Ο …έκπληκτος Σόιμπλε: Δεν έχουν προχωρήσει πολύ οι διαπραγματεύσεις




Νέα “μαχαιριά” κατά της Αθήνας έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Μέγκα στο Βερολίνο.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει η Αθήνα για συμφωνία προ των πυλών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

“Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών δεν έχουν προχωρήσει πολύ. Δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς. Όλο και ακούμε θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα – και αυτό είναι καλό – , αλλά επί της ουσίας οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν προχωρήσει πολύ. Για αυτό εκπλήσσομαι συνέχεια όταν ακούω από την Αθήνα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία”.

Ο ίδιος στρέφει τα “πυρά” του και κατά του Πολ Κρουγκμαν ο οποίος τάχθηκε κατά της υπερβολικής λιτότητας και υπέρ των οικονομικών ενισχύσεων. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν και χαρακτηρίζει ενδιαφέροντα τα άρθρα του κ. Κρούγκμαν αναφέρει πως στο ελληνικό πρόγραμμα χρησιμοποιείται η τεχνογνωσία του ΔΝΤ για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και τονίζει:

“Και εμείς το κάνουμε αυτό σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, κάτι το οποίο, κατά τα άλλα, σε όλες τις άλλες χώρες σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα λειτούργησε καλύτερα και από τις προσδοκίες. Αυτό αντιστοιχεί στα διεθνή στάνταρντς και τις διεθνείς εμπειρίες. Δυστυχώς είναι έτσι και ως τώρα δεν έχω ακούσει και κάποια ιδέα, για το πώς, εάν η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση – και η Ελλάδα είναι στην Νομισματική Ένωση – , πώς μπορεί να τα καταφέρει διαφορετικά, χωρίς πρώτα να καταστεί και πάλι ανταγωνιστική”.

Ντάισελμπλουμ: Περισσότερη προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας ζητά και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.

«Θα πρέπει πραγματικά να κάνει περισσότερες προσπάθειες για να φτάσει στην τελική ευθεία», τόνισε ο Ολλανδός υπουργός, όπως μεταδίδει το Reuters. «Eχουν γίνει πιο αισιόδοξοι όλο αυτό το διάστημα», προσέθεσε.

Παράλληλα, με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, το Reuters αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει αρχίσει τη σύνταξη συμφωνίας με τους πιστωτές, που θα ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν γρήγορα τους ευσεβείς αυτούς πόθους»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: