Το νέο σχέδιο επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη Stratfor




Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα της με πολιτικές μάχες στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό. Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Eurogroup συνεχίζονται η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τις διαφωνίες στο εσωτερικό της, ενώ επιχειρεί παράλληλα να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση. Η πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να διατηρήσει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ συγκρατώντας στο κόμμα τις πιο αριστερές τάσεις. Ένα από τα μεγάλα οφέλη της πρότασης είναι επίσης ότι στοχοποιεί  επιφανείς προσωπικότητες της αντιπολίτευσης. Η στρατηγική αυτή αναγγέλλει ενδεχομένως την απαρχή μιας προεκλογικής εκστρατείας στην περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας, μολονότι εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους.

Αυτά αναφέρει ανυπόγραφη ανάλυση του STRATFOR με τίτλο «Greece’s Ruling Party Develops a New Plan of Attack».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στις 30 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε το σχέδιό της για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει την διαχείριση της οικονομικής κρίσης της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η επιτροπή θα επικεντρωθεί κυρίως στις συνθήκες που οδήγησαν την Αθήνα να ζητήσεις τα δύο σχέδια διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Η απόφαση είναι αξιοσημείωτη για πολλούς λόγους. Πρώτον, η δημιουργία αυτής της επιτροπής αποτελεί μέρος της προεκλογικής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια περίοδο που οι πιστωτές της Ελλάδας επιχειρούν να πείσουν το αριστερό κόμμα να μην υλοποιήσει πολλές από τις προεκλογικές του προτάσεις, ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει την επιτροπή ως μια σχετικά χαμηλού κόστους στρατηγική για να κατευνάσει τις αντιδράσεις εντός του κόμματος.

Δεύτερον, η διερεύνηση των πεπραγμένων των προηγούμενων κυβερνήσεων δίνει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ρήξεις εντός της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει στα μέσα του 2010 το πρώτο σχέδιο διάσωσης. Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, που στηρίζονταν στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία ζήτησε το δεύτερο σχέδιο διάσωσης το 2012. Κατά συνέπεια η διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών που σχετίζονται με τα προγράμματα στήριξης θα συμπεριλάβει αξιωματούχους από τα δύο μεγαλύτερο παραδοσιακά κόμματα της χώρας.

Το σχέδιο της Αθήνας δημιουργεί ήδη τριβές μεταξύ των πρώην συμμάχων. Αξιωματούχοι του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι η όποια διερεύνηση της υπόθεσης θα πρέπει να περιλαμβάνει και την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Π/Θ, Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Καραμανλής ήταν Πρωθυπουργός μεταξύ των ετών 2004 και 2010, μια περίοδο κατά την οποία, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, πολλές από τις πολιτικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί οδήγησαν στην οικονομική κρίση. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην διερευνήσει τα γεγονότα πριν από το 2010 υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει πιθανώς να φανεί σκληρότερη έναντι του ΠΑΣΟΚ παρά έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ωστόσο επικίνδυνη. Το ΠΑΣΟΚ είναι αποδυναμωμένο –με δυσκολία κατόρθωσε να μπει στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου- αλλά διατηρεί ακόμη ισχυρές διασυνδέσεις με ελληνικούς επιχειρηματικούς κύκλους και συνδικάτα. Εάν αισθανθεί απειλούμενο από την διερεύνηση της υπόθεσης τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις του για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Η απόφαση τέλος να δημιουργήσει εξεταστική επιτροπή θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα στην Αθήνα για την αποκήρυξη μέρος του χρέους. Εάν η επιτροπή ανακαλύψει λάθη που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα σχέδια διάσωσης ή, το πιο σημαντικό, εάν αποφασίσει ότι μέρος του ελληνικού χρέους είναι παράνομο, τότε θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη μη εξυπηρέτησή του.

Το Stratfor θεωρεί, σημειώνει η ανάλυση, ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα επιτύχουν συμφωνία και η Αθήνα θα ολοκληρώσει το σχέδιο διάσωσης τον Ιούνιο. Μετά από αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει μια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, ενώ είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. 

Έλληνες αξιωματούχοι σημείωναν ωστόσο ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορέσει να συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους πιστωτές τότε δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί ένα δημοψήφισμα για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Υπό αυτό το σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια αρνητική έκθεση για τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας ως τη βάση μιας προεκλογικής εκστρατείας για τη στήριξη μιας στάσης πληρωμών και εξόδου από την Ευρωζώνη. Μολονότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι πιθανή σήμερα της όποιας απόφασης για δημοψήφισμα θα προηγείτο ενδεχομένως από μια κλιμακούμενη ρητορική κατά της Ευρωζώνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο κόμμα που προβαίνει σε πολιτικούς ελιγμούς. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αμερικανικό ΜΜΕ, ο πρώην Π/Θ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ήθελε να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση σε όποια μέτρα διασφαλίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Μολονότι ο κ. Σαμαράς είχε και αυτός κάποιες διαφωνίες με τους πιστωτές της Ελλάδας, η κυβέρνησή του ήταν συνεργάσιμη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ και ήταν υπεύθυνη για την εισαγωγή πολλών από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν ως αντίδραση στην κρίση.

Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά έχουν δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να παρουσιάσει τη Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα που τιμά τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τα μέτρα λιτότητας, αλλά παράλληλα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ και το ΔΝΤ και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.  Από αυτή την άποψη ο κ. Σαμαράς αποσκοπεί να αποκομίσει οφέλη το κόμμα του από ενδεχόμενη κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να εμβαθύνει τις εσωτερικές διαμάχες του ΣΥΡΙΖΑ. Η προεκλογικής εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε κυρίως στην κριτική κατά των παραδοσιακών ελίτ των οποίων σαφής υπέρμαχος είναι ο κ. Σαμαράς. Ως αποτέλεσμα η όποια επίσημη ή ανεπίσημη συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία το μόνο που θα κατάφερνε θα ήταν η μεγέθυνση των διαφωνιών εντός της ελληνικής κυβέρνησης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι ακόμη διαιρεμένος εάν θα προβεί σε υποχωρήσεις στο Eurogroup ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να βρεθεί στη δύσκολη θέση είτε να έρθει σε συμφωνία με την αντιπολίτευση και να διασφαλίσει τη συμφωνία με τους πιστωτές, είτε να κατευνάσει τα πιο ριζοσπαστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα θα ικανοποιούσε πολλά μέλη του Eurogroup, τα οποία θα στήριζαν τη δημιουργία μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών για την εισαγωγή αντιδημοφιλών μέτρων, όπως είχε συμβεί στα τέλη του 2011 στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Οι Έλληνες ψηφοφόροι ωστόσο θα αντισταθούν πιθανώς στην όποια προσπάθεια των Ευρωπαίων αξιωματούχων να παρέμβουν άμεσα στην εσωτερική πολιτική της χώρας. Το 2011, η ΕΕ διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στον διορισμό του Μάριο Μόντι και του Λουκά Παπαδήμου ως πρωθυπουργών της Ιταλίας και της Ελλάδας, αντιστοίχως. Μετά από έξι χρόνια κρίσης στην Ελλάδα, οι ψηφοφόροι θα αντισταθούν πιθανώς στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς εκλογές. Επιπρόσθετα η Νέα Δημοκρατία δεν θα κατέγραφε αναγκαστικά καλά αποτελέσματα εάν πραγματοποιούνταν φέτος οι εκλογές.

Με την συνάντηση του Eurogroup Working Group να έχει οριστεί για τις 8 και 9 Απριλίου, η Αθήνα θα επιτύχει συμφωνία με τους πιστωτές της πριν το τέλος του μήνα. Η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ωστόσο σχέδια έκτακτης ανάγκης. Η δημιουργία της επιτροπής για την διερεύνηση των ελληνικών σχεδίων διάσωσης αποσκοπεί κυρίως στον κατευνασμό των πιο ριζοσπαστικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στην εκπλήρωση μιας από τις προεκλογικές υποσχέσεις του κόμματος. Θα μπορούσε ωστόσο να χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτικό σχέδιο για πρόωρες εκλογές ή για δημοψήφισμα εάν η Αθήνα αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει, καταλήγει η ανάλυση.

https://www.stratfor.com/analysis/greeces-ruling-party-develops-new-plan-attack

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: