Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη σιωπηρή αναδιάρθρωσή του ελληνικού χρέους, λέει αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου




Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation (10-5) [J. Quatremer- «Il y a une restructuration implicite de la dette grecque»], ο Jean Arthuis, πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρ. Κοινοβουλίου, δηλώνει ότι η διαγραφή ενός μέρους του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και ότι ήδη συμβαίνει μια σιωπηρή αναδιάρθρωσή του, την οποία δεν παραδέχεται κανείς, αφού πρέπει να ασκηθεί κάποια πίεση προς την Ελλάδα.

Τονίζει ότι ο Π/Θ Τσίπρας πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούν οι Ευρωπαίοι να χρηματοδοτούν χωρίς όρια και προϋποθέσεις την Ελλάδα, αλλά κυρίως ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται δεν έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν ή να ταπεινώσουν τη χώρα, αλλά να την βάλουν στο δρόμο της ανάπτυξης.

Ο Π/Θ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι για να κάνει περισσότερα για το λαό του πρέπει να διαβεί αυτό το δρόμο. Ισχυρίζεται ότι θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία και αναγνωρίζει τις ευθύνες των Ευρωπαίων για την κατάσταση της Ελλάδας, όχι μόνο επειδή τη δέχθηκαν στο ευρώ, αλλά και επειδή επέτρεψαν τον υπέρογκο δανεισμό της.

Αποτίμηση πεπραγμένων κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Πιασμένη στο δόκανο των προεκλογικών της εξαγγελιών» θεωρεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Le Figaro, αναφέροντας ότι η τήρηση του προγράμματός της εξαντλείται στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Άλλες υποσχέσεις όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του κατώτερου μισθού παραπέμπονται – κατά την εφημερίδα – στις καλένδες, όπως και η υπόσχεση ότι θα μπει ένα τέλος στην διαφθορά, την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό.

Όπως συνοψίζει η εφημερίδα, μέσα σε 100 μέρες ο Α. Τσίπρας βιώνει πλέον «από πρώτο χέρι» τις δυσκολίες της διακυβέρνησης και δέχεται κριτική ότι δεν επωμίζεται τις ευθύνες που αυτή συνεπάγεται («Trois mois après son élection, Alexis Tsipras pris au piège de ses promesses» – Alexia Kefalas).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: