Γήπεδο σε Νίκο και Μουσταφά: Ο Μπαν Κι Μουν διαμήνυσε πως η μπάλα βρίσκεται σε Αναστασιάδη και Ακιντζί




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν διαμήνυσε πως ο Διεθνής Οργανισμός δεν πρόκειται να παρέμβει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, εκτός κι εάν του ζητηθεί.

Το μήνυμα αυτό δόθηκε από τον Μπαν Κι Μουν κατά τη διάρκεια των χωριστών τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί το βράδυ του Σαββάτου. Η προσέγγιση του ΟΗΕ είναι πως θα πρέπει να αφεθούν στην παρούσα φάση οι δυο να συζητήσουν, να διαπραγματευθούν, «να περπατήσουν μόνοι τους» και στη συνέχεια εάν χρειαστεί ο Διεθνής Οργανισμός μπορεί να παρέμβει με γεφυρωτικές ιδέες ή «ουδέτερες προτάσεις», όπως τις έχουν «βαπτίσει».

Από τη στιγμή που η εκτίμηση είναι πως υπάρχει διάθεση και το κλίμα είναι θετικό, τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, που θα προκαλέσει αντιδράσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα άφησε στο δείπνο και στην συνάντηση της Παρασκευής, τη συζήτηση να διευθύνουν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί και οι δικές του παρεμβάσεις ήταν περιορισμένες.

Ο Μπαν Κι Μουν  κάλεσε  αμφότερους, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί τους «να αξιοποιήσουν την ευκαιρία» ενώ θα συναντήσει Αναστασιάδη και Ακιντζί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ( δεν αναμένεται συνάντηση Γ.Γ. με Ακιντζί νωρίτερα, σημείωναν ενημερωμένες πηγές).

Ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών είναι να πραγματοποιηθεί τότε κοινή συνάντηση Μπαν- Αναστασιάδη- Ακιντζί στη Νέα Υόρκη με στόχο να υπογραφεί ενδιάμεση συμφωνία. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Λευκωσία δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα τέτοιο σενάριο και προτίθεται να το ξεκαθαρίσει σύντομα στους αξιωματούχους του ΟΗΕ. Ο στόχος, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, είναι η τελική λύση και όχι οτιδήποτε ενδιάμεσο.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτηση των δυο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για τον καταρτισμό κοινού καταλόγου με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μέχρι και την 28η Μαΐου, που θα γίνει η συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, οι διαπραγματευτές θα τα πουν τέσσερις φορές, ώστε να υπάρξει ενώπιον παραχθέν έργο.

ΝΕΑ NAVTEX ΓΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ

Η Τουρκία ανανέωσε μέχρι και την 13 Ιουνίου την NAVTEX για το Μπαρμπαρός. Η περιοχή είναι η ίδια με αυτή που είχε εκδοθεί προηγουμένως. Το ερευνητικό σκάφος θα βρίσκεται βόρεια της Κύπρου, εκτός κυπριακής ΑΟΖ. Είναι προφανές πως η Άγκυρα θέλει να διατηρεί το σκάφος στην περιοχή μας.

Υπόμνηση και στο σχέδιο Ανάν

Σύμφωνα με συναφείς πληροφορίες μας, ο Μουσταφά Ακιντζί κατά τη διάρκεια του δείπνου της περασμένης Δευτέρας, αναφέρθηκε στο σχέδιο Ανάν. Συγκεκριμένα είπε πως τόσο ο ίδιος ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχουν αποδεχθεί το 2004 το σχέδιο Ανάν, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί στην αναφορά του αυτή και στην ανάγκη που τον οδήγησε στην υπόμνησή του αυτή. Αν και μπορεί κάποιος να δώσει ερμηνεία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης φέρεται να έχει πει πως το θέμα τούτο τελείωσε το 2004 παραπέμποντας στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: