Όταν η Βουλή συνεδριάζει «ζωντανά» διά τηλεοράσεως: Παραδέχονται ότι είναι απαξιωμένοι




Του Κώστα Βενιζέλου

Στη διήμερη φιέστα στη Βουλή για το πλαίσιο της αφερεγγυότητας  ακούστηκαν πολλά. Και όσοι είχαν την αντοχή να την παρακολουθήσουν ανακάλυψαν πως όχι μόνο αυτή την εικόνα πρέπει να την απαξιώνουμε ως πολίτες αλλά και ότι και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές το αναγνωρίζουν.

Μερικοί εξ αυτών το είπαν και από τα έδρανα της Βουλής την ώρα που διαδραματίζονταν στο κοινοβούλιο «οι κρίσιμες για την πατρίδα ώρες». Αναγνώρισαν περίπου πως οι πολίτες έχουν δίκαιο «που μας απαξιώνουν». Και το ανέφεραν γιατί είτε ενοχλούνταν οι ίδιοι για μια εξέλιξη είτε γιατί πλέον το γνωρίζουν πως η απαξίωση είναι δικαιολογημένη, αλλά δεν κάνουν τίποτε για να ανατρέψουν αυτή την εικόνα. Και η απαξίωση δεν είναι, στην προκειμένη περίπτωση, αποτέλεσμα του γεγονότος ότι υπήρχαν συζητήσεις, παρασκηνιακές διεργασίες και πολλές καθυστερήσεις. Ούτε επειδή συζητούν εδώ και καιρό ένα θέμα που έπρεπε προ πολλού να ξεκαθαρίσει. Αλλά κυρίως, επειδή ακριβώς γνώριζαν πως μεταδιδόταν από τηλεοράσεων και ραδιοφώνου ζωντανά η συνεδρίαση, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την πεπατημένη. Δηλαδή, τα συνθήματα που σκεπάζουν τα επιχειρήματα. Δεν απέφυγαν τους καυγάδες, αν και φάνηκε πως σε κάποιες των περιπτώσεων υπήρξαν και προσποιήσεις. Για να μην κατηγορηθούν από τους οπαδούς ότι «δεν σήκωσαν το γάντι». Για να μην θεωρηθούν ότι δεν είναι «δυναμικοί». Είναι τυχαίο που χάνονταν στα διαδικαστικά και μέχρι να φθάσουν στην ουσία ήταν «κουρασμένα παλικάρια»;

Και όταν ξέφευγε η συζήτηση, επιστρατευόταν το υπεραπλουστευμένο και επαναλαμβανόμενο επιχείρημα. «Δουλεύετε για τους τραπεζίτες, τους εξυπηρετείτε» οι μεν, «εσείς φέρατε την τρόικα» οι δε. Όση αλήθεια και να περιέχουν αυτές οι αναφορές, οι πολίτες πιο προχωρημένοι από τους φορείς των ξύλινων λόγων, γνωρίζουν και ποιοι έπαιζαν και παίζουν παιχνίδια με τις τράπεζες/ τραπεζίτες αλλά και ποιοι έφεραν την τρόικα στην Κύπρο. Δυστυχώς γι αυτούς η αλήθεια και οι πραγματικότητες δεν μπορούν να αλλάξουν με τις δημαγωγίες και τις ρητορικές εξάρσεις.

Το πλαίσιο αφερεγγυότητας που ψηφίστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, με πολλές τροπολογίες και με συγκινητικές προσπάθειες να στηθεί  ένα δίκτυ προστασίας για τους πολίτες, θα κριθεί στην πράξη και μάλιστα πολύ σύντομα. Και εκεί θα κριθεί και ο καθένας για τη στάση του. Όμως, το θέμα δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά ευρύτερα την πολιτική συμπεριφορά του συστήματος. Όποιος έχει απορία- και αντέχει- να ξαναδεί το βίντεο των συζητήσεων στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, θα επιβεβαιώσει την εδραιωμένη αντίληψη που ισχύει για το θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε καθημερινώς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: