«Θα βάλετε χέρι στις πολυεθνικές, ναι ή όχι;», ρωτά ο Παπαδημούλης το ECOFIN




Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ερώτηση που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης προς το Συμβούλιο ECOFIN, καθώς αφορά ένα θέμα που βρίσκεται και στην ελληνική επικαιρότητα, αυτό της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιριών. Ο κ. Παπαδημούλησς αναφέρει στην ερώτηση:
>Οι πολιτικές λιτότητας επιβάρυναν φορολογικά τα φτωχότερα στρώματα στην Ελλάδα κατά 337%, ενώ τα πλουσιότερα μόνο 9%.

>«Έχετε την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσετε τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών, με την ίδια “αποφασιστικότητα” που προωθήσατε πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης της εργασίας;».

Ερώτηση προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχετικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών στην ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση δέσμης μέτρων εκ μέρους της Κομισιόν για την πάταξη της εταιρικής φοροδιαφυγής και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού «με την οποία προτείνεται η υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών μελών, για τις φορολογικές συμφωνίες (tax rulings), που συνάπτουν με πολυεθνικές», σημειώνοντας, όμως, ταυτόχρονα ότι «παρά την ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας στην ΕΕ που επιφέρει αυτή η πρόταση, το πρόβλημα της νομιμοφανούς φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών, εντός και εκτός ΕΕ, παραμένει άλυτο».

Στη συνέχεια της ερώτησής του ο Δ. Παπαδημούλης, αφού μνημονεύει την πρόσφατη μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου Hans Bockler Stiftung και των κ.κ. Γιαννίτση και Ζωγραφάκη, σύμφωνα με την οποία «για την περίοδο 2008-2012, η φορολογική επιβάρυνση των φτωχότερων στρωμάτων αυξήθηκε κατά 337%, σε σχέση με τα πλουσιότερα που αυξήθηκε κατά 9%», ζητά από το Συμβούλιο της ΕΕ να ενημερωθεί εάν διαθέτει «την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών, με την ίδια “αποφασιστικότητα” που προώθησε πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά το Συμβούλιο εάν «σκοπεύει να ενισχύσει την πρόταση της Κομισιόν, καθιστώντας υποχρεωτική όχι μόνο την ανταλλαγή πληροφοριών για τα tax-rulings, αλλά και τη δημοσιοποίησή τους», καθώς επίσης εάν «θα πάρει επιτέλους νομοθετικά μέτρα κατά των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εντός ΕΕ, μέσω των οποίων φοροαποφεύγουν, αλλά και κατά των συναλλαγών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς το Συμβούλιο:

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόσφατα μια δέσμη μέτρων (Tax Transparency Package) για την πάταξη της εταιρικής φοροδιαφυγής και του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού, με την οποία προτείνεται η υποχρεωτική ανταλλαγή πληροφοριών, μεταξύ των κρατών μελών, για τις φορολογικές συμφωνίες (tax rulings), που συνάπτουν με πολυεθνικές.

Ωστόσο, παρά την ενίσχυση της φορολογικής διαφάνειας στην ΕΕ που επιφέρει αυτή η πρόταση, το πρόβλημα της νομιμοφανούς φοροαποφυγής πολυεθνικών εταιρειών, εντός και εκτός ΕΕ, παραμένει άλυτο.

Με δεδομένη την απαίτηση των Ευρωπαίων πολιτών για φορολογική δικαιοσύνη, μετά από 5 χρόνια εφαρμογής πολιτικών λιτότητας, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου όπως αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη του ινστιτούτου Hans Bockler Stiftung για την περίοδο 2008-2012, η φορολογική επιβάρυνση των φτωχότερων στρωμάτων αυξήθηκε κατά 337% σε σχέση με τα πλουσιότερα που αυξήθηκε κατά 9%, ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών, με την ίδια «αποφασιστικότητα» που προώθησε πολιτικές λιτότητας και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας;

2. Σκοπεύει να ενισχύσει την πρόταση της Κομισιόν, καθιστώντας υποχρεωτική όχι μόνο την ανταλλαγή πληροφοριών για τα tax-rulings, αλλά και τη δημοσιοποίησή τους;

3. Θα πάρει επιτέλους νομοθετικά μέτρα κατά των ενδο-ομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εντός ΕΕ, μέσω των οποίων φοροαποφεύγουν, αλλά και κατά των συναλλαγών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με φορολογικούς παραδείσους;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: