WSJ: Ρόλο κλειδί στη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών έχει το ΔΝΤ




​Μειώνονται οι φόβοι για άμεση χρεοκοπία της Ελλάδας στα αμερικανικά ΜΜΕ, αλλά συνεχίζεται η συζήτηση για Grexit. Ρόλο κλειδί  στη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών έχει το ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal.  Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στρέφεται το ενδιαφέρον.

Το Βερολίνο χαμηλώνει τις προσδοκίες για συμφωνία στη Ρίγα [AP, Reuters]. Κι ενώ εξασθενούν οι ελπίδες για άμεση συμφωνία, τα ρευστά διαθέσιμα της Ελλάδας φαίνεται ότι αρκούν ως τον Ιούνιο, δήλωσαν ευρωπαίοι και έλληνες αξιωματούχοι χθες, υποβαθμίζοντας τους φόβους για επικείμενη χρεοκοπία [Reuters]. Στο  Εuro Working Group  εκφράστηκαν αμφιβολίες για το αν η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετή για να ξεκλειδώσει το δάνειο. Βασικότερα εμπόδια οι ιδιωτικοποιήσεις, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό [Βloomberg].

Στο μεταξύ η ΕΚΤ αύξησε το όριο δανεισμού μέσω τουELA,  παρέχοντας στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, [WSJ] [Reuters] κίνηση που υποδηλώνει επίσης ότι η έξοδος καταθέσεων επιταχύνεται, σημειώνει το Βloomberg. Πάντως, η ΕΚΤ δεν αύξησε το μέσο «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών [Reuters]. Κι ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται να καταλήξει σε συμφωνία, η Merkel δηλώνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να πιέζει για δημοσιονομική εξυγίανση και μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη [WSJ, Βloomberg].

Ωστόσο, το ΔΝΤ και όχι το Βερολίνο είναι το κλειδί για επίτευξη συμφωνίας, υποστηρίζει ανάλυση του Simon Nixon στη WSJ και επισημαίνει ότι εν όψει του κινδύνου χρεοκοπίας, το ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να χαμηλώσει τον πήχη των αιτημάτων του. Αυτό είναι μια σημαντική κίνηση, αλλά ο συνδυασμός ενός προγράμματος λιγότερων μεταρρυθμίσεων και η επίδραση μηνών πολιτικής αναταραχής στην ελληνική ανάπτυξη αναμένεται να προκαλέσουν ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό. Θα χρειαστεί τότε αναδιάρθρωση του χρέους – κάτι που η ευρωζώνη απορρίπτει – και το ζήτημα είναι αν το ΔΝΤ θα επιμείνει στους κανόνες του περί βιωσιμότητας του χρέους ή θα τους κάμψει όπως έκανε το 2010, υποκύπτοντας στην πολιτική πραγματικότητα.

Πέντε χρόνια μετά την είσοδο στο μνημόνιο η ανάκαμψη είναι αβέβαιη, γράφει ο Yiannis Palaiologos στην WSJ, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, ακόμα κι αν χρειαστεί να μην τηρήσει κάποιες από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, και προτρέποντας τους δανειστές να προσφέρουν δημοσιονομικό περιθώριο και ανακούφιση του χρέους. Στο πλαίσιο της συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο Ebrahim Rahbari της Citigroup υποστηρίζει ότι τo Grexit δεν θα προκαλούσε μεγάλη κρίση στις αγορές [Bloomberg]. Ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης μετά από ένα Grexit υποτιμάται, επισημαίνει αντίθετα η UBS [CNBC]. To Grexit θα μπορούσε να προκαλέσει κρίση προσφύγων, εκτιμά ο Ewen Cameron Wattτης Black Rock Βloomberg].  Η Ελλάδα ίσως είναι η νέα Lehman, προειδοποιεί το Politico. Οι δανειστές ίσως επιτρέψουν χρεοκοπία και παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, σύμφωνα με την Medley Global Advisors [Bloomberg].

Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής η EE σχεδιάζει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις ελέγχου των συνόρων και να παράσχει επιπλέον πόρους στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα. [WSJ]

Συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου υπέγραψε η Βουλγαρία με την Ελλάδα και τη Ρουμανία – σε μια κίνηση μείωσης της ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία. [WSJ] Για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και υπερβολικά υψηλές χρεώσεις κατηγορεί την Gazprom η ΕΕ. [Bloomberg]

ΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΜΕ

Οι συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα καθώς ο χρόνος περνάει, η απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει με τους πιστωτές της και ο ρόλος ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι τα βασικά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος που απασχολούν τα υπό εξέταση βρετανικά ΜΜΕ. Σημειώνονται επίσης οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα, και η συμφωνία της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των 5 αεροσκαφών του Ναυτικο. Δ/μα στην Guardian αναφέρεται στο έντονο πρόβλημα των μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Το think tank “Open Europe εξετάζει και αναλύει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας χωρίς να συνοδευτεί από έξοδο από την ευρωζώνη, υποστηρίζοντας ότι σε οποιοδήποτε σενάριο μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα ενίσχυε την εχθρότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα έθετε σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μία αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ ενδεχομένως να ήταν διαχειρίσιμη από οικονομική άποψη. Ωστόσο, αθέτηση πληρωμών προς την ΕΚΤ θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα φαύλο κύκλο που θα οδηγούσε σε  Grexit. Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση της ΕΚΤ θα είναι ζωτικής σημασίας, υπογραμμίζοντας ακριβώς πόσο σημαντική και πολιτική είναι η θέση της. Το Open Europe υποστηρίζει ότι μολονότι η αθέτηση πληρωμών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό επίπεδο, δεν θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και για μια διαγραφή χρέους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στην κατοχή επίσημων πιστωτών (Guardian).

Το δημοσίευμα του Simon Nixon στη WSJ  αναπαράγεται στους Times, υποστηρίζοντας ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στη στάση του ΔΝΤ, πίσω από το οποίο «κρύβεται» όλον αυτόν τον καιρό το Βερολίνο. Παρά τους αυστηρούς του κανόνες, εκτιμάται ότι το ΔΝΤ έχει κάνει ένα βήμα πίσω, ωστόσο ακόμα κι έτσι, δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα καταστεί εφικτή μία συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους  πιστωτές της. Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Economist αναρτάται βίντεο-συζήτηση αναφορικά με το συνεχιζόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους και πιστωτές της. Ο ανταποκριτής επισημαίνει ότι μολονότι ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα, πρόκειται στην ουσία για ένα «long end-game». Οι πιστωτές έχουν υιοθετήσει έναν βαθμό κυνισμού στον τρόπο που διαχειρίζονται το πρόβλημα και αυτό που απαιτούν από την Ελλάδα είναι σοβαρότητα αναφορικά με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Σημειώνεται ακόμα ο περιορισμός του κινδύνου επιμόλυνσης από την ελληνική κρίση και η ανύπαρκτη υποστήριξη από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η εφημερίδα Telegraph  σε δημοσίευμά της για το οξύ πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα επισημαίνει,  επικαλούμενη τα επίσημα στοιχεία, ότι εάν είσαι άνεργος στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα μπορέσεις ποτέ να ξαναβρείς εργασία.

Περίοπτη θέση στην κεντρική ιστοσελίδα της εφημερίδας Times έχει δημοσίευμα που επισημαίνει ότι οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, καθώς τελειώνουν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Αναφορά γίνεται στη δήλωση του κ. Μάρδα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισημαίνονται οι πολύ χαμηλές προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στην συνάντηση της Ρίγας. (Σχετικό δημοσίευμα στην Independent και έτερο δημοσίευμα στους Times). Στη στήλη της ηλεκτρονικής έκδοσης της Guardian, business live blog, γίνονται  πολυάριθμες αναφορές στις αντιδράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης αναφορικά με την ΠΝΠ που έφερε η κυβέρνηση για τα αποθεματικά των Ταμείων και επισημαίνεται ότι στελέχη του Σύριζα, ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής κ. Χρυσόγονος, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτός ένας «έντιμος συμβιβασμός».

Οι Financial Times αναφέρονται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των 5 αεροσκαφών του Ναυτικού έναντι 500 εκ. ευρώ, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για υπερβολικές δαπάνες στην Άμυνα και για έλλειψη διαφάνειας στις στρατιωτικές συμβάσεις. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, η συμφωνία αυτή αποκαλύπτει αντικρουόμενες προτεραιότητες στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Από τη μια, η αριστερή συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ ο Π. Καμμένος επιθυμεί τη βελτίωση της εναέριας άμυνας της χώρας. Άλλοι επίσης, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με συμφωνίες σαν κι αυτή υπαναχωρεί από την προεκλογική του δέσμευση να καταστήσει την ελάφρυνση της φτώχειας πρώτη προτεραιότητα των κρατικών δαπανών.

H Guardian αναφέρεται με ρεπορτάζ της στο έντονο πρόβλημα των μεταναστών που συρρέουν στην Ελλάδα. Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι, μολονότι η παγκόσμια Κοινότητα εστιάζει στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην “αποστράγγιση ” των πόρων της, την ίδια στιγμή που η ξενοφοβία και η ρατσιστική βία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Έλληνες, έχοντας υποστεί τη λιτότητα, έχουν στραφεί στη Χρυσή Αυγή.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: