Η στρατιωτική επιλογή των ΗΠΑ για την αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν και την ενθάρρυνση μιας διπλωματικής λύσης συνεχίζει να υφίσταται, παρά την απόφαση της Ρωσίας να παραδώσει τα προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 στην Τεχεράνη, τόνισε σε δηλώσεις του –που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο– χθες Πέμπτη, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

«Ήμασταν ενήμεροι για την ενδεχόμενη πώληση του συστήματος αυτού στο Ιράν εδώ και αρκετά χρόνια και το είχαμε λάβει υπόψη σε όλους τους σχεδιασμούς μας», εξήγησε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμσεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Η στρατηγική επιλογή που οφείλω στον πρόεδρο, ώστε να ενθαρρυνθεί η διπλωματική λύση και, εάν η διπλωματία αποτύχει, να εξασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα καταφέρει να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, είναι άθικτη», πρόσθεσε ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ.

Η κίνηση της Μόσχας να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην παράδοση των προηγμένων συστημάτων εδάφους – αέρος στην Τεχεράνη, που προκάλεσε εκνευρισμό στη Δύση και αντιδράσεις από το Ισραήλ, ακολούθησε τη σύναψη μιας συμφωνίας-πλαισίου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την 2η Απριλίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: