Η ώρα του ταμείου είναι πάντα η πιο δύσκολη…




Με την έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να χρηματοδοτήσει τις άμεσες ταμειακές της ανάγκες, καθώς τη Μεγάλη Πέμπτη πρέπει να καταβληθεί η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (460 περίπου εκατ. ευρώ) και επιπρόσθετα 500 εκατ. ευρώ για μισθούς. Αναλυτές εκτιμούν, ότι το σημερινό αποτέλεσμα θα αποτελέσει «βαρόμετρο εξελίξεων», ενώ σε εξέλιξη θα βρίσκονται το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα, αλλά και οι συνεδριάσεις του EuroWorkingGroup.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το MEGA, η διαπραγμάτευση μπαίνει στην πιο λεπτή της φάση, με φόντο τον όγκο υποχρεώσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Στόχος είναι να βρεθεί κοινός τόπος έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου και να ξεκινήσει η εκταμίευση.

Οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων είναι πυρετώδεις και εφ’ όλης της ύλης, ενώ και άλλοι τεχνοκράτες αναμένεται να ενισχύσουν τα κλιμάκια αυτά μετά το Πάσχα. Ενόψει των αλλεπάλληλων συνεδριάσεων του EWG την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι Ευρωπαίοι ζητούν, πάντως, από την Αθήνα να κάνει την πρώτη κίνηση με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, να δηλώνει:

“Θα γίνει η συνάντηση του EuroWorking Group. Θα είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε που βρισκόμαστε. Για τα υπόλοιπα εναπόκειται στους Έλληνες πλέον να κάνουν ένα βήμα”.

Το υπουργείο Οικονομικών βάζει θετικό πρόσημο στον απολογισμό των επαφών που έγιναν στην Ουάσινγκτον σημειώνοντας ότι τέθηκε στο τραπέζι με την Κριστίν Λαγκάρντ, η “έξυπνη” αναδιάρθρωση του Χρέους, ενώ υπήρξε και διάθεση ευελιξίας από το Ταμείο για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων. Επιπλέον, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την επιθυμία των ΗΠΑ να παίξουν το ρόλο του “έντιμου διαμεσολαβητή” (honest broker) για μια έντιμη συμφωνία.

Σύμφωνα, πάντως, με Αμερικανό αξιωματούχο, που μίλησε στο Reuters ζητήθηκε από την Αθήνα να προσηλωθεί στις τεχνικές διαβουλεύσεις, ενώ ο ίδιος δήλωσε: “Ο υφυπουργός στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη κάλεσε την Ελλάδα να δεσμευτεί πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες για να «ξεκλειδώσουν» κι άλλα κεφάλαια διάσωσης”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: