Η ώρα του Αλέξη Τσίπρα… Ο πρωθυπουργός οφείλει να ανασκουμπωθεί




Του ΕΡΡΙΚΟΥ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Το χαλί ξεχείλισε. Ο,τι ήταν να χωρέσει, το χώρεσε. Από κάποια στιγμή και μετά έχει αρχίσει και ξερνάει. Oπως ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε. Και ούτε να συγκαλυφθεί το φαινόμενο είναι δυνατό, αλλά ούτε και να αγνοηθεί, μια και ήδη έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό πρόβλημα.

Οταν ο υπουργός Οικονομικών ταξιδεύει εσπευσμένα (και πασχαλιάτικα) στην Ουάσιγκτον και μετά τη συνάντησή του με τη Λαγκάρντ σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ, δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη πληροφόρηση για να εξαχθεί το συμπέρασμα πως αποκλειστική αιτία του ταξιδιού ήταν να διαλυθούν οι εντυπώσεις που κάποιες ατυχείς δηλώσεις είχαν δημιουργήσει.

Γνωστό, βεβαίως, το πρόβλημα της κομματικής ή και κυβερνητικής διγλωσσίας. Μόνο που αντί να περιορίζεται, διευρύνεται. Πάνω που ο Πανούσης το πήρε απόφαση ότι δεν γίνεται να επαφίενται ο νόμος και η τάξη στις διαθέσεις των κουκουλοφόρων, των καταληψιών και των αντιεξουσιαστών, έσπευσε η πρόεδρος της Βουλής να νομιμοποιήσει την «έτσι γουστάρουμε» παρουσία τους στο προαύλιο του Κοινοβουλίου κι ακολούθησαν 28 βουλευτές που αξιώνουν να πάψουν να θεωρούνται οι κουκούλες επιβαρυντικό στοιχείο κατά τη διάπραξη αδικημάτων.

Αλλά με τέτοια προβλήματα, οι κυβερνήσεις δεν προχωράνε. Ιδιαίτερα κυβερνήσεις σαν τη σημερινή. Γιατί δεν είναι μόνο η συριζαϊκή πολυγλωσσία, είναι και η κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ. Κι έτσι και τα σουμάρεις όλα αυτά, οδηγείσαι αναπόφευκτα σε κωμικοτραγικούς συνδυασμούς και καταστάσεις. Και σε μία και μοναδική βεβαιότητα: ότι τέτοιο κυβερνητικό αλαλούμ αποκλείεται να θεωρηθεί αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής από οποιαδήποτε σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση.

Αρα ο πρωθυπουργός οφείλει να ανασκουμπωθεί. Και όσο ταχύτερα το κάνει, τόσο το καλύτερο και για τον ίδιο και για το κόμμα του και για τη χώρα. Καλώς ή κακώς αυτός είναι ο πολιτικά ισχυρός αυτή την περίοδο. Κατά συνέπεια, δική του είναι η ευθύνη για την ομαλή, απρόσκοπτη και αξιόπιστη λειτουργία της κυβέρνησης. Οι Ευρωπαίοι αυτόν ξέρουν, με αυτόν συνομιλούν και αυτόν θα πρέπει να εμπιστεύονται. Αν το μπορεί, ας το επιβάλει. Αν του είναι δύσκολο ή -ακόμη χειρότερα- αδύνατο, το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο.

[email protected], WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: