Ρήξη με χρόνιες παθογένειες, προανήγγειλε από τον ΟΟΣΑ ο Αλέξης Τσίπρας




Στην ειλικρινή συνεργασία Ελλάδας και ΟΟΣΑ με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία του ελληνικού λαού, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για την παροχή από τον ΟΟΣΑ της αναγκαίας τεχνικής συνδρομής, ώστε να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις με αποτελεσματικότητα και ξεκαθάρισε, ότι η κυβέρνησή του στοχεύει σε ρήξη με χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας, δήλωσε.

Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο και την ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας Ημερησία, έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν την κοινωνική αλλαγή. Οι μεταρρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, θα έχουν αποτέλεσμα την εμπέδωση της κοινωνικής αλλαγής, το χτύπημα μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην οικονομία, το χτύπημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

«Ανοίξαμε σήμερα ένα μεταρρυθμιστικό κεφάλαιο για την Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας: «Δεν μας υποχρεώνει κανείς να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, θέλουμε να τις κάνουμε» και πρόσθεσε. «Αρκετά με τη λιτότητα» είπε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, κ. Άνχελ Γκουρία, και πρόσθεσε: «Δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό μου».

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τον ΟΟΣΑ, είπε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα προωθεί μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής ανάπτυξης και όχι της λιτότητας και της κοινωνικής απορρύθμισης, όπως στο παρελθόν.

Ερωτηθείς για την εκταμίευση των δόσεων, είπε: «Αυτή την στιγμή υπάρχει μία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη. Ένα από τα ελλείμματα ήταν ότι δεν είχε σαφή αναφορά στη χρηματοδότηση. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει, είμαστε έντιμοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ακόμη κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, αν δεν καταβληθεί η δόση, αυτό θα σημαίνει ότι στο πλαίσιο μίας συμφωνίας υπάρχει κάποιος που την προωθεί και κάποιος που θέλει να την δυναμιτίσει».

«Υπάρχει αμοιβαία καχυποψία με τους εταίρους και γι’ αυτό είμαστε εδώ», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει πραγματικά μεταρρυθμίσεις. Είμαστε εδώ, για να πιστοποιήσουμε και μέσω του ΟΟΣΑ τη βούλησή μας».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την πλευρά της τρόικας είδαμε εκβιασμούς ότι «αν δεν μειωθούν συντάξεις και μισθοί, αν δεν γίνουν απολύσεις, δεν θα δοθούν οι δόσεις. Δεν είδαμε ποτέ εκβιασμούς για δομικές μεταρρυθμίσεις, για την απονομή της δικαιοσύνης ή την κατάργηση των τριγωνικών συναλλαγών. Άρα, η βασική διαφορά των προηγούμενων προγραμμάτων με το τωρινό είχε στόχο την εσωτερική υποτίμηση και όχι τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Σε άλλη ερώτηση για το αν οι εταίροι έχουν βάλει «θηλιά» στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας, απάντησε: «Βρισκόμαστε σε μία διαδικασία διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup. Νομίζω ότι έχουν μπει σε ράγες οι συζητήσεις για την υλοποίηση της απόφασης, ώστε, εφόσον εφαρμοστεί έγκαιρα και γρήγορα, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό μου».

Από την πλευρά του, ο κ. Γκουρία ανέφερε ότι υπέγραψαν κοινό έγγραφο συνεργασίας, στο οποίο περιλαμβάνονται ζητήματα διαφάνειας, απασχόλησης, ενίσχυσης του ανταγωνισμού και αντιμετώπισης των μονοπωλίων. Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δώσει το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και εκείνη θα πάρει την απόφαση για το ποιες μεταρρυθμίσεις τελικά θα εφαρμοστούν στη χώρα. Είπε ακόμη ότι στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού και της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία με τον ΟΟΣΑ

Συμφωνία με την οποία ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά, όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, υπέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Άνχελ Γκουρία, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Παρίσι.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, η συμφωνία αφορά σε μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και «αποσκοπούν στην βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα «αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και σημειώνουν πως μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: