Ο Γιάνης, η Κριστίν και το σούβλισμα…




Της ΦΩΦΗΣ ΓΙΩΤΑΚΗ

Το φετινό Πάσχα των Καθολικών απέχει από εκείνο των Ορθόδοξων όσο απέχει η επιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων από ένα νέο «αδιέξοδο». Και σίγουρα ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν αναχώρησε (την Κυριακή) από την Αθήνα για την Ουάσιγκτον για να διακόψει το πασχαλινό οικογενειακό τραπέζι της Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς εξαιρετικά σημαντικό λόγο – ούτε για να σπάσουν αβγά ή να σουβλίσουν μαζί αρνί αφού αυτό είναι τουλάχιστον «παράδοξο» για τα έθιμα των ΗΠΑ και της Ευρωπαίας, εκ Παρισίων, κορυφαίας κυρίας του ΔΝΤ.

Ούτε αβγά ήθελε να σπάσει, αλλά ούτε κουλουράκια να πλάσει σαν να μη συνέβαινε τίποτα. Είναι πασιφανές ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών πέταξε για την Ουάσιγκτον αποφασισμένος να μεταφέρει «γράμμα» του Μεγάρου Μαξίμου, με την υπόνοια ότι ο ίδιος μπορεί να μιλήσει πιο άνετα με την επικεφαλής του ΔΝΤ απ’ ό,τι με τους άλλους κορυφαίους της Ευρωζώνης.

Η ουσία πάντως κρύβεται αλλού – και σίγουρα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, και δη της Μεγάλης Πέμπτης, που θα έχει πολλά μποφόρ στα νησιά του Αιγαίου όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι. Δεν θα είναι μόνον ο ΦΠΑ που θα κρίνει το φινάλε της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup. Είναι σύνθετη η κατάσταση και όλοι οι Ελληνες πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ετοιμάζονται μετά τα προσεχή 24ωρα της Μεγάλης Εβδομάδας να αναθαρρήσουν και να κάνουν Ανάσταση με τους αγαπημένους τους, χωρίς φόβο αλλά με το βουβό πάθος της ελπίδας ότι θα βρεθεί λύση με τους δανειστές.

Ναι, ο χρόνος τελειώνει. Η διαπραγμάτευση καλά κρατεί και οι πολίτες της χώρας μας αρχίζουν και αναρωτιούνται γιατί διαρκεί τόσο η νέα… σταύρωση, του στυλ «μια λίστα μεταρρυθμίσεων έρχεται, μια άλλη φεύγει». Και αν δεν φεύγει και αντιθέτως τροποποιείται σε αρκετά σημεία της, πού θα φτάσει αυτό; Ναι, πρέπει να μπει το τρένο στις ράγες, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξή του με την καγκελάριο Α. Μέρκελ στο Βερολίνο. Πότε όμως; Ο έντιμος συμβιβασμός είναι μια φράση που έχει επικαλεστεί ουκ ολίγες φορές ο Ελληνας πρωθυπουργός, δείχνοντας ότι ούτε ρήξη θέλει ούτε εκλογές ή δημοψήφισμα. Αρκεί να το επιδιώκει εμπράκτως και να το θέλουν και οι εταίροι. Εκτός αν θεωρούν ότι ο έντιμος συμβιβασμός περνά διά του σουβλίσματος…

WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: