Πληροφορίες για μετάθεση της συνάντησης Ακιντζί με Αναστασιάδη για να πάει ο Μουσταφά στην Άγκυρα…




Οπως ήταν αναμενόμενο, διότι αυτό γίνεται πάντα σε ότι αφορά το κατοχικό καθεστώς και τους ηγέτες του, ο κ. Μουσταφά Ακιντζί πρέπει να επισκεφθεί την Αγκυρα και να συνομιλήσει με την τουρκική πολιτική ηγεσία, πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ετσι, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή Κύπρου, δεν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, όπως φαίνεται, η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο κατοχικο ηγέτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει χθες το μεσημέρι ότι η συνάντηση του Σαββάτου, συμφωνήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία είχαν οι κύριοι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είναι έντονα εκνευρισμένος με τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, ο οποίος δείχνει τάσεις “απομάκρυνσης” από τον κλοιό της Αγκυρας. Η συνάντηση Ερντογάν-ΑΚιντζί αναμένεται να είναι πολύ δύσκολη για το νέο κατοχικό ηγέτη.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από υψηλόβαθμες πηγές στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Παρ’ όλα αυτά, προστίθεται, οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει για συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα εντός των επόμενων ημερών.

Η ίδια εφημερίδα επικαλούμενη, πηγές της στην Άγκυρα γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης «οφείλει» να επισκεφθεί πρώτα την τουρκική πρωτεύουσα και την τουρκική ηγεσία, «πριν οποιανδήποτε άλλη πολιτική του κίνηση».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε ανακοινώσει τη συνάντηση δηλώνοντας ότι συμφωνήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν διάρκειας μισής ώρας.

Δεν έχει ανακοινωθεί ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται χώρος με συμβολική σημασία.

Η συνάντηση είναι κοινωνικής φύσεως, αλλά, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, «θα συζητηθεί το Κυπριακό, η πορεία επανέναρξης συνομιλιών και δεν αποκλείεται να συζητηθούν και θέματα ουσίας».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί έντασης μεταξύ Ερντογάν και Ακιντζί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις. Βλέπουμε μια προσπάθεια του κ. Ακιντζί για απεξάρτηση από την Τουρκία, είμαι σίγουρος ότι και τα ΗΕ και οι ξένες Κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό παρακολουθούν τις εξελίξεις».

Ερωτηθείς είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα βρίσκεται στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα.

Κληθείς να πει αν θα συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι «είναι στις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σύντομα να προχωρήσει στη σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: