Στη Μόσχα έφτασε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για ένα ταξίδι με ιδιαίτερη διπλωματική σημασία και παρότι η Αθήνα διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θέλει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, η χρονική συγκυρία στην οποία πραγματοποιείται η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο άνοιγμα που επιχειρεί η Ελλάδα προς τη Ρωσία.

Όπως αναφέρει το MEGA, ο στόχος της συνάντησης των ηγετών Ρωσίας – Ελλάδας είναι η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να φέρεται έτοιμος να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας για την άρση του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Ρωσία αποφάσισε να εφαρμόσει εμπάργκο σε όλες τις χώρες τις ΕΕ εξαιτίας της στάσης τους στο ουκρανικό ζήτημα.

Επίσης, η Ρωσία φαίνεται να είναι διατεθειμένη να διευκολύνει την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα που διεκδικούσε η Gazprom για τη μείωση της κατανάλωσης σε ποσοστό 40% από την προηγούμενη χρονιά, ενώ -σύμφωνα με την ανταπόκριση του Θανάση Αυγερινού- θα υπάρξει πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Πούτιν για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για την Ελλάδα.

Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για τους σιδηροδρόμους και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο μιας επωφελούς συμφωνίας-“πακέτο” όπως τη χαρακτηρίζουν, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η ρωσική πλευρά στον τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, που θα συνδέει τη χώρα με την Τουρκία και θα καταλήγει στα σύνορα με την Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου ηγέτη να μην αποκλείει να τεθεί προς συζήτηση και το θέμα του ελληνικού χρέους. “Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες” σημείωσε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί “όλο το φάσμα των σχέσεων”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά “νέα δάνεια”, είπε ότι “προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε”.

Φαίνεται, πάντως, πως τα όποια… “δώρα” από τη ρωσική πλευρά δεν θα προσφερθούν χωρίς ανταλλάγματα, όπως προκύπτει από δήλωση στην εφημερίδα “Κομερσάντ” κυβερνητικής πηγής, που φέρεται να συνδέει τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου με το ρωσικό ενδιαφέρον για ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: