Οριστικό «όχι» σε ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία




Της ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν απαιτείται έγκριση από τη Βουλή και υποστηρίζει ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραψε καμία νέα δανειακή σύμβαση, επέκτεινε απλώς την ημερομηνία λήξης της υπάρχουσας μέχρι το τέλος Ιουνίου».
Μάλιστα κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η παράταση της δανειακής σύμβασης έχει ήδη υπογραφεί από όλους τους συμβαλλόμενους από την περασμένη Πέμπτη.

«Ο ESM δεν ζητάει καμία κύρωση από την ελληνική Βουλή καθώς δεν υπάρχει καμία διεθνής απαίτηση. Του αρκεί η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών. Υπάρχει άλλωστε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους», αναφέρουν χαρακτηριστικά και σημειώνουν με νόημα ότι «το γερμανικό κοινοβούλιο δεν κύρωσε καμία δανειακή σύμβαση απλά έδωσε την έγκρισή του στην απόφαση του Eurogroup και στη λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών».

Το σκεπτικό του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι τον Ιούνιο πράγματι θα έρθει προς επικύρωση από τη Βουλή η νέα συμφωνία που θα προκύψει – υπογραμμίζουν δε αφήνοντας σαφείς αιχμές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «το αίτημα για εκ νέου κύρωση της υπάρχουσας σύμβασης από τη Βουλή δεν είναι τόσο αθώο όσο ακούγεται».

«Η κυβέρνηση είτε φοβάται να παραδεχτεί δημόσια αυτά που υπέγραψε, είτε δεν έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές της», λέει εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία δια του εκπροσώπου Τύπου, Κ. Καραγκούνη, υπενθυμίζοντας: «Η ίδια η συμφωνία του Eurogroup παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και στους μνημονιακούς μηχανισμούς. Το είχαμε επισημάνει από την αρχή. Αυτό, άλλωστε, διατυπώνει και η επίσημη ανακοίνωση του EFSF, που υπογραμμίζει την άμεση σύνδεση εκείνου που υπέγραψε η κυβέρνηση με το μνημόνιο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν είναι δυνατή η αποδέσμευση δόσης χωρίς την τήρηση του μνημονίου».

Φόβο και ανησυχία για το αποτέλεσμα λόγω και των εσωκομματικών αντιδράσεων διαπιστώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στην απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να μην προχωρήσει στην κίνηση να ζητήσει ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση της παράτασης της σύμβασης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος ενημέρωσε χθες την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και τη Ρώμη, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι λάθος τους, να μη φοβούνται. Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μιλήσει για ένα άλλο Κοινοβούλιο, για δημοκρατικές διαδικασίες, για τη δυνατότητα να μιλάμε και να αποφασίζουμε μέσα στη Βουλή και νομίζω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτό το 55-45 που είχε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ».

Να σημειωθεί εν τω μεταξύ ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να έχουν άμεσα συνάντηση ώστε να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες που είχε με κορυφαίους Ευρωπαίους.

Σκληρή κριτική έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος χαρακτήρισε «πρωτοφανές το γεγονός που εκθέτει τη χώρα διεθνώς» και έθεσε το ερώτημα: «Είναι δυνατόν να έχουμε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που λέει -κάντε ό,τι θέλετε, υπογράψτε την παράταση του μνημονίου, απλώς μη με βάζετε να λερώσω τα χέρια μου ψηφίζοντας-;».

Η διαδικασία
Συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών

Μικρογραφία της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση για να φέρει την παράταση της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε με τους εταίρους.
Στην εν λόγω διαδικασία, που προβλέπεται από το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση προσδιορίζεται μέχρι και μία μέρα πριν από τη διεξαγωγή της και ξεκινά με την εισήγηση του πρωθυπουργού, διάρκειας μέχρι και 10 λεπτά.

Στη συνέχεια τον λόγο παίρνουν οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης με ομιλίες που δεν θα ξεπερνούν τα 5 λεπτά. Ο πρωθυπουργός δευτερολογεί μέχρι 5 λεπτά, οι αρχηγοί επανατοποθετούνται μέσα σε ένα τρίλεπτο και άλλα πέντε λεπτά ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση, στην οποία δεν μπορεί να παρέμβουν και να ζητήσουν τον λόγο βουλευτές.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: