Της Φανίτσας Ζαννέττου, ΚΥΠΕ

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την ασφάλεια, την σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στη περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης.

Σε δηλώσεις κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε σε παραλιακό ξενοδοχείο στη Λάρνακα, ο Υπουργός είπε ότι η Κύπρος είχε την ευκαιρία να φιλοξενήσει αυτό «το σημαντικό ευρωπαϊκό σεμινάριο», προσθέτοντας πως «αυτό που είναι σημαντικό και έχει συμβεί για πρώτη φορά, είναι ότι είχαμε την δυνατότητα ως φιλοξενούσα χώρα να προσκαλέσουμε και να παρευρίσκονται στη διοργάνωση και εκπρόσωποι από το Ισραήλ».

Πρόσθεσε ότι «αυτόν ακριβώς το ρόλο θέλουμε να αναδείξουμε, δηλαδή τη δυνατότητα της Κύπρου να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τη προαγωγή της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Φωκαΐδης σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα «είχαμε φιλοξενήσει τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας με τον οποίο είχαμε οριστικοποιήσει την διοργάνωση ενός πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού συνεδρίου για θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Κύπρο, με την πρόθεση να προσκληθούν και χώρες σε υψηλότατο επίπεδο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα πως «είναι ανάλογες πρωτοβουλίες οι οποίες τόσο σε πολυμελές επίπεδο, όσο και σε τριμερές και διμερές επίπεδο αναδεικνύουν ακριβώς αυτό το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πατρίδα μας, όχι προς όφελος μόνο της Κύπρου αλλά προς όφελος της ευρύτερης περιοχής και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κληθείς να αναφέρει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Άμυνας και Ασφάλειας, ο Χριστόφορος Φωκαΐδης είπε πως «συμμετέχουμε ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως και οι υπόλοιπες χώρες ισότιμα. Είναι ένα Κολλέγιο που προάγει την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη κοινή κατανόηση των κρατών μελών και των εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων σ’ ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας και άμυνας» είπε προσθέτοντας ότι «συνεπώς συμβάλλει και στη διαμόρφωση μιας κοινής ταυτότητας στα θέματα της άμυνας».

Η Κύπρος, συνέχισε «έχει αναπτύξει τελευταία μια συστηματική προσπάθεια να αναβαθμίσει το ρόλο της αλλά και να αναβαθμίσει το ρόλο της ευρύτερα στον τομέα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός απάντησε πως «θέλουμε να συμμετέχουμε ισότιμα σε όλους τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως πλήρες κράτος μέλος».

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΑΡ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: