Η Γερμανία και η Γαλλία συνήψαν συμφωνία για μια μεγαλύτερη ενοποίηση της ευρωζώνης χωρίς την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Και όπως επισημαίνει το χθεσινό φύλλο του Guardian, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλήγμα για τον Ντέιβιντ Κάμερον και την εκστρατεία του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Παρακάμπτοντας τα αιτήματα της Βρετανίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβώνας και τη θέση της χώρας στην ΕΕ, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ σφράγισαν μια συμφωνία με βάση την οποία ενισχύεται η πολιτική ένωση της Ευρώπης.

Οι γαλλογερμανικές προτάσεις, που αποκαλύφθηκαν από τη γαλλική Le Monde, θα υποβληθούν τον ερχόμενο μήνα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και τη δική του λίστα των αλλαγών που απαιτούνται για να μην ψηφίσει η Βρετανία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Τα μέλη της ΕΕ και ανώτατοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα εκδηλώσει την απροθυμία τους να ξανανοίξουν τη συνθήκη της Λισαβώνας. Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία, που αναμένεται να υιοθετηθεί από τη σύνοδο της 25ης Ιουνίου, θα κλείσει οριστικά αυτό το ζήτημα. Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται την ώρα που ο Κάμερον ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις του με τους Γάλλους και τους Γερμανούς την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Χθες, δέχθηκε στη θερινή του κατοικία τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο βρετανικός λαός δεν είναι ικανοποιημένος με τη σημερινή κατάσταση και πιστεύει πως πρέπει να αλλάξει η ΕΕ ώστε να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του».
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου θα παίξει συμπληρωματικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, όπου τις αποφάσεις θα λάβουν οι ηγέτες.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η γαλλογερμανική συμφωνία οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στη Λετονία και στάλθηκε στον Γιούνκερ το Σαββατοκύριακο. Οι προτάσεις μιλούν για οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική σύγκλιση, συνδυάζοντας την επιμονή των Γερμανών για νομισματική σταθερότητα με το αίτημα των Γάλλων για περισσότερες επενδύσεις.

«Μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα στην κατεύθυνση της εξέτασης του πολιτικού και θεσμικού πλαισίου, των κοινών εργαλείων και της νομικής βάσης της ευρωζώνης», τονίζεται στο κείμενο.

Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, η γαλλογερμανική πρωτοβουλία δείχνει ότι οι ηγέτες των δύο χωρών δεν έχουν πολλά κοινά σημεία με τον Κάμερον. Ο τελευταίος δεν είχε όμως εύκολη σχέση ούτε με τον Γιούνκερ, αφού είχε αντιταχθεί στον διορισμό του στην κεφαλή της Κομισιόν. Κι όταν οι άλλοι ηγέτες ψήφισαν υπέρ του Γιούνκερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε για «σοβαρό λάθος» και «παρασκηνιακή συμφωνία».

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (ΜΜΗ), The Guardian

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: