Προαναγγελία για καταιγιστικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ




Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ, ΚΥΠΕ-CNA

Καταιγιστικές αναμένει τις εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά στις προσεχείς εβδομάδες, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης, στο περιθώριο του επενδυτικού φόρουμ για την Κύπρο, στο Harvard Club της Νέας Υόρκης, που ήταν και κεντρικός ομιλητής.

«Στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αρκετές εξελίξεις γύρω από τα ενεργειακά, αρχής γενομένης από την επόμενη, που θα είναι καταιγιστικές. Θα έχουμε την επίσκεψη του αντιπροέδρου της NOBLE, την ετήσια έκθεση πεπραγμένων της DELEK στην οποία θα παρέχονται σημαντικές πληροφορίες για το τι θα γίνει, θα έχουμε την δήλωση εμπορικότητας (declaration of commerciality) του «Αφροδίτη», η οποία είναι κοσμογονική για την Κύπρο, καθώς είναι η στιγμή που περνούμε από την έρευνα στην εκμετάλλευση. Θα μας καταθέσουν επίσης το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη». Κι όλα αυτά θα γίνουν τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει, με το σημαντικότερο όλων τις εμπορικές συμφωνίες.

«Να δούμε αν είναι συμφέρουσες, τι όρους εμπεριέχουν, γιατί αυτή τη στιγμή στοχεύουμε σε δύο αγορές. Την κυπριακή, την αιγυπτιακή (κυρίως) και ίσως ιορδανική. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι να βρούμε πελάτες οι οποίοι θα έχουν την πιστοληπτική ικανότητα για να αναλάβουν αυτές τις υποχρεώσεις».

Σημαντικό γεγονός ο Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε την σημερινή μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Σαρμ Ελ Σέιχ, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, για να συμμετάσχει σε Διεθνές Συνέδριο, με θέμα την Οικονομική Ανάπτυξη της Αιγύπτου.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο κ. Λακκοτρύπης είχε συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της DALEK, ενώ χθες συναντήθηκε με στελέχη της Noble Energy.«Είδαμε μαζί του τους σχεδιασμούς, όπως και χθες με τη Noble. Κι αυτά που λέμε είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν οι εταιρείες έχουν ξεκαθαρίσει στα σχέδιά τους ότι θα στραφούν προς την Αίγυπτο, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι καθώς είναι μία ελκυστική αγορά θα πάμε προς εκείνη την κατεύθυνση.

«Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιος θα είναι ο τελικός πελάτης. Πρέπει να προηγηθούν εμπορικές διαπραγματεύσεις. Μιλώντας για εμπορικές διαπραγματεύσεις πρέπει να έχετε στο νου ότι αφορούν σε συμβόλαια τα οποία περιέχουν 55 συνολικά σημαντικούς όρους, οι οποίοι διέπουν την τιμή, τους εγγυητές, πότε μπορούν να αναθεωρηθούν και άλλα πολύ σοβαρά θέματα τα οποία απαιτούν χρόνο διαπραγμάτευσης. Αλλά, όλα αυτά θα γίνονται παράλληλα».

Στο ερώτημα πως βλέπουν οι Αμερικανοί την ταχεία σύγκλιση Κύπρου – Αιγύπτου, ο κ. Λακκοτρύπης παρέπεμψε στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρυ στο Σαρμ Ελ Σέιχ, αυτό το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι οι αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις με τις οποίες συναντήθηκε, συνεχίζουν να βλέπουν με καχυποψία την Τουρκία.

Στο ζήτημα της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι το ζήτημα αυτό που συζήτησε την περασμένη εβδομάδα με τους Αμερικανούς ο κ. Κασουλίδης δεν ετέθη στον ίδιο.

«Σ’ εμένα εγέρθηκαν κάποια ερωτηματικά στις ομάδες λόμπι, σε σχέση με το τι γίνεται με τη Ρωσία κι άλλα ζητήματα. Εγώ ήμουν ξεκάθαρος, λέγοντας μάλιστα ότι μία εβδομάδα μετά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επισκέφθηκε τη Μόσχα ο Ματέο Ρέντζι».

Σε ερώτηση για την διακοπή των γεωτρήσεων, είπε ότι  όντως θα  υπάρξει μία περίοδος παύσης για τεχνικούς λόγους συντήρησης.

«Ηταν προγραμματισμένη για τον Αύγουστο, αλλά λόγω του αρνητικού αποτελέσματος της πρώτης γεώτρησης, επισπεύστηκε. Γιατί αυτή τη στιγμή η εταιρεία δεν ξέρει ποια θα είναι η επόμενη γεώτρηση. Θα είναι ένα παράθυρο τριών μηνών και το τι θα ακολουθήσει θα εξαρτηθεί από τη δεύτερη γεώτρηση. Αν είναι επιτυχημένη θα γίνει μία επιβεβαιωτική, αν όχι, θα συζητήσουμε με την εταιρεία».

Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν του ετέθη κάποιο θέμα να αφήσει η Κύπρος το θέμα του φυσικού αερίου και να ασχοληθεί με την επίλυση του κυπριακού.

«Δεν αφήσαμε ευκαιρία να εξελιχθεί τέτοια συζήτηση. Ξεκαθαρίσαμε εκείνο που λέμε πάντα, ότι θα προχωρήσουμε. Το αποδεικνύουν και τα γεγονότα και τα μνημόνια που υπογράψαμε στο Κάιρο κι αυτά που θα ακολουθήσουν την Παρασκευή».

Τέλος στο θέμα πως αντιμετωπίζεται η απαίτηση της Τουρκίας να γνωρίζει προκαταβολικά τι θα πάρουν οι Τ/κ με τη λύση, είπε: «Εμείς προχωράμε. Η απάντηση που τους έδωσα είναι η ίδια με την απάντηση που έδωσε ο κ. Κασουλίδης. Από τη στιγμή που είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, με τη λύση θα καθοριστεί από μόνο του».

Για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ είπε ότι το ενεργειακό και πολιτικό κομμάτι της συζητήθηκε στην Ουάσιγκτον, το οικονομικό και εμπορικό στη Νέα Υόρκη και το ακαδημαϊκό στη Βοστώνη, όπου θα μεταβεί αργά σήμερα και θα δώσει ομιλίες την Παρασκευή στα Πανεπιστήμιο Ταφτς και Χάρβαρντ.

Τέλος, είπε πως πέραν των ενεργειακών, την κυβέρνηση ενδιαφέρει ιδιαίτερα το θέμα του τουρισμού και πως θα μπορέσει να βελτιώσει την προσβασιμότητα με την Αμερική.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: