Stratfor: Η συμφωνια ΗΠΑ-Ιράν προκαλεί τη δυσφορία της Ρωσίας




Συμφωνία των ΗΠΑ με το Ιράν προκαλεί τη δυσφορία της Ρωσίας αναφέρει εκτενής ανάλυση της  Reva Bhalla που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του STRATFOR με τίτλο «Russia Nervously Eyes the U.S.-Iran Deal».

Σύμφωνα με την ανάλυση η συμφωνία αφαιρεί ένα από τα προβλήματα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τις επιτρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην περιφέρεια της Ρωσίας. Η Ρωσία προσπάθησε να διατηρήσει τη ρήξη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς οι δύο χώρες έλυσαν τις διαφορές τους σε διμερείς διαπραγματεύσεις. Σήμερα οι ΗΠΑ και το Ιράν οδεύουν προς την εξομάλυνση των σχέσεών τους, την ώρα που ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαδιμίρ Πούτιν, προσπαθεί, ταυτόχρονα, να αμυνθεί έναντι της στρατιωτικής συμμαχίας, που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναπτύσσεται στα ευρωπαϊκά σύνορα της χώρας, και να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση και το παιχνίδι εξουσίας στο εσωτερικό.

Η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν αυτό το καλοκαίρι, σημαίνει ότι το ιρανικό πετρέλαιο θα κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές συμπιέζοντας περαιτέρω την τιμή του πετρελαίου, όπως και του ρουβλίου.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η σταδιακή αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα του Ιράν θα δυσχεράνει τον αγώνα της Ρωσίας  για την διατήρηση του ειδικού βάρους που διαθέτει στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Σήμερα η Ρωσία παρέχει το 29% φυσικού αερίου και το 37% πετρελαίου, που καταναλώνει η Ευρώπη.

Σχετικά με την Νότια Ευρώπη σημειώνεται ότι το βέτο της Τουρκίας στην διέλευση δεξαμενόπλοιων LNG από τον Βόσπορο εξουδετερώνει το οποιοδήποτε σχέδιο για την κατασκευή εγκαταστάσεων εισαγωγής LNG στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ευρώπη προβαίνει επίσης εσπευσμένα στην κατασκευή διασυνδέσεων με τους αγωγούς φυσικού αερίου της Νότιας Ευρώπης. Αυτό δεν αποτρέπει την απεξάρτηση από τον ρωσικό έλεγχο στην ενεργειακή τροφοδότηση αλλά αφαιρεί από τη Μόσχα τη δυνατότητα να πολιτικοποιεί τις ενεργειακές τιμές στην Ευρώπη.

Μετά τη ματαίωση του South Stream η Ρωσία προωθεί τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream ο οποίος θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα πριν ενωθεί με τον Trans-Adriatic Pipeline και τον Trans-Anatolian Pipeline για να τροφοδοτήσει τη Νότια Ευρώπη μέσω ενός δικτύου διασυνδέσεων αγωγών, που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή. Το σχέδιο είναι ωστόσο διάτρητο καθώς θα πρέπει κάποιος να πληρώσει για την επέκταση της βασικής διασύνδεσης Ρωσίας-Τουρκίας, ενώ οι δύο χώρες αγωνίζονται να βρουν ιδιώτες επενδυτές μέσα σε αυτό το γεωστρατηγικό κλίμα και με την ταυτόχρονη μείωση των ενεργειακών τιμών. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι θα θελήσουν να πάρουν περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο από τον υποτιθέμενο αγωγό Turkish Stream όταν υπάρχουν ήδη αγωγοί από τη Ρωσία μέσω της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ρωσία δεν διαθέτει την επιλογή της άρνησης τροφοδότησης με φυσικό αέριο, όταν επαφίεται απεγνωσμένα στα έσοδα από την ενέργεια.

https://www.stratfor.com/weekly/russia-nervously-eyes-us-iran-deal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: