Η αβεβαιότητα για τη δόση και την αξιολόγηση προκαλεί ανησυχία στο ΔΝΤ και το Λευκό Οίκο




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αβεβαιότητα για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, και σε ότι αφορά το Πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό, αλλά και ειδικά για την πληρωμή της δόσης, επικρατεί στους πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον. Σήμερα φτάνει στην αμερικανική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης συνοδευόμενος από τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Θα συναντηθεί εκτάκτως με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα, ημέρα του Καθολικού Πάσχα.

Οι αρμόδιοι του ΔΝΤ και της αμερικανικής κυβέρνησης δεν τοποθετούνται για τα μεγάλα αυτά ζητήματα, αλλά πηγή εκτός Ταμείου είπε στο «ΕτΚ» ότι στο ΔΝΤ θεωρούν αξιόπιστη τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η δανειακή υποχρέωση θα εκπληρωθεί στις 9 Απριλίου. Η μη εκπλήρωσή της θα εντάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που έχουν καθυστερήσει στην υλοποίηση των δανειακών υποχρεώσεων τους (arrears). Αυτή τη στιγμή μόνο τρεις χώρες αποτελούν αυτό το «κλάμπ», το Σουδάν, η Σομαλία, και η Ζιμπάμπουε.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν μπορούν να προβλέψουν εάν θα υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα των ελληνικών αρχών με τους δανειστές. Όμως, παρά τις δημόσιες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι επιμένουν στην προεκλογική γραμμή της ρήξης, στην Ουάσιγκτον «νοιώθουν» ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «βαδίζει (εσχάτως) στο δρόμο του ρεαλισμού». Μας προκάλεσε μεγάλη η εντύπωση η γνώση των πηγών μας για πρόσωπα και πράγματα, αλλά και για τις ισορροπίες στην κυβέρνηση, στο ΣΥΡΙΖΑ και σε συγκεκριμένα υπουργεία. Γνώριζαν ακόμα και την κατάσταση «εμφύλιου» πολέμου μεταξύ των συμβούλων του κ. Βαρουφάκη.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ούτε μετά την αποστολή του νέου κειμένου, το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά μερική κοστολόγηση των μέτρων. Όμως, θα συνεχιστεί η προσπάθεια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα εξευρεθεί κοινή γραμμή. Οι διαφορές είναι μεγάλες, και σε μερικά θέματα αξεπέραστες, τόνισαν οι πηγές μας χωρίς να αναφερθούν συγκεκριμένα «στα δύο θέματα, όπου (την Αθήνα και τους δανειστές) τους χωρίζει χάσμα».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση, το «ΕτΚ» γνωρίζει ότι στο Ταμείο επικρατεί εκνευρισμός για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η επιθεώρηση. Ενώ η αποχώρηση μερικών μελών της τεχνικής ομάδας δεν συνδέεται άμεσα με τις κυβερνητικές καθυστερήσεις οι οποίες μπλοκάρουν την αξιολόγηση, όπως υποστηρίζουν οι πηγές μας, εν τούτοις οι αλλαγές μπορούν να σημαίνουν και αλλαγή τακτικής. Π.χ., θα μπορούσε η αλλαγή των στελεχών να αφορά τις αρμοδιότητες. Ισως να χρειάζονται ειδικοί για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, και όχι για τα δημοσιονομικά, τονίστηκε στο «ΕτΚ». «Πρόκειται για θέμα», είπαν οι πηγές, «που θα μπορούσε να αφορά οποιαδήποτε πτυχή των ερευνών της τεχνικής ομάδας».

Πάντως, τα παράπονα για τα εμπόδια στο έργο των τεχνικών επιτροπών έφτασαν μέχρι και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι τρεις συγκεκριμένοι υπουργοί, ή δεν δίνουν καθόλου στοιχεία ή καθυστερούν να τα στείλουν στο Χίλτον και το Κάραβελ, όπου συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τα κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με τις πηγές μας το Ταμείο δεν δείχνει διάθεση να συμβιβαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, και τα στελέχη του παραμένουν πιστά στο Καταστατικό και δεν κάνουν «εκπτώσεις» όπως συνέβη στο παρελθόν. Υπογραμμίζουν ότι χωρίς συμβιβασμό από την πλευρά της Αθήνας οι συζητήσεις δεν θα προχωρήσουν, και ότι των εκταμιεύσεων των δόσεων προηγούνται πάντα οι επιθεωρήσεις, οι οποίες θα γίνονται με τον παλιό κλασσικό τρόπο. Τονίστηκε ότι ο αρχηγός της Αποστολής Ρίσι Γκογιάλ, πρέπει να έχει πρόσβαση στα ελληνικά υπουργεία και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Στην Ουάσιγκτον και σε ότι αφορά την κυβέρνηση Ομπάμα, συζητείται ευρύτατα και η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. Η μελέτη μερικών θέσεων της Αθήνας προκαλεί ανησυχία και η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Τσίπρα, και οι δηλώσεις του για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αναλύθηκαν και κρίθηκαν ανησυχητικές.

Σύμφωνα με τις πηγές μας, η επίσκεψη είναι μία υπόθεση, που αν δεν υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός, θα μπορούσε να επηρεάσει το καλό κλίμα συνεννόησης που υπάρχει στις σχέσεις της Ελλάδας και των Ην. Πολιτειών. Ο μειλίχιος πρέσβης Ντέιβιντ Πίρς, έχει συμβάλει σημαντικά «στα ήρεμα νερά» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και έχει επιτύχει τον εκ του μακρόθεν, προς το παρόν, διάλογο των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο κ. Κοτζιάς θα επισκεφθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 22 Απριλίου μετά από πρόσκληση του κ. Τζον Κέρι ο οποίος είναι αναβαθμισμένος λόγω της συμφωνίας με το Ιράν. Λέγεται ότι ο τελευταίος σκέφτεται να ασχοληθεί τώρα σοβαρά με το Κυπριακό, το οποίο το θεωρεί «εύκολο πρόβλημα».

Οι Αμερικανοί θα παρακολουθούν κάθε κίνηση και κάθε δήλωση του κ. Τσίπρα στη Μόσχα. Είναι ισχυρή η θέση τους ότι οι σύμμαχες χώρες πρέπει να μένουν πιστές στις συμφωνίες που υπέγραψαν. Υπενθυμίζουμε ότι μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε με επίσημή δήλωσή της ασκώντας κριτική, ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα πιθανά σενάρια που συζητούνται, και για τα οποία γίνονται κοινωνοί από επίσημες και ανεπίσημες επαφές οι ενδιαφέρομενοι, περιλαμβάνεται και η άποψη ότι το λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα» δεν μπορεί να επιλυθεί από ένα ή δύο κόμματα, αλλά πρέπει να συμφωνηθεί συλλογική εθνική προσπάθεια. Μία εκ των πηγών μας, έκανε μία αναδρομή στα τελευταία πέντε χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ οι κυβερνώντες από το 2010 μέχρι σήμερα «ήθελαν και τολμούσαν», είχαν πάντα μία ισχυρή αντιπολίτευση, η οποία επηρέαζε δραματικά το Πρόγραμμα και απέτρεπε την υλοποίησή του.

Ανέφεραν συγκεκριμένα την περίπτωση της κυβέρνησης Παπανδρέου όταν είχε να αντιμετωπίσει τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τις άλλες τότε αντιμνημονιακές δυνάμεις, και αργότερα την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., η οποία ήταν η αιτία για να ανδρωθεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και να τους αρπάξει στις κάλπες την εξουσία. Υπογράμμισαν στο «ΕτΚ» ότι τώρα, και ενώ η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση διαφωνούν κάθετα και οριζόντια στο 95% των θεμάτων, εάν κινδυνεύσει η κυβέρνηση Τσίπρα σε πιθανή ψηφοφορία για το Πρόγραμμα, ο κ. Σαμαράς και άλλες δυνάμεις θα την διασώσουν. «Γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία» δήλωσαν οι πηγές.

Φωτογραφία ΔΝΤ-IMF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: