Προσδοκία πολιτικής απεμπλοκής στο προσεχές EuroWorking Group




Καλή και εποικοδομητική χαρακτηρίζουν τόσο το ΔΝΤ όσο και η ελληνική κυβέρνηση τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ εκφράζεται από ελληνικής πλευράς η προσδοκία για άμεση “πολιτική απεμπλοκή” μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη στο EuroWorkingGroup.

Όπως συμφωνήθηκε τα τεχνικά κλιμάκια σε Αθήνα και Βρυξέλλες θα ανεβάσουν τους ρυθμούς εργασίας τους έτσι ώστε πριν από τις 24 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το Eurogroup, να έχει βρεθεί κοινός τόπος και να λυθεί οριστικά το θέμα της ρευστότητας και στη συνέχεια να ξεκινήσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, ζήτησε πολιτική απόφαση και θεωρήθηκε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε από την Κρ. Λαγκάρντ να επιβληθεί των υφισταμένων της.

Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ της ίδιας και των συνεργατών της. Τα τέσσερα βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι το ασφαλιστικό, η αγορά εργασίας, οι ιδιωτικοποιήσεις και το τραπεζικό σύστημα.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, εξήγησε [στον Μ. Ιγνατίου], πως εάν ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, κ. Γκογιάλ, θελήσει να επισκεφθεί την Αθήνα τότε θα γίνει δεκτός από τον υπουργό Οικονομικών χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει συνάντηση του ίδιους είδους όπως στις προηγούμενες αξιολογήσεις.

Ως προς τα σενάρια που κυκλοφόρησαν σχετικά με το ποιος κάλεσε ποιον στο ΔΝΤ, τόσο το Ταμείο όσο και η ελληνική πλευρά διαψεύδουν ότι η κ. Λαγκάρντ ήταν εκείνη που τηλεφώνησε στον Γιάννη Βαρουφάκη. Ομως συμφώνησαν και οι δύο πλευρές για την ανάγκη να μιλήσουν άμεσα. Την ίδια στιγμή η Αθήνα εκφράζει αισιοδοξία πως θα υπάρξει πολιτική απεμπλοκή και προσδοκά το πρώτο θετικό βήμα να γίνει τη Μεγάλη Τετάρτη ή τη Μεγάλη Πέμπτη όταν και συνεδριάζει το EuroWorking Group.

Το Μαξίμου πάντως δείχνει να επιταχύνει τον ρυθμό των αποκρατικοποιήσεων – παραχωρήσεων και σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου του MEGA, Χρήστου Τσιγουρή, δεν αποκλείεται εντός του μήνα να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα του ΟΛΠ και του ιπποδρομιακού στοιχήματος, ενώ αργότερα για τα αεροδρόμια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: