Ταχείς ρυθμούς και γεφυρωτικές ιδέες: Το Απρίλιο, κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουν συνομιλίες




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δυο στοιχεία θα χαρακτηρίζουν τη νέα προσπάθεια που επιχειρείται να αρχίσει σύντομα στο Κυπριακό: Τους γρήγορους ρυθμούς που θα ακολουθηθούν στη διαδικασία, όταν και όποτε αυτή θα αρχίσει και η «συμβολή» των Ηνωμένων Εθνών μέσα από την υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα επαφές στη Λευκωσία με στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Νορβηγός αξιωματούχος του ΟΗΕ, κρατώντας ισορροπίες θα προσπαθήσει να αποφευχθούν εξελίξεις που θα διαταράξουν την πορεία προς το στόχο, που είναι η επανεκκίνηση της διαδικασίας τον Απρίλιο.

Με βάση τους σχεδιασμούς του Διεθνούς Οργανισμού, η νέα προσπάθεια θα στηριχθεί σε δυο βασικούς άξονες.

Πρώτο, η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα με στόχο να ολοκληρωθεί μερικούς μήνες μετά την έναρξη της. Μια διαδικασία με ταχείς ρυθμούς αποτελεί τη βασική επιδίωξη των εν δυνάμει μεσολαβητών, που θέλουν να αποφύγουν «λάθη του παρελθόντος». Θέλουν να τελειώνουν το συντομότερο, ανέφερε ενημερωμένη πηγή, που σημείωνε παράλληλα ότι ψάχνουν οι μεσολαβητές μια συγκυρία που θα διευκολύνει τους σχεδιασμούς τους. Με βάση τα όσα συζητούνται, εάν η διαδικασία αρχίσει τον Απρίλιο ή έστω το Μάιο, τότε υπολογίζεται πως μετά τις τουρκικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουνίου, θα ανεβούν οι ταχύτητες και θα διαμορφωθεί σκηνικό «τέλους για τη διαδικασία». Η περισσότερη δουλειά, ωστόσο, εκ των πραγμάτων θα γίνει το φθινόπωρο ενώ θεωρούν πως μέχρι το τέλος του 2015 μπορεί, εάν όλα πάνε καλά, να τελειώσουν, είτε τελεσφορήσει αυτή τη φορά η προσπάθεια είτε όχι. Στην ομάδα Κυπριακού του ΟΗΕ θεωρούν πως θα πρέπει να αποφευχθεί η πεπατημένη των μακρών και επαναλαμβανόμενων συνομιλιών. Κανείς δεν κάνει λόγο για «τελική προσπάθεια», καθώς αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί, πλην όμως, είναι στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Τούτο σημαίνει πιέσεις και έμμεσες αναφορές για «τώρα ή ποτέ».

Δεύτερο, ως προς τη μεθοδολογία, πληροφορίες αναφέρουν πως η ομάδα Κυπριακού των Ηνωμένων Εθνών, προετοιμάζεται εντατικά για την επανέναρξη των συνομιλιών με αρκετή «κατ΄ οίκον εργασία». Πληροφορίες φέρουν το Διεθνή Οργανισμό να ετοιμάζει υπό τη μορφή «ασκήσεων επί χάρτου» γεφυρωτικές προτάσεις στη βάση των εκατέρωθεν θέσεων που υποβλήθηκαν την τελευταία περίοδο αλλά και παλαιότερα σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Θεωρείται πως αυτές θα χρησιμοποιηθούν σε κάποια φάση της διαδικασίας όταν θα ξεκινήσει η συζήτησης επί της ουσίας του Κυπριακού. Είναι σαφές πως αυτό σε συνδυασμό και με τους «ταχείς ρυθμούς»( με άτυπο χρονοδιάγραμμα) δημιουργεί μιας μορφής επιδιαιτησία, που σε καμία περίπτωση δεν θα βαπτισθεί έτσι για προφανείς λόγους.

Είναι προφανές πως ο βασικός σχεδιασμός τακτικής των Ηνωμένων Εθνών θα τεθεί σε εφαρμογή όταν αρχίσει η διαδικασία. Στο ταξίδι αυτό του Έσπεν Μπαρθ Άιντα δεν αναμένεται να αναφερθεί οτιδήποτε σχετικό για να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις. Εκείνο που θεωρείται δεδομένο είναι πως οι συνομιλίες ξαναρχίζουν και υπάρχει και η συνταγή για το πώς θα προχωρήσουν. Βεβαίως, όπως επαναλαμβάνουν συχνά-πυκνά οι εν δυνάμει μεσολαβητές, πρέπει να κρατούν μια πισινή καθώς στην μεγάλη εικόνα βρίσκεται και ο αστάθμητος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ενεργειακά προχωρούν, μόνη σωτηρία το τεμάχιο 12

ΟΙ εξελίξεις στα ενεργειακά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα για την Κύπρο και την περιοχή. Κυρίως, όμως, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν στο πεδίο αυτό για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η προσοχή βρίσκεται βασικά στο τεμάχιο 12, το οποίο διαθέτει και τα μόνα επιβεβαιωμένα αποθέματα.

Η επικείμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου της NOBLE στην Κύπρο θα επικεντρωθεί στο θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου από το τεμάχιο 12. Την ίδια ώρα η ετήσια έκθεση πεπραγμένων της DELEK θα δώσει το στίγμα των προθέσεων για τα επόμενα βήματα και από πλευράς αυτής της εταιρείας. Οι Αμερικανοί, όπως πληροφορούμαστε, θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία πώληση προς την Αίγυπτο, παραπέμποντας στην πρόσφατη συμφωνία Λευκωσίας- Καίρου. Οι Αμερικανοί θέλουν τούτο και για οικονομικούς λόγους αλλά και για πολιτικούς καθώς ευνοούν τη στήριξη της  κυβέρνησης Σίσι. Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε από την Ουάσινγκτον όπου  βρισκόταν ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, θα υπογραφεί αυτή την εβδομάδα με την TOTAL συμφωνία για παράταση των ερευνών της στο τεμάχιο 11.

Στο μεταξύ,  το πρόγραμμα της ΕΝΙ προβλέπει διακοπή μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης στην «Αμαθούσα», λόγω του ότι το γεωτρύπανο 10000 θα μετακινηθεί σε λιμάνι( μάλλον της Μασσαλίας) για συντήρηση. Την ίδια ώρα, η τρίμηνη διακοπή, που έχει χαρακτηριστεί ως «τεχνικό διάλειμμά» θα αξιοποιηθεί από τους Ιταλούς για να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων. Εκ πρώτης όψεως, οι Ιταλοί δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα των ερευνών τους καθώς τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά. Όταν θα έχουν συνολική εικόνα θα πάρουν και τις αποφάσεις τους για τα επόμενα τους βήματα.

Η πρώτη «γνωριμία» με την Άγκυρα

ΣΤΕΝΑ και συστηματικά παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος ενημερώνεται από τους συνεργάτες του για τις επικείμενες εξελίξεις. Την ίδια ώρα, αναμένεται σύντομα να έχει και τις πρώτες επαφές και με την Άγκυρα, καθώς ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην Αττάλεια, το Μάιο ενώ έχει προσκληθεί από τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα( ημερομηνία δεν καθορίστηκε). Θα πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχει «γνωριμία» καθώς η έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ ακύρωσε τις ασκήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, που με βάση τη δέσμευση της περιοχής θα διχοτομούσε την περιοχή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: