WSJ: Η μοίρα της Ελλάδας είναι στο χέρι της Αθήνας, όχι του Βερολίνου




“Η μοίρα της Ελλάδας είναι στο χέρι της Αθήνας, όχι του Βερολίνου”. Με τον παραπάνω τίτλο, άρθρο γνώμης του Simon Nixon στην Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η Αθήνα πρέπει προσεκτικά να αναζητήσει τρόπους συμμόρφωσης με τη διαδικασία του προγράμματος στήριξης και όχι να προσπαθήσει να την αλλάξει.

Σημειώνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπήρξε η πεποίθηση πως η μοίρα της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίας. Η κυβέρνηση έδειξε απροθυμία ακόμα και να διαπραγματευτεί με τοEurogroup, ενώ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε ότι η τύχη της Ελλάδας εξαρτάται από μια «πολιτική συμφωνία» μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου.

Η κ. Merkel προσπάθησε να πείσει τον Τσίπρα ότι κάνει λάθος, ότι έχει υπερεκτιμήσει τη δύναμη της Γερμανίας και υποτιμήσει τη σημασία του σεβασμού στους κανόνες της ευρωζώνης και τις διαδικασίες. Το Βερολίνο είναι ανυποχώρητο ως προς ένα ζήτημα: δεν μπορεί να παρέχει στην Αθήνα δάνεια χωρίς όρους. Στο Βερολίνο – και σε όλη την ευρωζώνη- υπάρχει έντονη ενόχληση για το γεγονός ότι η Αθήνα ξόδεψε δύο μήνες αμφισβητώντας τη διαδικασία, αντί να εργαστεί επί της ουσίας του προγράμματος.

Γερμανοί αξιωματούχοι είναι ακόμα αισιόδοξοι ότι ο Τσίπρας μπορεί να επιτύχει συμφωνία με τους θεσμούς και σημειώνουν ότι οι εθνικές κυβερνήσεις είχαν πάντα ευρεία ευχέρεια να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα. Αλλά αυτό που μένει αδιαπραγμάτευτο είναι η ανάγκη αξιολόγησης των ελληνικών προτάσεων από τους θεσμούς, συμφωνίας σε ένα πρόγραμμα και εφαρμογής κάποιων μεταρρυθμίσεων προτού εκταμιευθούν χρήματα. Το Βερολίνο δε βλέπει με συμπάθεια τις προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι τα χρήματα τελειώνουν.

Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Αθήνα αλλάζει διαρκώς την ημερομηνία που αναμένει να εξαντληθούν τα ρευστά διαθέσιμά της και προσθέτουν ότι μια αποφασισμένη κυβέρνηση μπορεί πάντα να βρίσκει τρόπους να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η μεγάλη δοκιμασία θα έρθει τον Ιούλιο, όταν η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. στην ΕΚΤ.

Στο μεταξύ η στενότητα ρευστότητας θα ασκεί πίεση στην Αθήνα να διαπραγματευτεί. Την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η πίεση αυτή λειτουργεί. Πάντως είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφασιστικές κινήσεις σε αυτή την «ιστορία» θα γίνουν στην Αθήνα, όχι στο Βερολίνο. Η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές και να «πουλήσει» τη συμφωνία αυτή στο κόμμα του και στη Βουλή.  [Greece’s Fate Lies in Athens’ Hands, Not Berlin’s]

Ελλάδα – Η λιτότητα και οι συνέπειες της

  • Ο Paul Krugman παραθέτει πίνακα σε σχόλιο στο blog του [ΝΥΤ] με τον οποίο επιχειρεί να δείξει ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας δεν υπήρξε και τόσο σημαντική δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης λιτότητας που εφαρμόσθηκε. [Austerity, Big and Small]

Ελλάδα – Οι Έλληνες χρειάζονται ένα σκληρό ηγέτη/ Άρθρο γνώμης

  • Με τον παραπάνω τίτλο [Greeks Need Their Leader to Be Tough] ο Hugo Dixon υπογράφει άρθρο γνώμης στους ΝΥΤΟι προοπτικές για την Ελλάδα είναι ακόμη και την τελευταία στιγμή δύσκολο να ανιχνευθούν. Θα χρεοκοπήσει έως τα μέσα Απριλίου, εκτός κι αν η ευρωζώνη αποφασίσει να της δανείσει χρήματα, ή βρει τρόπο να εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσό από άλλη πηγή. Οι διαπραγματεύσεις εντός του σ/κ για τις μεταρρυθμίσεις απέδωσαν ελάχιστα. Ο κ. Τσίπρας πράγματι χρειάζεται να προβεί σε  κάποιου είδους ρήξη, αλλά αυτή δεν θα έπρεπε να είναι με τους δανειστές, αλλά με την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.

Ελλάδα – Fingergate, σχολιασμός

  • Άρθρο γνώμης της Anne Sauerbray, αρθρογράφου της Der Tagesspiegel, στους ΝΥΤαποτυπώνει τις εξελίξεις στις ελληνογερμανικές σχέσεις μετά και τη γνωστή πλέον ιστορία με την ψεύτικη χειρονομία από την πλευρά του Έλληνα ΥπΟΙΚ. Αποτελεί ειρωνεία το γεγονός ότι η ΕΕ, η οποία σχηματίστηκε σαν ανάχωμα στο γερμανικό εθνικισμό, εξυπηρετεί ουσιαστικά την άνοδο του αισθήματος της γερμανικής υπεροχής. Το τελευταίο σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει πολύ λίγα να περιμένει σε σχέση με τα αιτήματα της. [The Meaning of Fingergate]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: