δεν ενημερώνει επαρκώς το Εθνικό Συμβούλιο για τα όσα διαδραματίζονται στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων έδωσε η κυβέρνηση. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης σε γραπτή δήλωσή του επισήμανε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται σύντομα να συγκαλέσει σε σύσκεψη τις πολιτικές δυνάμεις για συζήτηση επί των τελευταίων εξελίξεων στο εθνικό μας θέμα. Με αφορμή ανακοινώσεις και δηλώσεις πολιτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιθυμεί να καταστήσει για άλλη μια φορά σαφές ότι, στη βάση της πάγιας πρακτικής του για ενημέρωση των κομμάτων, όποτε προκύπτει η ανάγκη, προτίθεται σύντομα να συγκαλέσει σε σύσκεψη τις πολιτικές δυνάμεις, όπως εξάλλου τις είχε ενημερώσει σχετικά κατά την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, για συζήτηση επί των τελευταίων εξελίξεων στο εθνικό μας θέμα, αναφέρει στη δήλωση του ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί, συνέχισε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επιβεβλημένη την ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου γεγονός που αποδεικνύουν και οι συχνές συγκλήσεις του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ

H ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ  πλευρά καθόρισε τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην Επιτροπή αυτή  θα συμμετέχουν από ε/κ πλευράς, οι Ξένια Λοϊζίδου, Σούλα Ζαβού, Μαίρη Παπαδοπούλου, Σούλα Χατζήκυριακου, Ελένη Απέγητου, Χάρης Χρυσοστόμου, Μαρία Χατζηπαύλου, Όλγα Δημητρίου και Νικόλας Κυριάκου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε τα ονόματα των Τουρκοκυπρίων που συμμετέχουν στην τεχνική επιτροπή μετά την προχθεσινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο χώρο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη.

ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

ΤΟ τ/κ Επιμελητήριο Εμπορίου (KTTO) και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είχαν επαφές στην Γερμανία ζητώντας στήριξη με επενδύσεις και βοήθεια για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Σε ανακοίνωση του, το τ/κ Επιμελητήριο αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Φικρί Τόρος και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλίδης είχαν επαφές στο Βερολίνο, Μόναχο και Ανόβερο μεταξύ 15-17 Ιουνίου, συνοδευόμενοι από τον Γερμανό Πρέσβη στην Λευκωσία Nikolai von Schoepff. Συναντήθηκαν με μέλη της Βουλής, τεχνοκράτες του ΥΠΕΞ, αρμόδιους για το εμπόριο και την ΕΕ καθώς με το Γερμανικό Επιμελητήριο Εμπορίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: