Παιγνίδι υψηλού επιπέδου για Κύπρο, “μέσα” ο Πούτιν με τον Ολάντ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στήριξη στις νέες προσπάθειες που επαναρχίζουν στο Κυπριακό εξασφάλισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης από τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Γαλλία. Ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες  χωριστά στο Ερεβάν της Αρμενίας, στο περιθώριο των εκδηλώσεων από τα 100χρονα της αρμενικής γενοκτονίας από τους Τούρκους, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Είχε, επίσης, συναντήσεις με τους Προέδρους της Αρμενίας και της Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να βοηθήσει στις προσπάθειες στο Κυπριακό ενόψει και της επανέναρξης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Πούτιν ανέφερε πως η χώρα του μπορεί να συμβάλει τόσο στο πεδίο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και με παρεμβάσεις όταν και όποτε τούτο ζητηθεί από τη Λευκωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως είχε αναφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη  και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, μπορεί λόγω των σχέσεων να παρέμβει προς την πλευρά της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ρώσος ηγέτης, ο οποίος είχε μαζί του ειδικά για τη συνάντηση αυτή τον μεταφραστή του στα ελληνικά, παρέπεμψε στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος έχει και την ευθύνη διαχείρισης του Κυπριακού και είναι πολύ καλός γνώστης του προβλήματος. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του και θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την αντιφασιστική νίκη, που θα διοργανωθούν στη Μόσχα στις 9 Μάιου.

Με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα θερμή και συζητήθηκε κατά κύριο λόγο το Κυπριακό ενώ στην ατζέντα ήταν ευρωπαϊκά και οικονομικά. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να βοηθήσει στο Κυπριακό προς την κατεύθυνση της λύσης τόσο στο πεδίο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλά ενημερωμένες πηγές σημείωναν ότι η Λευκωσία είναι απολύτως ευχαριστημένη με τις διαβεβαιώσεις που έχει εξασφαλίσει καθώς προέρχονται από ηγέτες χωρών, που όποτε χρειάστηκε να βοηθήσουν δήλωσαν παρόντες. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων η κυπριακή κυβέρνηση αναζητεί σταθερά στηρίγματα από παραδοσιακούς φίλους. Από τη μια στην Ε.Ε. υπάρχει ως φαίνεται συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο συνάντησε προχθές στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και με εταίρους ( όπως η Γαλλία) και από την άλλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ειδικά στην ομάδα των πέντε μονίμων μελών διατηρούνται ανοικτά κανάλια επικοινωνίας (Ρωσία, Γαλλία, Κίνα).

Επαφών συνέχεια από Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε χωριστά με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjon Jagland και τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Philip Hammond. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο περιθώριο της συνόδου για την Ειρήνη που οργάνωσε η τουρκική κυβέρνηση στην Κωνσταντινούπολη.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο παράνομος Μπαϊράκ στα κατεχόμενα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησε το Κυπριακό στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών.

Τεταμένες οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας – Δεν έχει πρεσβευτές σε επτά χώρες ενώ μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος

ΜΕ την πρόσφατη ανάκληση του πρέσβη της από τη Βιέννη λόγω του αρμενικού, η Τουρκία έχει ανακαλέσει συνολικά επτά πρέσβεις της. Επί του παρόντος, η Τουρκία δεν έχει πρεσβευτές στη Συρία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Λιβύη, την Υεμένη, το Βατικανό, την Αυστρία.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Tελ Αβίβ, το 2010, μετά την ισραηλινή επιχείρηση κομάντος σε πλοιάριο που μετέβαινε στη Γάζα. Το 2013, η Αίγυπτος έδιωξε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Κάιρο καθιστώντας τον «persona non grata». Το 2012, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Συρία, και έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό, επικαλούμενη την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα. Η κίνηση αυτή έγινε δύο ημέρες μετά που ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Άγκυρα ήταν στα πρόθυρα να αναστείλει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Δαμασκό.

Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λιβύη, καθώς οι διμερείς σχέσεις είναι τεταμένες μεταξύ Άγκυρας και νέας κυβέρνησης στη Λιβύη μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι. Η Τουρκία ήθελε να διορίσει ως νέο πρεσβευτή στην Τρίπολη τον Αχμέτ Ντογκάν, αλλά η κυβέρνηση της Λιβύης δεν τον ενέκρινε. Η Τουρκία δεν έχει πρεσβευτή στην Τρίπολη αυτή τη στιγμή. Τον Φεβρουάριο, η Τουρκία ανέστειλε τη λειτουργία της πρεσβείας της στην Υεμένη λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα. Ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βατικανό κλήθηκε στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις στις 12 Απριλίου, μετά που ο  Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην αρμενική γενοκτονία. Εσχάτως ανακάλεσε και τον πρέσβη της στη Βιέννη, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου για την αρμενική γενοκτονία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: