Ο Τζ. Κέρι καταγγέλλει τους Ρεπουμπλικάνους για το θέμα του Ιράν




Για πρωτοφανή ενέργεια που υπονομεύει την αξιοπιστία των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών διαχρονικά, απειλώντας μέσω επιστολής που έχουν στείλει γερουσιαστές του, ότι σε περίπτωση ανάδειξης στην προεδρία του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προσεχείς εκλογές, ενδεχόμενη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα ανατραπεί…

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κατήγγειλε σήμερα την «ανεύθυνη» επιστολή, την οποία απηύθυναν Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές προς το Ιράν, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ επισήμανε απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς ότι δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.

«Κινδυνεύει να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη την οποία οι ξένες κυβερνήσεις έχουν εναποθέσει σε χιλιάδες σημαντικές συμφωνίες που δεσμεύουν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες», σχολίασε ο Κέρι μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας.

Μετά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν και την πρώην υπουργό Εξωτερικών και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον, ο Κέρι καταδίκασε αυτή την «απίστευτη» επιστολή και δήλωσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει την πρωτοβουλία αυτή των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών.

Μια ανοικτή επιστολή, την οποία υπέγραψαν οι 47 από τους 54 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της νύκτας της Δευτέρας, προειδοποιεί το Ιράν ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα θα διαρκέσει μόνο για όσο διάστημα παραμένει στην προεδρία των ΗΠΑ ο Ομπάμα.

«Το ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να τροποποιήσει τους όρους της συμφωνίας ανά πάσα στιγμή είναι εντελώς λάθος. Δεν έχετε το δικαίωμα να τροποποιήσετε μια συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ηγετών», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Στη διάρκεια των 29 ετών μου στη Γερουσία δεν έχω ακούσει ποτέ, ούτε έχω ακούσει να προτείνεται κάτι παρόμοιο», υπογράμμισε. «Η επιστολή αγνοεί περισσότερους από δύο αιώνες ιστορίας στη συμπεριφορά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε ο Κέρι.

Ε.Μ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: