Νίκολα Γκρούεφσκι, διαφθορέας της ΠΓΔΜ, νέες υποκλοπές αποκαλύπτουν…




Του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια, Νίκου Φραγκόπουλου

Σε αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν τη διαπλοκή, όπως τη χαρακτήρισε, στη γραμμή κυβέρνησης-ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ, προχώρησε σήμερα ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ.

Ο κ. Ζάεβ παρουσίασε τηλεφωνικές συνομιλίες, από τις οποίες αποκαλύπτεται και ο ασφυκτικός έλεγχος, που ασκείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και από τον πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο κ. Ζάεβ, παρουσίασε τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Μάρτιν Πρότουγκερ και των ιδιοκτητών των δύο μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της ΠΓΔΜ (Sitel και Kanal 5), από τις οποίες προκύπτει η εκτεταμένη προβολή θεμάτων, από τους σταθμούς αυτούς, που αφορούν πολιτικές της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, έναντι εξυπηρέτησης διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων των ιδιοκτήτων των καναλιών αυτών. Από τις συνομιλίες αυτές αποκαλύπτεται ακόμη, η αποσιώπηση, ή η διαστρέβλωση, από τους σταθμούς αυτούς, των θέσεων της αντιπολίτευσης.

Ακόμη, από τις συνομιλίες μεταξύ του διευθυντή του γραφείου του Ν. Γκρούεφσκι και της υπουργού Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, που δημοσιοποίησε η αντιπολίτευση, αποκαλύπτονται προσλήψεις δημοσιογράφων στην κρατική τηλεόραση, κατόπιν προτάσεων των κομματικών οργανώσεων του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, ενώ σε συνομιλία του ίδιου κ. Γκρούεφσκι με την κ. Γιανκούλοφσκα, ο πρωθυπουργός της χώρας φέρεται να επιλέγει τους ανταποκριτές της κρατικής τηλεόρασης στην Ουάσιγκτον και στην Αθήνα.

Ο έλεγχος και οι παρεμβάσεις στην κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και οι “προνομιακές” σχέσεις της κυβέρνησης με τα μεγαλύτερα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, έχουν επισημανθεί και σε όλες τις εκθέσεις των τελευταίων χρόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την αξιολόγηση της ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει επικριθεί για παρεμβάσεις και περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και η ΠΓΔΜ κατατάχθηκε στην τελευταία θέση, μεταξύ των χωρών της περιοχής, στον κατάλογο της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα” (Reporters sans frontières, RSF) για το 2015.

Η ΠΓΔΜ βρέθηκε εφέτος στην 117η θέση, από τις 180 της κατάταξης της RSF, ενώ το 2009 είχε καταταγεί στην 34η θέση, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε έξι χρόνια, η ΠΓΔΜ έχει υποχωρήσει κατά 83 θέσεις όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: