Από την έκθεση προόδου της Τουρκίας στον… Ακκιντζί




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Η έκθεση προόδου για τις ενταξιακές της Τουρκίας, μετά την έγκρισή της στην αρμόδια Επιτροπή αυτή τη βδομάδα, τίθεται ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου την ερχόμενη βδομάδα, χωρίς να αποκλείονται τυχόν αλλαγές.

Η έκθεση, ως έχει, επαναλαμβάνει αρκετά θετικά προηγούμενων ετών, όπως η έναρξη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, καταδικάζεται η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις έναντι όλων των κρατών-μελών και  αναγνωρίζεται πλήρως το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ταυτοχρόνως, υπάρχουν  σοβαρές αρνητικές αναφορές, όπως το άνοιγμα κεφαλαίων χωρίς εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας και ειδικά της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.ά.

Συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, η έκθεση είναι η πλέον επικριτική για την Τουρκία. Στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με εμπεδωμένη την αντίληψη για προσέγγιση με την Τουρκία, έγινε κατορθωτό να  αποκρουστούν οι πλέον αρνητικές τροπολογίες με τις οποίες «φλέρταρε» η εισηγήτρια της έκθεσης (π.χ. για  τουρκοκύπριους παρατηρητές στο ευρωκοινοβούλιο και για τερματισμό του οικονομικού «εμπάργκο» κατά της τουρκοκυπριακής κοινότητας), που απορρίφθηκαν τελικά από την Ομάδα. Επίσης, προστέθηκαν βελτιώσεις π.χ. λύση στο κυπριακό “σύμφωνα με τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ”, ενώ για τους αγνοούμενους, καλείται η Τουρκία να επιτρέψει πλήρη πρόσβαση στα αρχεία και τις στρατιωτικές ζώνες. Ωστόσο, στην Κύπρο υπήρξε  λανθασμένη αξιολόγηση της έκθεσης με δείγμα αυτού το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ (ΚΥΠΕ) που μετά την ψήφιση της έκθεσης στην αρμόδια Επιτροπή, το δημοσίευμα δεν περιείχε καμιά από τις δύο πιο πάνω βελτιώσεις.

Μια καταστροφική παρουσίαση της έκθεσης δημιουργεί απόγνωση στην κοινωνία και καθιστά το οποιοδήποτε έκτρωμα «λύσης» αποδεκτό με πρωταγωνιστές πρόσωπα στην Κυβέρνηση και στις ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Ενδεικτική είναι η σοβαρή  ζημιά που προέκυψε από την “πρωτοβουλία” των ευρωβουλευτών-ΑΚΕΛ να προσθέσουν στην έκθεση αναφορά για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με … πολιτική ισότητα ενώ κάτι τέτοιο δεν υπήρχε, αλλά «ξέχασαν» έστω αναφορά στους κανόνες δικαίου και το κεκτημένο επί του οποίου εδράζεται η ΕΕ. Δεν βρέθηκε ξένος ευρωβουλευτής να διαφωνεί με τέτοια φράση, αλλά οι δικοί μας το «ξέχασαν» και τελικά σύρθηκαν να το ψηφίσουν. Πού στόχευε η κίνηση τους, που μόνο ζημιά επέφερε με ρήξη ανάμεσα στους Κύπριους ευρωβουλευτές; Μια λογική εξήγηση είναι για να μεταδίδεται στην Κύπρο ότι η ΕΕ «απαιτεί να συμμορφωθούμε», «μας έχει εγκαταλείψει», «οι αρχές και αξίες της ΕΕ είναι ανοησίες»… Και επιστέγασμα: «δεχθείτε ό,τι να’ ναι», μόνο που αυτό δεν θα το πουν ποτέ οι ζηλωτές της διάλυσης που από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τον Ακκιντζί –«υποτελούς διοίκησης στην Τουρκία», με απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου–, βρίσκονται σε κατάσταση ευφορίας. Τόση ευφορία, που κάποιοι ξένοι είναι έτοιμοι να μας στήσουν στον τοίχο, αν ο Ερντογάν μείνει Ερντογάν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κομματικής σκοπιμότητας που θυσίασε την ενότητα και την εθνική υπόθεση. Από την άλλη, μια αντικειμενική αξιολόγηση της έκθεσης και νηφάλια αντιμετώπιση του Ακκιντζί υπηρετούν την Κύπρο και φανερώνουν πως στην ΕΕ υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που μας στηρίζουν.

Όλοι αυτοί που «εξαφάνισαν» την Τουρκία και τον Ερντογάν και υποθέτουν ότι ο  Ακκιντζί θα διώξει τους έποικους και τα κατοχικά στρατεύματα, θα εφαρμόσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες δικαίου σε όλη την Κύπρο για να προκύψει ένα κράτος χωρίς εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, είναι επιτακτικό να εξηγήσουν που το βασίζουν. Ο Υπ. Εξ. της Κύπρου ονειρεύεται να ταξιδεύει μέσω… Ερτζιάν (αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου) και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΔΗΣΥ βλέπει ήδη νέο κεφάλαιο στην Ιστορία! Παρεμπιπτόντως, ο κ. Ά. Κυπριανού (ΑΚΕΛ) εκτιμά ως κίνητρο της Τουρκίας για τη λύση την ενέργεια. Αν όμως το κίνητρο του Ερντογάν είναι να ελέγξει μέσω της «λύσης» την ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο, τα χειρότερα μας περιμένουν. Και ποιος θα εξηγεί στους ξένους την ευφορία για τον Ακκιντζί; Δυστυχώς, κάποιοι οδηγούν τα πράγματα, ώστε η όποια λύση-διάλυση να είναι αναπόδραστη.

Ο Κώστας Μαυρίδης είναι ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – Email: [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: