Ο Ντράγκι αύξησε τον ELA μόνο κατά 500 εκ. ευρώ




Η Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη πως αύξησε τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες μόλις κατά 500 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση που μπορεί να αναθεωρηθεί στις επόμενες 15 ημέρες ή και νωρίτερα, αν υπάρξουν έκτακτες ανάγκες, κάτι δείχνει.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι πληροφορίες από τη Λευκωσία, εκεί που όπου βρίσκεται ο Μάριο Ντράγκι για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, σημειώνουν πως πέραν των σημαντικών που πρόκειται να ανακοινώσει, θα υπάρχει στην ατζέντα και το θέμα της άρσης της απαγόρευσης των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ιταλός τραπεζίτης δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτό το βήμα, πιέζοντας περαιτέρω την Αθήνα για μεταρρυθμιστικές δράσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Αργότερα σήμερα, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο προβλέπει αγορές κρατικών και μη ομολόγων, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι εν αναμονή των τοποθετήσεων του επικεφαλής της ΕΚΤ, το ευρώ έπεσε σε χαμηλό 11 ετών έπεσε το ευρώ στην ισοτιμία του με το δολάριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ELA είναι η μοναδική πηγή ρευστότητας για την ελληνική οικονομία και οποιαδήποτε «ανωμαλία» στη ροή χρήματος θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: