Το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής, 15 Μαΐου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα έχουν την πρώτη τους συνάντησης, όπως συμφώνησαν τη Δευτέρα το βράδυ κατά το δείπνο που παραχώρησε στο Λήδρα Πάλας ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σε δήλωσή του γύρω στις 10 το βράδυ, αφού ολοκληρώθηκε η συνάντησή του με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και το δείπνο στην παρουσία των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαιϊ, ο κ. Έιντε ανακοίνωσε ότι η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει στις 15 Μαΐου το πρωί, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ώρα.

Οι ηγέτες αφίχθησαν στο Λήδρα Πάλας στις 8 το βράδυ. Η συνάντηση των τριών, Έιντε – Αναστασιάδη – Ακιντζί, διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα και ακολούθησε το δείπνο, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες ανέπτυξαν και μοιράστηκαν το όραμά τους για το μέλλον της Κύπρου, όπως είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ.

“Στο πνεύμα της κοινής δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου 2014 συμφώνησαν ότι ήταν σημαντικό να χρησιμοποιήσουν το μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί και αυτή την νέα ευκαιρία για να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση”, ανέφερε ο κ. Έιντε στη δήλωσή του στους δημοσιογράφους μετά το δείπνο.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους, την κοινή δέσμευση να προχωρήσουν με εποικοδομητικό και προσηλωμένο τρόπο και για το λόγο αυτό συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντηση των ηγετών την Παρασκευή,15 Μαϊου, σημείωσε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας ότι τότε θα γίνει μια γενική ανταλλαγή απόψεων και θα συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες, τη δομή και τη συχνότητα των συναντήσεων.

“Θέλω να προσθέσω από την πλευρά μου ότι πιστεύω πως αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία, μια ευκαιρία που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και πραγματικά αποτελεί  επιβράβευση να εργάζεται κανείς με δύο ηγέτες που έχουν τέτοια ισχυρή δέσμευση στο να δουν μια πραγματική πρόκληση να λύνεται και που μπορεί να λυθεί μόνο μέσα από κοινή προσπάθεια για να βρεθεί μια κοινή λύση”.

Ο κ. Έιντε κατέληξε λέγοντας ότι περιμένει και ο ίδιος με μεγάλη ανυπομονησία τη συνέχεια των συνομιλιών και “όπως έχετε καταλάβει, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά ήδη από το πρωί της 15ης Μαΐου, την ερχόμενη Παρασκευή”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε πρώτος από το χώρο και ακολούθησε ο κ. Ακιντζί.

ΚΥΠΕ – Ραλλή Παπαγεωργίου – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: