FT: Η Ελλάδα απέχει από μια τελική συμφωνία για το χρέος – Τα “ευπαθή φρούτα” της Μόσχας




Για μια κυβέρνηση που δίνει μάχη για να εκπληρώσει την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, η διαπραγμάτευση γίνεται με ένα εξαιρετικά χαλαρό ύφος, αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Financial Times με τίτλο “Greece falling short of final debt deal”.

Καθυστερημένα την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έστειλε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει ένα μείγμα χρήσιμων, ουτοπικών και αντιπαραγωγικών μέτρων. Το πρόβλημα με τις προτάσεις –αν και υπάρχει καλή πρόθεση- είναι ότι θα έχουν επίπτωση στη μείωση της ζήτησης, σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη να παράξει ανάπτυξη. Συνεπώς, τα μέτρα θα έπρεπε να δημιουργούσαν τους όρους μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, υποστηρίζει ο αρθρογράφος, με την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τη μείωση της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Εξάλλου, ο Σύριζα έχει δημιουργήσει καχυποψία σε τέτοιο βαθμό που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν ότι υπάρχει περίπτωση να αναστραφούν τα προτεινόμενα μέτρα, μόλις η χώρα λάβει τη χρηματοδότηση. Στην έλλειψη εμπιστοσύνης συνέβαλλε και η κριτική του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα κατά των κυρώσεων στη Ρωσία, μια ατελέσφορη πρόκληση, σύμφωνα με τους FT, ενώ «κενή απειλή» χαρακτηρίζεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει βοήθεια από τη Ρωσία. Το τελεσίγραφο χρεοκοπίας θα έρθει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όταν φτάσει σε τέτοιο σημείο εκροών που θα σταματήσει η λειτουργία της οικονομίας. Ο Σύριζα υποστηρίζει απεγνωσμένα την παραμονή στην ευρωζώνη, αλλά οι πράξεις του δείχνουν σε διαφορετική κατεύθυνση. Θα πρέπει λοιπόν να χαμηλώσει τους τόνους και να επικεντρωθεί στην ουσία, καταλήγει το άρθρο.

FT: Το τέχνασμα του Αλ Τσίπρα με τα ευπαθή φρούτα στη Μόσχα, αποξενώνει την ΕΕ

  • Η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα πιθανόν να αποδώσει αμέσως καρπούς, δηλ. να αρθεί από ρωσικής πλευράς η απαγόρευση εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων, κίνηση που θεωρείται από ευρωπαίους διπλωμάτες ως «δούρειος ίππος» για ρωσική οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα με αντάλλαγμα βέτο στις κυρώσεις για το θέμα της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται σε ανταπόκριση των Alex Barker, Kerin Hope και Kathrin Hill στους FT με τίτλο «Alexis Tsipras’s soft ploy with Moscow set to antagonise EU» Δεν θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποιεί το ρωσικό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο και την ευρωζώνη, χωρίς να θέλει να καταστήσει την Ελλάδα ρωσικό δορυφόρο. Ο ρωσικός ελιγμός του Τσίπρα θα τύχει επευφημίας στο εσωτερικό της χώρας ως δείγμα «απείθειας» και θα ικανοποιήσει τη σκληρή αριστερή πτέρυγα τπυ Σύριζα, αλλά είναι αμφίβολη η επίτευξη μιας συμφωνίας που θα απομακρύνει τη χώρα από το Βερολίνο και το ΝΑΤΟ,  αναφέρεται –μεταξύ των άλλων- στο δημοσίευμα.

Ελλάδα, Κίνα

  • «Κινεζική βοήθεια προς την Αθήνα;» (Chinese help for Athens?). Η Κίνα κάλεσε τον έλληνα πρωθυπουργό στο Πεκίνο. Υπάρχει πιθανότητα η Κίνα να γίνει ο δανειστής της τελευταίας στιγμής για την Ελλάδα; Ωστόσο η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι πηγή ανησυχίας και για την Κίνα, η οποία, επιπλέον, δεν θα ήθελε να αναμιχθεί σε ένα πολιτικό ζήτημα της ΕΕ. [John Sudworth / BBC].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: