Παράπονα και κριτική από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία του Eurogroup




«Αίσθηση πρόοδου», αλλά μόνο επί της διαδικασίας, βλέπει η Νέα Δημοκρατία όσον αφορά τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Δηλαδή, επισημαίνει ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστας Καραγκούνης, «για πρώτη φορά, μετά από τέσσερις μήνες, συζητάνε ουσιαστικά, και ο καθένας καταλαβαίνει ότι η “περήφανη διαπραγμάτευση” που γινόταν για 100 ημέρες ήταν πυροτεχνήματα προπαγάνδας».

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι «για ακόμη μια φορά, ξεκαθαρίστηκε ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση του 2ου προγράμματος και όχι σε μια συμφωνία – γέφυρα που ισχυριζόταν η κυβέρνηση», και συμπεραίνει πως «όλες οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση ήταν ψέματα».

Κατά το πρώην κυβερνών κόμμα, «το μόνο συγκεκριμένο που μάθαμε σήμερα, ήταν η συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ που προμηνύει φοροεπιδρομή», και ότι «πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα – Θεσμούς και ύστερα έγκριση από το Eurogroup και εκταμίευση».

Καταλήγοντας, η ΝΔ δηλώνει ότι «πολιτική λύση δεν υπάρχει», κι επομένως «η οικονομία δεν αντέχει την ασφυξία και ο λογαριασμός μεγαλώνει».

Αρνητικά βλέπει το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα στο Eurogroup

«Τυπικό έως και ανησυχητικό», θεωρεί το ΠΑΣΟΚ για την Ελλάδα το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σε ανακοίνωσή του λίγο μετα την ολοκλήρωση της συνόδου και των δηλώσεων των κ.κ. Ντάιζεμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλιν το κόμμα της αντιπολίτευσης συμπεραίνει ότι το Eurogroup θεωρεί :

– ισχύον πλαίσιο την απόφαση του της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς οποιαδήποτε αποσαφήνιση θετική για την Ελλάδα

– ότι η διαπραγμάτευση άρχισε ουσιαστικά μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν άλλαξε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και από το σημείο αυτό και μετά έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά μένουν πολλά που πρέπει να γίνουν

– ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση – το ταχύτερο δυνατό – της Πέμπτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος που έχει παραταθεί μέχρι 30 Ιουνίου. ( Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αποτάσσεται εσωτερικά την έννοια της Πέμπτης αξιολόγησης.)

– ότι δεν υπάρχει  τίποτα που να αφορά το πλαίσιο μετά την 30η Ιουνίου, δηλαδή το νέο  πρόγραμμα και άρα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά τον Ιούνιο.

– ότι η  εκταμίευση των ποσών που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα εξαρτάται από την ολοκλήρωση της Πέμπτης αξιολόγησης και την τεχνική συμφωνία με τους τρεις θεσμούς. Μόνο μετά από αυτό, το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση των δόσεων που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα.

– ότι η κυβέρνηση που έλεγε “λεβέντικα” στην εσωτερική κοινή γνώμη ότι εξαρτά το αν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στο ΔΝΤ από το αν είναι ικανοποιητική η δήλωση του Εurogroup, έσπευσε να καταβάλει τα χρήματα στο ΔΝΤ πριν το Eurogroup.

– ότι τα προβλήματα ρευστότητας πρέπει να αντιμετωπισθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

– ότι η σημερινή δήλωση του  Eurogroup δεν είναι κάποιου είδους μήνυμα προς την ΕΚΤ η οποία αποφασίζει ανεξάρτητα  με βάση το καταστατικό της.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: