Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Η προχθεσινή ημέρα μας έφερε μπροστά από δύο κόσμους. Εκείνον που μας παρουσίασε ο κόσμος της αγοράς, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, και εκείνον που περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση του ΣΕΒ.

Η ΕΣΕΕ αποτύπωσε με συγκεκριμένα στοιχεία τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική αγορά, οι μικρές και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ο κόσμος του εμπορίου.

Κάθε χαμένη μέρα στις ατέρμονες διαπραγματεύσεις προκαλεί απώλεια σχεδόν 22,3 εκατομμυρίων ευρώ από το ΑΕΠ της χώρας και τις τελευταίες εκατό ημέρες, κάθε 24 ώρες κλείνουν 59 επιχειρήσεις και μειώνεται η απασχόληση κατά 613 θέσεις εργασίας. Η ρευστότητα είναι η θηλιά που σφίγγει ακόμη περισσότερο γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το 95% των αιτημάτων χορήγησης δανείων απορρίπτεται από τις εμπορικές τράπεζες.

Υπάρχει θα προσθέταμε και ένα ακόμη στοιχείο που αφορά την ολική στάση πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους, κάτι που μπορεί μεν να εξασφαλίζει κάθε δεκαπενθήμερο με την ψυχή στα δόντια την πληρωμή συντάξεων, μισθών, ΔΝΤ και λοιπών υποχρεώσεων, αλλά στερεί και την τελευταία σταγόνα αίματος που κρατά σε ζωή την αγορά. Σε μια χώρα ανέργων, εργαζόμενων που δεν πληρώνονται και με τις αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας να φθάνουν τις 210.000. Η άλλη πραγματικότητα είναι αυτή που περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό μοντέλο που οραματίζεται για τη χώρα. Με την ίδρυση της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, με συμμετοχή στο αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, διερεύνηση των προθέσεων χρηματοδότησης της χώρας από τις BRICS. Και επανέλαβε αυτά που αποτελούν πάγια εξαγγελία κάθε κυβέρνησης τα τελευταία σαράντα χρόνια: πάταξη της διαφθοράς, αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, πιο φιλικοί θεσμοί για την επιχειρηματικότητα, εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Ανθρώπινο δυναμικό, φυσικούς πόρους και γεωπολιτική θέση.

Αποτελεί τεράστιο άθλο να επιχειρήσουμε τη μετάβαση από την πραγματικότητα την οποία αποτυπώνει η ΕΣΕΕ στην άλλη πραγματικότητα που εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας. Μια διαδρομή που όλοι γνωρίζουμε ότι γίνεται όλο και πιο μακριά όλο και πιο δύσβατη όσο δεν υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές. Και πιθανόν σύντομα να μην έχει καν νόημα ένα τέτοιο εγχείρημα σε μια ισοπεδωμένη οικονομία.

[email protected], www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: