Θα πιουν καφέδες της… ειρήνης: Αναστασιάδης και Ακιντζί θα περπατήσουν στη Λήδρας ένθεν και ένθεν της κατοχικής γραμμής

O πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Φωτογραφία αρχείου, ΚΥΠΕ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τους…καφέδες της ειρήνης θα πιουν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί. Σε μια κοινωνικού χαρακτήρα κίνηση, θα συναντηθούν σήμερα στις 11 το πρωί στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και θα περπατήσουν ένθεν και ένθεν της κατοχικής γραμμής.

Η διευθέτηση αυτή συμφωνήθηκε στην τελευταία τους συνάντηση ενώ συζητείτο αμέσως μετά την ανάδειξη του κ. Ακιντζί, έχοντας ως στόχο να βελτιωθεί το κλίμα και να αναπτυχθούν σχέσεις πέραν από τις διευθετήσεις που γίνονται εντός της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Όπως πληροφορούμαστε, υπήρξαν διάφορες σκέψεις και ιδέες για τον τόπο που θα επιλεγόταν για την κοινωνική αυτή σύναξη. Μια σκέψη να γίνει στην γενέθλια πόλη αμφοτέρων, δηλαδή τη Λεμεσό, δεν προχώρησε και επιλέγηκε μια πιο εύκολη λύση, η οποία θεωρείται πως έχει και συμβολικό χαρακτήρα. Υπό τη έννοια ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί θα διασχίζουν μαζί τη διαχωριστική γραμμή και ταυτόχρονα θα έλθουν σε επαφή με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Η κοινωνική αυτή επαφή γίνεται πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των δυο, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Μαΐου ενώ παράλληλα διεξάγονται συζητήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών. Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί είχαν και χθες συνάντηση ενώ θα τα πουν εκ νέου και τη Δευτέρα. Οι διαπραγματευτές συνεχίζουν το «σκρίνιγκ» των θέσεων για να καθορίσουν το διαπραγματευτικό τοπίο ενώ παράλληλα συζητούν και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής.

Η ανακοίνωση για τη σημερινή συνάντηση, έγινε ταυτόχρονα από την κυβέρνηση και το κατοχικό καθεστώς. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα αύριο, Σάββατο, 23 Μαΐου, 2015, στις 11 το πρωί με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μουσταφά Ακκιντζί, κατά την οποία θα περιδιαβούν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας». Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, περισσότερο περιγραφικός, είπε πως «οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στις 11 στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και θα περπατήσουν μαζί προς την τ/κ πλευρά όπου μετά από έναν σύντομο περίπατο θα κάνουν ένα διάλλειμα για καφέ. Στη συνέχεια θα περάσουν μαζί από το οδόφραγμα και θα περπατήσουν στον εμπορικό δρόμο της οδού Λήδρας ( στα τούρκικα λέγεται μακρύδρομος, Uzun yolu) και μετά από έναν σύντομο περίπατο θα πιουν καφέ». Ο Μπουρτζιού είπε πως «οι δύο ηγέτες θα κάνουν περίπου από 45` σε κάθε πλευρά και θα συνοδεύονται από τους διαπραγματευτές, τους εκπροσώπους τους, τον τ/κ “δήμαρχο” και τον ε/κ Δήμαρχο – όπως αναφέρεται – Λευκωσίας. Στα κατεχόμενα θα καθήσουν σε καφετέρια στο Χάνι ενώ στις ελεύθερες περιοχές στην οδό Λήδρας.

ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Έρχεται να «ευλογήσει» την εμπλοκή της Ε.Ε.- Και η Γερμανία υπέρ της ενεργοποίησης της Ένωσης στο Κυπριακό

ΤΡΟΠΟΥΣ αναβαθμισμένης και ουσιαστικής εμπλοκής της Ε.Ε. στο Κυπριακό συζήτησαν ο Πρόεδρο Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη Ρίγα της Λετονίας, στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση. Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος αναμένεται στο νησί στα μέσα Ιουλίου, για να επισημοποιήσει κατά κάποιο τρόπο τη νέα εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, φαίνεται ότι έχει τη στήριξη και της τουρκοκυπριακής πλευράς στην προσπάθεια του αυτή.

Είναι σαφές πως την εμπλοκή της Ε.Ε. ευνοούν και κράτη- μέλη, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία αλλά και θεσμοί όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε, μεταξύ άλλων, στη Ρίγα συναντήσεις με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και συζήτησε μαζί τους το θέμα αυτό. Αμφότεροι στηρίζουν την εμπλοκή της Ένωσης στο Κυπριακό.

Χθες ο πρέσβης της Γερμανίας, Nikolai Von Schoepff σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως η χώρα του αντιμετωπίζει θετικά

το ενδεχόμενο ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ στη νέα διαδικασία για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι η χώρα του αντικρίζει με θετικό τρόπο αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι η Γερμανία επιθυμεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ ΕΕ και Κύπρου.

Ο Γερμανός Πρέσβης, είπε ότι η χώρα του βλέπει την Κύπρο ως ένα σημαντικό εταίρο της στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια του προγράμματος της Τρόικας και έχει σημειώσει πολύ καλή πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΠΕΚΙΝΟ

ΣΤΗ σημασία της πρόσφατης επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και νέου τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Κινεζικού υπουργείου.

Ο Κινέζος αξιωματούχος αναφέρθηκε σε μια νέα προσπάθεια και ευκαιρία περιορισμού των διαφορών για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στην οποία η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα στηρίξει.

Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ

ΓΕΥΜΑ εργασίας με τους πρέσβεις της Ασιατικής Ομάδας παρέθεσε ο πρέσβης της Ν. Κορέας στην Αθήνα προς τιμή του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στο Κυπριακό επισημαίνοντας ότι είναι «πρόβλημα εισβολής και κατοχής, όχι διαμοίρασης οικονομικών πόρων» και ότι «μία καλή λύση δεν θα χρειάζεται εγγυήτριες δυνάμεις». Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «εργαζόμαστε για την ανάπτυξη τους σε όλους τους τομείς».

ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ Ο ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης θα συμμετάσχει την Κυριακή, 24 Μαΐου, στην 24η κοινή Υπουργική Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα του Κατάρ. Στο επίκεντρο της συζήτησης των Υπουργών θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην περιοχή με έμφαση στην Υεμένη, τη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράν, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal