ΚΥΠΕ: Συναίνεσε ο Βαρουφάκης σε εμπεριστατωμένους ελέγχους στην Αθήνα από το ΔΝΤ




Τα θέματα που άπτονται της βελτίωσης του έργου των τεχνικών ομάδων και της συνεργασίας των ελληνικών Αρχών μαζί τους φαίνεται πως κυριάρχησαν στη χθεσινοβραδινή μακρά συνάντηση της εκτελεστικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην έδρα του «Ταμείου» στην Ουάσιγκτον.

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε ικανοποίηση από τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού να βελτιωθεί η δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή του αναγκαίου εμπεριστατωμένου ελέγχου (due diligence) στην Αθήνα, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης στο θέμα της διαδικασίας είπε πως θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στο Brussels Group και στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε, όχι απλά την καταβολή της επόμενης δόσης ύψους 458 εκατομμυρίων στις 9 Απριλίου – στην οποία αναφέρθηκε με δηλώσεις η Κριστίν Λαγκάρν – αλλά και ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές, και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές».

Στη γραπτή της δήλωση μετά την ολοκλήρωση της διάρκειας δυόμιση ωρών συνάντησης, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι με τον Γιάνη Βαρουφάκη αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και συμφώνησαν ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων.
«Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και χαιρέτισα την επιβεβαίωση από τον υπουργό ότι η πληρωμή που οφείλεται στο «Ταμείο» θα σταλεί στις 9 Απριλίου».

Η Κριστίν Λαγκάρντ ακόμη εξέφρασε την εκτίμησή της για τη δέσμευση του υπουργού “να βελτιωθεί η δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να συνεργαστούν με τις Αρχές για τη διεξαγωγή του εμπεριστατωμένου ελέγχου (due diligence) στην Αθήνα, καθώς και να ενισχύσει τις συζητήσεις πολιτικής με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, δύο εκ των οποίων θα επαναληφθούν αμέσως τη Δευτέρα».

Τέλος, η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ επανέλαβε ότι «το Ταμείο παραμένει δεσμευμένο να συνεργαστεί με τις Αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε «παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα» τη συνάντηση για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να  εφαρμόσει.

«Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλήσαμε για πάρα πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον, για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στο Brussels Group, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών, έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας».

Ανέφερε ότι ως ιδρυτικό μέλος του ΔΝΤ, η Ελλάδα θεωρεί σημαντικές παρόμοιες συζητήσεις, όπως και την ύπαρξη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, ιδίως όταν το ‘Ταμείο’ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που γίνεται τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο ελληνικός λαός να βρει την θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «η διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο Brussels Group στις Βρυξέλλες και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, όπως και συμφωνίες που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Σε άλλη ερώτηση επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές.

Στο ερώτημα αν ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να γίνει η επιθεώρηση από την αποστολή του ΔΝΤ, ανέφερε ότι υπάρχει μια παρανόηση που δημιουργήθηκε από δημοσίευμα που μιλούσε για αποχώρηση του κλιμακίου του «Ταμείου» από την Αθήνα.

«Εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα, γατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν κανονικά για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύεται αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι», είπε.

Σήμερα, Δευτέρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντηθεί με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών επί των Διεθνών Υποθέσεων Νάθαν Στις. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Στη 1 το μεσημέρι τοπική ώρα θα έχει συνάντηση με την Καρολάιν Άτκινσον, σύμβουλο του  προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Στη φωτογραφία του ΧΑΡΗ ΜΥΛΩΝΑ οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι έξω από το κτίριο του ΔΝΤ, στέλλουν τις ανταποκρίσεις τους στην Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: