Πρακτικά των Υπουργικών Συμβουλίων και τα e-mails της κυβέρνησης Παπανδρέου ζητά η Νίνα Κασιμάτη




Τα πρακτικά Υπουργικών Συμβουλίων και κυβερνητικών συσκέψεων αλλά και την άρση ηλεκτρονικού απορρήτου της κυβέρνησης Παπανδρέου ζητά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη. Δεν θα συζητήσει άμεσα την τρίτη παράταση της δανειακής σύμβασης η Εξεταστική Επιτροπή, αναφέρει η ιστοσελίδα www.vouliwatch.gr.

Με πρόταση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργήθηκε θέμα σχετικά με το κείμενο της τρίτης επέκτασης της δεύτερης δανειακής σύμβασης, που έφτασε στα χέρια της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή στα μνημόνιο. Η συμφωνία η οποία φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έφτασε στα χέρια της επιτροπής από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος και την κατέθεσε στην Επιτροπή. Ο κ. Λοβέρδος δεν είχε αντιληφθεί ότι το κείμενο δεν προήλθε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος είχε ζητήσει τις συμβάσεις εκ μέρους της Επιτροπής από το υπουργείο Οικονομικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κείμενο που κοινοποιήθηκε, αναγράφει ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου,2015 ενώ το Eurogroup είχε συνέλθει στις 20 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα νωρίτερα.

Μετά το ξεκαθάρισμα της προέλευσης του εγγράφου, διατυπώθηκαν δύο προτάσεις. Η πρόταση Λοβέρδου έλεγε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση σχετικά το έγγραφο «κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης» μεταξύ Ελλάδας και EFSF που κοινοποιήθηκε και η πρόταση Βίτσα, η οποία προγραμματίζει την συζήτηση τις επόμενες μέρες, εφόσον κοινοποιηθούν στην επιτροπή τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί, οι δανειακές συμβάσεις και όλα τα άλλα κείμενα. Ο κ. Βίτσας υπολογίζει ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα τα κείμενα θα έχουν φτάσει στη Βουλή. Η πρόταση του κ. Βίτσα πλειοψήφησε με τις ψήφους των 8 βουλευτών της συμπολιτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑνΕλ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη ζήτησε την άρση απορρήτου των επικοινωνιών της κυβέρνησης Παπανδρέου: «Ζητώ τα πρακτικά των Υπουργικών Συμβουλίων και των κυβερνητικών συσκέψεων της κυβέρνησης του 2009, καθώς επίσης ζητώ και την άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου του πρωθυπουργού και των μελών της τότε κυβέρνησης», με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά να αντιδρά «Αυτά δεν γίνονται ούτε στην Αφρική», απάντησε ο κ. Αμυράς και συμπλήρωσε σε περιπαικτικό ύφος: «Συμφωνούμε με την πρόταση της κ. Κασιμάτη αλλά να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο από την 26η Ιανουαρίου».

Προηγουμένως, η κυρία Κασιμάτη διαφοροποιήθηκε πλήρως από την πρόταση Λοβέρδου και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ζητώντας να ακολουθηθεί η σειρά, η επιτροπή δηλαδή να εξετάσει πρώτα την υπαγωγή της Ελλάδας στο πρώτο μνημόνιο και μετά την εφαρμογή του και στη συνέχεια τη δεύτερη δανειακή σύμβαση «ακριβώς όπως αναγράφεται στην απόφαση συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής». Με αυτό τον τρόπο, τοποθετείται η συζήτηση της τρίτης παράτασης της δεύτερης δανειακής σύμβασης, πολύ αργότερα και πάντως σίγουρα όχι την επόμενη εβδομάδα.

Τέλος, ο κ. Βίτσας προέβη στην ανάγνωση επιστολής της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία Πρόεδρος ενημέρωσε ότι έδωσε εντολή να αναπαραγάγουν και να θέσουν υπόψιν της επιτροπής αντίγραφο των δικογραφιών, που αφορούν την υπαγωγή και εφαρμογή – υλοποίηση των μνημονίων. Το υλικό από αύριο θα είναι διαθέσιμο. Υπάρχει, όπως ανέφερε, ακόμη πρωτογενές υλικό της εξεταστικής επιτροπής για το έλλειμμα του 2009 και της υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ, υλικό για το οποίο επίσης έδωσε εντολή να αναπαραχθεί.

Η επιτροπή αναμένεται να συνεχίσει την ακρόαση μαρτύρων – φορέων την ερχόμενη Τρίτη.

Ειρήνη Κωστάκη, http://www.vouliwatch.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: