WSJ: Πόσο επηρέασαν οι εκλογές την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας




Σε άρθρο του Alen Mattich στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο «Just How Much Did Greeces Election Roil Its Recovery?», αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταρακουνήσει τα πράγματα και έχει προκαλέσει αναταραχή στην Ελλάδα. Η νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν ραγδαία σκαμπανεβάσματα των αξιών των ελληνικών μετοχών και ομολόγων. Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρος ο αντίκτυπος αυτής της αβεβαιότητας και οι βαθύτερες αιτίες του επί της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα φαινόταν να βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης, πριν ξεσπάσει η τελευταία πολιτική αβεβαιότητα. Τώρα οι επενδυτές δεν έχουν και τόσο εμπιστοσύνη στη χώρα.

Ο πιο εμφανής αντίκτυπος της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εμπιστοσύνη, όχι μόνο των επενδυτών αλλά και των καταθετών που από τον Δεκέμβριο άρχισαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Επίσης, μεγάλος αριθμός Ελλήνων σταμάτησε να πληρώνει φόρους τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ελπίζοντας να επωφεληθούν από μια φορολογική αμνηστία.

Η αστάθεια, σε μεγάλο βαθμό είναι συνακόλουθο της ελληνικής πολιτικής κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Η 28η Φεβρουαρίου σηματοδότησε το τέλος του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, πριν επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές της, παρά μόνο για την παράτασή του για τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ θα πρέπει να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για το σχήμα του επόμενου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.  Τη στιγμή που η ευρωζώνη  φαίνεται να ανακάμπτει, τα μουρμουρητά για Grexit ξαναέρχονται στην επιφάνεια.

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2015/03/02/just-how-much-did-greeces-election-roil-its-recovery/?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: