Ενίσχυση συντονισμού, στενότερη συνεργασία: Αθήνα και Λευκωσία έτοιμες για τις επερχόμενες εξελίξεις σε διάφορα πεδία




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Τα πολλά ανοικτά μέτωπα, οι επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι δυνατότητες που υπάρχουν γεωπολιτικά απασχόλησαν τις συνομιλίες χθες στο Μέγαρο Μαξίμου του Πρωθυπουργού Τσίπρα και του Προέδρου Αναστασιάδη. Το Κυπριακό, τα περιφερειακά, η οικονομία ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών και αυτό που προκύπτει είναι πως με αναβαθμισμένο συντονισμό και πιο συστηματική επαφή, οι δυο κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους.

Πρώτο, για το Κυπριακό έγινε ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ήταν γνώστης και λεπτομερειών ενώ σε σχέση με τα επόμενα βήματα, υπήρξαν συναντίληψη. Σε περίπτωση νέας επιθετικής ενέργειας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, τούτο θα εκτροχιάσει πάλι τις διαπραγματεύσεις, ήταν η θέση που εκφράσθηκε και δημόσια. Στη συζήτηση έγινε αναφορά και στις αυριανές λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν. Περαιτέρω, ήταν πρόδηλο πως αναμένονται και οι εκλογές στην Τουρκία, στις 7 Ιουνίου,  για να αξιολογηθούν τα δεδομένα. Η Αθήνα θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία για να  προθέσεις της Άγκυρας. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος στις δηλώσεις τους ανέφεραν πως έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών, μετά την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ και τη μη ανανέωση της NAVTEX. Σημειώνεται συναφώς ότι η ελλαδική πλευρά με τη σύσταση ομάδων τεχνοκρατών θα ενισχύσει διαπραγματευτικά τη Λευκωσία.

Δεύτερο, για τις περιφερειακές συνεργασίες το επόμενο βήμα είναι η τριμερής συνάντηση Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λευκωσία. Βήματα θα γίνουν και με το Ισραήλ ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ εντός Μαίου. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος ανέδειξε τη σημασία της στρατηγικής αυτής, σημειώνοντας πως  «θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της Ελλάδας και στην κρίσιμη διαπραγμάτευση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό πεδίο». Επισήμανε ότι η Ελλάδα μέσα από την κρίση απώλεσε μεγάλο μέρος της οικονομικής της δυναμικής, δεν έχει όμως απωλέσει τη γεωπολιτική της δύναμη. Τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού και η κατάλληλη προετοιμασία για την δίκαιη λύση μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός και έναν μοχλό τον οποίο θα αξιοποιήσουμε για την ενίσχυση της γεωπολιτικής δυναμικής της χώρας και τη διαπραγματευτική μας τακτική στο ευρωπαϊκό πεδίο.

Τρίτο, σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την κυπριακή αντιπροσωπεία για την πορεία των διαπραγματεύσεων, δίνοντας μια αισιόδοξη νότα, αν και υπάρχουν ακόμη ακανθώδη θέματα. Οι δυο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συντονισμός και στο πεδίο αυτό και αλληλοϋποστήριξη.

Τέταρτο, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η εξαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες επιβάλλεται φορολογία 26% στις εμπορικές τους συναλλαγές.

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

ΜΙΑ άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία περιέχει χθεσινό ρεπορτάζ της καλά ενημερωμένης δημοσιογράφου Αριστοτελίας Πελώνη, στα αθηναϊκά Νέα. Σε ρεπορτάζ για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, υπήρξε και αναφορά για το Κυπριακό και ειδικά στις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τη ρωσική πλευρά για τη στήριξη στο Κυπριακό( το έπραξε και δημόσια).

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ: «Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησαν τους Ρώσους για τη στάση που κρατούν στο Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σεργκέι Λαβρόφ και Βλαντιμίρ Πούτιν δεν άφησαν την εκτίμηση να πέσει κάτω. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεν Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών παρενέβη λέγοντας ότι πρέπει να κλείσουν οι βρετανικές βάσεις στο νησί, ο δε Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε να δημιουργηθεί άλλη( προφανώς ρωσική)».

ΤΡΙΜΕΡΗ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΑΘΗΝΑ και Λευκωσία προχωρούν στην ενίσχυση των περιφερειακών συνεργασιών που έχουν συνάψει. Στα πλαίσια αυτά, ανακοινώθηκε πρώτα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Λευκωσία και χθες στην Αθήνα από κοινού με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα την πραγματοποίηση τριμερούς διάσκεψης κορυφής Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου τις επόμενες μέρες. Η σύνοδος θα γίνει στη Λευκωσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συνέχιση της πρωτοβουλίας αυτής για τριμερή διάσκεψη συμβάλλει στη συνεργασία τριών κρατών με σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Επισήμανε παράλληλα ότι αποτελεί «πρόσκληση και πρόκληση και έναυσμα και προς άλλες δυνάμεις να έρθουν να συμβάλουν για τη συνεργασία, για την ανάπτυξη επί τη βάσει βεβαίως του διεθνούς δικαίου». Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο σεβασμός στη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, είπε. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι προσπάθειες δημιουργίας μιας περιφερειακής ανάπτυξης δεσμών και συμμαχιών δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας και πως αντίθετα είναι πρόσκληση και πρόκληση «και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ώστε να αποκατασταθούν οι διασαλευμένες σχέσεις μεταξύ της ευρύτερης γειτονίας». «Θέλουμε», είπε, «να δημιουργηθούν συνθήκες ειρήνης και με τις γείτονες χώρες του αραβικού κόλπου και γιατί όχι με την Τουρκία». Αρκεί, όπως τόνισε, να συνδράμουν και οι ίδιοι στις προσπάθειες που καταβάλουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είτε στην Κύπρο είτε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Έχουμε απλωμένο το χέρι μας για ειρήνη και συνεργασία», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στην ανάπτυξη και την ευημερία των λαών μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε και για συνεργασία με το Ισραήλ. «Δεν συγκροτούμε μια κλειστή συμμαχία», είπε σημειώνοντας ότι απευθύνονται προς όλες τις δυνάμεις και στο Ισραήλ ακόμα και στην Τουρκία, «στο βαθμό που η Τουρκία θα κατανοήσει την ανάγκη της πολυμερούς συνεργασίας και θα σεβαστεί το κοινοτικό δίκαιο», υπογράμμισε. Είπε ακόμα ότι θα ήταν χαρούμενος και ευτυχής αν στην πορεία ακομα και με την Τουρκία υπήρχε η δυνατότητα να μπορούμε να λύνουμε διαφορές, να συνεργαζόμαστε στο πεδίο της οικονομίας, της ενέργειας, του εμπορίου, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σεβασμός στο κοινοτικό δίκαιο και θα υπάρξει πρόοδος στα κρίσιμα ανοικτά θέματα και ιδίως στο ζήτημα του Κυπριακού.

ΤΣΙΠΡΑΣ: Αξιοποίηση κάθε δυνατότητας γεωπολιτικά

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα, όταν μιλάμε για γεωπολιτική δυναμική». Αυτό σημαίνει ότι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε μια περιοχή απ΄όπου περνούν οι ενεργειακοί δρόμοι του 21ου αιώνα και μάλιστα υπάρχουν στην περίπτωση της Κύπρου και ενδεχομένως και νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο κοιτάσματα φυσικού αερίου, υδρογονανθράκων τα οποία «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε με στρατηγική», είπε ο κ. Τσίπρας. «Βεβαίως», είπε, «οι προσπάθειες μας συντείνουν στην αξιοποίηση αυτών των γεωοπολιτικών δυνατοτήτων», Σημείωσε ακόμα πώς «όταν μιλάμε για ενεργειακούς δρόμους και για τη δυνατότητα η Ελλάδα να γίνει ένας πλουραλιστικός ενεργειακός δρόμος που θα αφορά τη μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Κύπρο, αποτελούν πεδία που για εμάς έχουν προτεραιότητα γιατί μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής αλλά και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες».

Διαβεβαιώσεις δόθηκαν και στο παρελθόν

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μετά τις συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό έκανε λόγο για “λύση το συντομότερο δυνατόν”, με βάση το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014` “αλλά και προγενεστέρων Συμφωνιών Κορυφής”.

“Θέλουμε”, είπε, “μια λύση διαρκούς ειρήνης, που να τερματίζει οριστικά την απαράδεκτη κατάσταση που σήμερα επικρατεί”.
Σε ερώτηση εάν η Λευκωσία έχει λάβει, ή εάν θα ζητήσει κάποιες εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν “και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις από την Άγκυρα”, ή ακόμα εάν οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες δυνάμεις τον έχουν διαβεβαιώσει για κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε πως διαβεβαιώσεις είχαν δοθεί και στο παρελθόν από πολλές πλευρές,  αλλά το θέμα είναι το “πόσες ενέργειες πρέπει να καταβάλλουμε και να αξιοποιήσουμε, όσοι ενδιαφερόμαστε για λύση, ώστε να υπάρξει μια σταθερότητα, μια ανατροπή των συνθηκών, και να συνεχιστεί ένας ουσιαστικός διάλογος”.

Όμως, συμπλήρωσε, εάν παρά τις διαβεβαιώσεις, “και χωρίς να θέλω να είμαι αρνητικός, εάν επαναληφθούν φαινόμενα του περασμένου Οκτωβρίου, δεν θα είναι δυνατόν να συνεχιστεί άλλο ο διάλογος”.

ΨΑΡΙΚΑ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, παρέθεσε γεύμα. Στο γεύμα παρέστησαν, μεταξύ άλλων, από κυπριακής πλευράς, πέραν του Προέδρου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος.

Από ελλαδικής πέραν του οικοδεσπότη, Προέδρου της Δημοκρατίας, συνδαιτυμόνες ήταν ο Πρωθυπουργός Τσίπρας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Δημήτρης Παρασκευόπουλος. Στο γεύμα υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση.

Το μενού ήταν ψαρικά. Γαρίδες, ψάρι, σπαράγγια, λευκό κρασί και παγωτό. Το γεύμα έγινε στον πρώτο όροφο του προεδρικού μεγάρου.

Ο Πρόεδρος είχε χθες το απόγευμα διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: