Μπάρακ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο έγραψαν Ιστορία…




Οι ηγέτες της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξασφάλισαν μια θέση στην Παγκόσμια Ιστορία με την απόφασή τους να συναντηθούν και να συνομιλήσουν για περίπου μία ώρα στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, η οποία διεξάγεται στον Παναμά. Εκμεταλλευόμενοι την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία, έκαναν ένα μεγάλο βήμα στις ανύπαρκτες σχέσεις τους από την εποχή της Κουβανέζικης Επανάστασης του Φιντέλ Κάστρο, αδερφού του σημερινού προέδρου Ραούλ, το 1956, βάζοντας επί της ουσίας «ταφόπλακα» στο τελευταίο «κάστρο» του Ψυχρού Πολέμου…

Η ιστορική συνάντηση χθες Σάββατο ανάμεσα στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα διήρκεσε “περίπου μία ώρα”, ενημερώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο (ΑΠΕ), επικαλούμενο τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, Reuters και AFP, που κατέγραψαν τις δηλώσεις ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, που δεν έχει προηγούμενο από το 1956, ήλθε να επισφραγίσει την απροσδόκητη ανακοίνωση των δύο κρατών τον Δεκέμβριο για την επαναπροσέγγισή τους, έπειτα από μισό αιώνα εχθρότητας.

Πριν συναντηθούν κατ’ ιδίαν στο περιθώριο της Συνόδου της Αμερικής, οι δύο άνδρες έκαναν σύντομες δηλώσεις ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου. Ο Ομπάμα ευχαρίστησε τον Κουβανό ομόλογό του για τη διάθεση που επιδεικνύει να συζητήσει για όλα τα θέματα και εκτίμησε ότι “με τον καιρό, θα καταστεί εφικτό για εμάς να γυρίσουμε σελίδα και να αναπτύξουμε μια νέα σχέση (…) παρότι έχουμε βαθιές και σημαντικές διαφορές”.

“Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί”, απάντησε ο Κάστρο. “Η ιστορία των (σχέσεων των) χωρών μας είναι περίπλοκη, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε, όπως είπε” ο Ομπάμα, συνέχισε ο Κουβανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, μιλώντας ενώπιον περίπου τριάντα ομολόγων του, ο Ομπάμα τόνισε ότι η προσέγγιση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Αβάνα σηματοδοτεί μια “καμπή” για την Αμερική και τη συνάντησή τους μια “ιστορική εξέλιξη”.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Ομπάμα δήλωσε πως είπε στον Κάστρο πως οι κυβερνήσεις των δύο κρατών θα συνεχίσουν να έχουν διαφορές, αλλά μπορούν να προωθήσουν τα κοινά τους συμφέροντα, ενώ επανέλαβε ότι η συνάντησή τους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα “σημείο καμπής”.

Μπ. Γ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: