“Καμπανάκι” για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ από την BNP Paribas




Για τον κίνδυνο έλλειψης ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων προειδοποιεί η ΒΝP Paribas, σε νέα έκθεσή της, επιχειρώντας τη μέχρι στιγμής αποτίμηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (QE), αλλά και των προοπτικών του.

Κατά τη γαλλική επενδυτική τράπεζα, η εφαρμογή του QE της ΕΚΤ δεν είναι μια διαδικασία που μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις προκλήσεις. Ο κίνδυνος για μη διαθεσιμότητα άρα έλλειψη κρατικών ομολόγων είναι ορατός, γεγονός που θα θέσει υπό μεγάλη δοκιμασία το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.

Η αποστολή της ΕΚΤ καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη, αν αντιληφθεί κανείς πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει συγκεκριμένο όριο σε ό,τι αφορά τις αγορές ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις.

Η διαρκής πτωτική πορεία των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αποτελεί πιθανότατα την ταφόπλακα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αμέσως μόλις η διαθεσιμότητα των ομολόγων καταστεί αρνητική, η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τον όγκο των αγορών κρατικών ομολόγων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: