Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν βάσει μιας ενδεχόμενης οριστικής συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν πρόκειται να γίνει πριν το τέλος του έτους στην καλύτερη περίπτωση, δήλωσε ο πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Πέτερ Βίτιγκ, κατά την διάρκεια ομιλίας του Ατλαντικό Συμβούλιο, ένα αμερικανικό ινστιτούτο μελετών.

Παράλληλα, ο πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ Ζεράρ Αρό τόνισε την πιθανότητα ενός «ασαφούς» τέλους στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ακόμη και αν επιτευχθεί οριστική συμφωνία στα τέλη του Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. Πρόσθεσε πως τα τεχνικά παραρτήματα με τις λεπτομέρειες, ίσως χρειαστεί να οριστικοποιηθούν μετά από την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Η προθεσμία της 30ής Ιουνίου πλησιάζει για τις παγκόσμιες δυνάμεις προκειμένου να φτάσουν σε μια συμφωνία περιορισμού του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη. Το Ιράν επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς και απορρίπτει τις κατηγορίες των δυτικών χωρών και των συμμάχων τους ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Έξι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με την οποία το Ιραν θα περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων, που έχουν γονατίσει την οικονομία της χώρας.

Αντιπρόσωποι στην Ουάσινγκτον από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία – τριών χωρών της ομάδας P5+1 που συμπεριλαμβάνει την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ – σκιαγράφησαν τις προσδοκίες τους καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έθεσαν για τις 30 Ιουνίου.

“Είναι πιθανό ότι δεν θα έχουμε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου ή ακόμα και αμέσως μετά”, δήλωσε ο Γάλλος πρέσβης στις ΗΠΑ Ζεράρ Αρό στο ινστιτούτο ερευνών (think tank) Atlantic Council.

Παράλληλα, ο Αρό τόνισε την πιθανότητα ενός «ασαφούς» τέλους στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, ακόμη και αν επιτευχθεί οριστική συμφωνία στις αρχές Ιουλίου. Πρόσθεσε πως τα τεχνικά παραρτήματα με τις λεπτομέρειες ίσως χρειαστεί να οριστικοποιηθούν μετά από την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας.

Η ιρανική κυβέρνηση πιέζει ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν από τους υπουργούς των έξι χωρών αντί από τους χαμηλόβαθμους εξιωματούχους είπε ο Αρό, αλλά οι δυτικοί διπλωμάτες αντιτείνουν ότι οι κυρώσεις θα αρθούν σταδιακά και μόνο εφόσον το Ιραν έχει κάνει τα πρώτα βήματα στον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.
“Το Ιραν χρειάζεται κάποιο χρόνο πριν αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία, οπότε στην καλύτερη των περιπτώσεων η ελάφρυνση των κυρώσεων δεν μπορεί ν’ αρχίσει πριν το τέλος του χρόνου”, πρόσθεσε ο Γερμανός πρέσβης Πέτερ Βίτιγκ.

Ο Βρετανός πρέσβης, Πήτερ Ουέστμακοτ, είπε ότι θα καταστεί δύσκολο να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ιδιαίτερα αν αποδοθεί η ευθύνη για την αποτυχία στις μεγάλες δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Γ.Σ. / Α.Χι), AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: