Και το θέατρο τελείωσε… Η Λευκωσία έτοιμη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις




Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να άρει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη διαπραγματευτική διαδικασία με στόχο, μέσα από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, και μακριά από απειλές και εκφοβισμούς,  να  δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που θα επιτρέπουν την επίλυση του Κυπριακού.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ανακοίνωση από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ ` Ειντε για  επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μετά τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα.

Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως “χρειάζεται και η πολιτική βούληση, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες από την άλλη πλευρά” σημειώνοντας πως “σήμερα υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία στο να αντιληφθεί τα οφέλη μιας ενδεχόμενης λύσης, και ευελπιστούμε ότι αντιλαμβανόμενη αυτά τα οφέλη θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. `Ειντε, ο Νορβηγός διπλωμάτης μετέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη  μήνυμα από την Τουρκία ότι μετά την αποχώρηση του Μπαρμπαρός η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε ανανέωση της NAVTEX και ότι υποστηρίζει την επανέναρξη ενός ενός ουσιαστικού διαλόγου για το Κυπριακό.

“Υπό αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη την έντονη επιθυμία μας για επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να άρει την απόφασή της για αναστολή της συμμετοχής της στη διαπραγματευτική διαδικασία  με στόχο, μέσα από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος, και μακριά από απειλές και εκφοβισμούς,  να  δημιουργηθούν εκείνες οι προοπτικές που θα επιτρέπουν την επίλυση του Κυπριακού”, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σημειώνοντας πως “ο διάλογος δεν μπορεί να επαναρχίσει άμεσα λόγω του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές”, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως “ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναμένουμε. Εν τω μεταξύ, στο διάστημα μέχρι και την επανέναρξη των συνομιλιών θα έχουμε την ευκαιρία να εξακριβώσουμε τις διαβεβαιώσεις τις οποίες μας μετέφερε ο κ. `Ειντε”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς θα εξακριβωθούν οι διαβεβαιώσεις αυτές, ο Εκπρόσωπος είπε πως «αν η Τουρκία προχωρήσει σε δεδομένα όπως αυτά δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο του 2014 θα το δούμε μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται κανονικά. Το είδαμε όλοι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν”, επεσήμανε και σημείωσε πως “η απόφαση της εταιρείας ΕΝΙ ήταν απόφαση της εταιρείας που σχετίζεται με τα ευρήματα στις δύο πρώτες γεωτρήσεις που είχε, και αποσκοπεί στο να επανασχεδιάσει το πώς θα κινηθεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για να έχει πετυχημένα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς αν η πλευρά μας συμμερίζεται την αισιοδοξία που εξέφρασε σήμερα ο κ. `Ειντε, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι “τυχόν πρόοδος στις συνομιλίες θα διαφανεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκεί είναι που θα κριθούμε, εκεί είναι που θα μπορούμε να μιλήσουμε για το αν υπάρχει προοπτική για θετική κατάληξη. Εμείς θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι ο στόχος μας. Χρειάζεται και η πολιτική βούληση, αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες από την άλλη πλευρά”, υπογράμμισε.

“Την ίδια στιγμή”, σημείωσε, “εμείς θεωρούμε, όσον αφορά τα δεδομένα στην περιοχή, ότι σήμερα υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν μια ορθολογιστικά σκεπτόμενη Τουρκία στο να αντιληφθεί τα οφέλη μιας ενδεχόμενης λύσης, και ευελπιστούμε ότι αντιλαμβανόμενη αυτά τα οφέλη θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση”.

Κληθείς να πει αν ο κ. `Ειντε έχει κάποια γραπτή διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος είπε: «`Oχι δεν υπάρχει γραπτή διαβεβαίωση από τον κ. Ερντογάν. Έφερε μήνυμα από την τουρκική κυβέρνηση».

Σε ερώτηση για το θέμα της μεθοδολογίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως γνωρίζετε υπήρχε πρόβλημα με τη μεθοδολογία, το πώς προχωρούμε. Η δική μας θέση ήταν στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος. Έγινε συζήτηση, υπήρχε συμφωνία, υπάρχει σχετική ανακοίνωση στις 17 Σεπτεμβρίου, έχουν συμφωνηθεί και τα θέματα που θα συζητούνταν στην πρώτη συνάντηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας που είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση για άρση της συμμετοχής μας. Συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε μείνει τον Οκτώβριο του 2014”, πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση πως τα κόμματα αναφέρουν πως αυτή τη φορά ωστόσο το θέμα των υδρογονανθράκων βρίσκεται στο τραπέζι επισήμως, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «το θέμα των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούσε πάντα θέμα συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάτω από το κεφάλαιο ‘αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης’ και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που συζητήθηκε και στη δεύτερη φάση των συνομιλιών”.

“Την ίδια στιγμή – επειδή έχω δει και κάποιες ανακοινώσεις των κομμάτων σε σχέση με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας της 5ης Ιανουαρίου, μια δήλωση που αναφέρεται στα αυτονόητα – τα θέματα που αφορούν τους φυσικούς πόρους, στα οποία δεν υπάρχει συμφωνία, τα εκκρεμούντα θέματα, μπορούν να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας μαζί με το θέμα της ανταλλαγής χαρτών και όταν είμαστε σε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού”, επεσήμανε.

Κληθείς να πει αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για αυτό που ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. `Ειντε περί πρόθεσης της Τουρκίας να διευκολύνει τη διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “είναι κάτι που μετέφερε και σε εμάς κατά τη διάρκεια της συνάντησης,  και αναμένουμε να το δούμε στην πράξη”.

“Από τη μια θα είναι η Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες όπως αυτές που είδαμε τον Οκτώβριο του 2014, και την ίδια στιγμή να στηρίξει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική διαδικασία, αφού γνωρίζουμε ότι για αρκετά θέματα, τα οποία μάλιστα ενδιαφέρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά, η Τουρκία έχει καθοριστικότατο ρόλο να διαδραματίσει. Και τα δύο αυτά θα πρέπει να αναμένουμε να τα δούμε στην πράξη”, επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως στην αρχή της δήλωσής του σήμερα ο κ. `Ειντε δεν έκανε καμία αναφορά στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε πως «γνωρίζουμε όλοι γιατί οδηγηθήκαμε σε απόφαση σε αναστολή”, σημειώνοντας πως “δεν είναι τυχαίο που ο κ. `Ειντε έφτασε στην Κύπρο σήμερα».

Κληθείς να πει αν η πλευρά μας υιοθετεί την αναφορά του κ.`Ειντε περί κρίσης υδρογονανθράκων, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως “ο λόγος που οδήγησε στην απόφαση για αναστολή της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις οφείλεται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: