Το αυξανόμενο χρέος της Ελλάδας προκαλεί αμφιβολίες για το ρόλο του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματα στήριξης. Το διογκωμένο ελληνικό χρέος εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ στις μελλοντικές διασώσεις, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι και αναφέρουν ότι τυπικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προϋποθέτει βιώσιμο χρέος για να παρέχει χρηματοδότηση, ωστόσο με την οικονομία να παραπαίει, η Ελλάδα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση.

Οι πιστωτές ενόψει των συνομιλιών αυτής της βδομάδας έχουν στα χέρια τους ένα θετικό και τρία αρνητικά σενάρια, το πιο ακραίο από τα oποία προβλέπει πληρωμή των υπαλλήλων με IOUs, όπως αναφέρει η γερμανική Die Welt. Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι δεδομένης της πρόβλεψης της Κομισιόν για το ελληνικό ΑΕΠ στο 174% για το επόμενο έτος, ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έλθει αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατική και πολιτική αντίσταση για πιο μακροχρόνια στήριξη.

Καθώς οι πιθανότητες της Ελλάδας να επιτύχουν το στόχο υποχωρούν, καθίσταται πιο δύσκολο για το ΔΝΤ να δικαιολογήσει επέκταση επιπλέον χρηματοδότησης επειδή σύμφωνα με τους κανονισμούς του δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση χωρών με μη βιώσιμο χρέος. Εάν η ευρωζώνη, από την πλευρά της παραδεχτεί ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, αυτό θα έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στο αίτημα της Ελλάδας για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους και κατά συνέπεια η χώρα θα μπορούσε να κερδίσει μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τον Ιανουάριο έχει ρίξει τους τόνους σχετικά με το αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους καθώς προσπαθεί να κερδίσει βοήθεια για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Αλλά η Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική πραγματικότητα θα αναγκάσει τελικά τους πιστωτές.

Προς το παρόν η Κομισιόν διά στόματος  Pier Moscovici αρνείται να εμπλακεί στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και ζητά να ολοκληρωθεί πρώτα το τρέχον πρόγραμμα και να υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

O Zsolt Darvas, oικονομολόγος του Bruegel εκτιμά ότι εάν η ευρωζώνη μειώσει το επιτόκιο και προσφέρει 40 δισ. ευρώ επιπλέον, μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας χωρίς να υπάρξει μία πολιτικά δύσκολη διαγραφή χρέους [Βloomberg (συνδρομητικό), EU’s Unraveling Plans for Greek Debt Risks Split Among Creditors, Nikos Chrysoloras και Rebecca Christie].

Εάν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης αποτύχουν, η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει, να αναγκαστεί να θέσει όρια στην ελεύθερη ροή χρημάτων και τελικά ενδέχεται ακόμη και να βγει από το ευρώ, τονίζει δημοσίευμα του AP [μέσω WP και CNBC].

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική ύφεση στην Ελλάδα για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους την ώρα που η χώρα θα προσπαθεί να προσαρμοστεί σε ένα νέο, ασθενέστερο νόμισμα. Παρότι η ευρωζώνη έχει οικοδομήσει την άμυνά της στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει πανικό στις αγορές για το ποια χώρα θα είναι η επόμενη που θα δει την πορτα εξόδου.

Από την άλλη, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη,  η ανάπτυξη της ευρωζώνης σημειώνει άνοδο κατά 0,4% κατά το πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και θα είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης από το β’ τρίμηνο του 2013 [«Η Ελλάδα επιστρέφει ως πονοκέφαλος για την οικονομία της ευρωζώνης που ανακάπτει»/“Greece back as a headache for improving eurozone economy”, Pan Pylas].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: