Ο Αναστασιάδης αναλαμβάνει το θέμα της Γιωρκάτζη… Θα ζητήσει την παραίτησή της; Είδε το γενικό εισαγγελέα




Λευκωσία: Καθοριστικές αποφάσεις σε σχέση με την κρίση που ξέσπασε με επίκεντρο την Κεντρική Τράπεζα και τις καταγγελίες στην Επιτροπή Θεσμών, αναμένεται να ληφθούν το Σαββατοκύριακο. Το μέγα ερώτημα είναι αν ο κ. Αναστασιάδης ζητήσει την παραίτηση της κ. Γιωρκάτζη, η οποία προκαλεί το δημοσιο αίσθημα με θέσεις και πράξεις της. Αυτός ήταν και ο λόγος της συνάντησής του με το γενικό εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επέστρεψε το μεσημέρι από την Αίγυπτο, πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων και συσκέψεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πρώτος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για κάποια ευρήματα της Υπηρεσίας του σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει περαιτέρω με τις έρευνες του, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν θα κάνουμε κάτι περαιτέρω. Θα αναμένουμε τον Πρόεδρο, να δούμε ο ίδιος πώς θα χειριστεί το θέμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, είπε ότι «οι θέσεις μας έχουν καταγραφεί σε επιστολή, η οποία έχει διαρρεύσει και στις εφημερίδες – όχι από την Υπηρεσία μας – και δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο πέραν αυτού που έχουμε καταγράψει στην επιστολή μας όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης αυτής».

Σε ερώτηση για τη σημερινή συνάντηση είπε ότι «απλώς έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο για το περιεχόμενο της επιστολής μας».

Κληθείς να πει αν ο διορισμός ποινικού ανακριτή από τον Γενικό Εισαγγελέα επηρεάζει το δικό του έργου, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι «δεν αφορά την Υπηρεσία μας».

Ερωτηθείς για τα ευρήματα της Υπηρεσίας του στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως και σε ερώτηση αν πρόκειται για νέα ευρήματα, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι δεν πρόκειται για νέα ευρήματα, «αλλά σε σχέση με αυτά που περιλαμβάνονται στην επιστολή μας».

ΜΕ ΤΟΝ ΚΛΗΡΙΔΗ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε απόψε συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Κώστα Κληρίδη, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Κληρίδης ερωτηθείς είπε, μεταξύ άλλων, ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «δεν έχει γίνει καμιά συζήτηση σχετικά με την ποινική έρευνα η οποία αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα. Αντιλαμβάνεστε ότι η έρευνα είναι ανεξάρτητη, ανακριτής διορίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα και ο Πρόεδρος απλώς ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Κεντρική Τράπεζα, με την κατάσταση γενικά η οποία έχει διαμορφωθεί και που δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Στην προσπάθεια αυτή εγείρονται κάποια νομικά θέματα τα οποία έκρινε σωστά ότι θα πρέπει να τα συζητήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα».

Ερωτηθείς αν έχει εισηγηθεί κάτι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «κάποιες πτυχές θεμάτων, με τα οποία ασχολείται ο Πρόεδρος έχουν τη νομική τους διάσταση και αυτά συζητήσαμε. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, τα θέματα είναι ρευστά και λεπτά».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος του ζήτησε κάποια συμβουλή για το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων ή ασυμβίβαστου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «δεν έχει να κάνει τίποτα η ποινική έρευνα με θέματα ασυμβίβαστου ή γενικότερα θέματα. Είναι για ένα μόνο και αποκλειστικά, θέμα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα πολιτικά κόμματα ζητούν, πέραν από τους ισχυρισμούς του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου, να διερευνηθούν και άλλες πτυχές, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «όπως είπα και σε ανακοίνωση που έχω εκδώσει υπάρχουν κάποιες πτυχές οι οποίες μπορεί και θα πρέπει, ίσως, να διερευνηθούν με διαφορετικό τρόπο, δεν έχουν δηλαδή κατ’ ανάγκη ποινική πτυχή και, επομένως, αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να εξεταστεί».

Ερωτηθείς αν θα πάρει καιρό η διεξαγωγή της έρευνας από τον ποινικό ανακριτή που έχει διορίσει είπε ότι «να είστε βέβαιοι ότι ενόψει της φύσεως του αντικειμένου είναι απόλυτο δικαιολογημένο η έρευνα να μπει σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια τα οποία ελπίζω να τηρηθούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διορίσει τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας εντούτοις δεν μπορεί να την παύσει και κληθείς να αναφερθεί στη νομική του άποψη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες για αυτό το θέμα μέσα στον οικείο Νόμο, στον οποίο γίνεται παραπομπή από το ίδιο το Σύνταγμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Προεδρεύοντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Προεδρεύοντα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «ενημέρωσα τον Πρόεδρο για το τι διημείφθη στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών, την Τρίτη και την Πέμπτη, και με άκουσε με πάρα πολλή προσοχή, έκανε διευκρινιστικές ερωτήσεις και έχω συμπληρώσει στα βασικά σημεία την ενημέρωση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς ποια είναι τα βασικά σημεία, είπε ότι «θα τα δείτε όταν θα πάρετε τα πρακτικά».

Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος είναι πλήρως ενήμερος για το τι συνέβη στην Επιτροπή Θεσμών».

Σε ερώτηση πώς θα συνεχίσει η Επιτροπή Θεσμών, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «έχουμε πει ότι θα περιμένουμε λίγες ώρες ή μέρες για το πώς θα γίνει η διαχείριση από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα – διότι δεν πρέπει να κάνουμε ενέργειες ή να εξετάσουμε ζητήματα που θα εξεταστούν από τον Γενικό Εισαγγελέα – και μετά θα ασχοληθούμε με τα κύρια, ουσιαστικά ζητήματα».

Πρόσθεσε ότι αν ο Γενικός Εισαγγελέας δεν ασχοληθεί με κάποια θέματα που πιθανόν κάποιοι βουλευτές να θεωρούν σημαντικά τότε πιθανόν να ασχοληθεί η Επιτροπή Θεσμών.

Αυτά τα ζητήματα, είπε, αφορούν «ποια ζημιά έγινε με την παραίτηση της κας Αντωνιάδου, τα θέματα του ασυμβίβαστου που τα έχουμε δει αλλά δεν τα ολοκληρώσαμε και το θέμα των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου σε σχέση με τη διαχείριση, καθώς και άλλα ζητήματα που αφορούν τα περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας, δηλαδή αν έγιναν κατά τρόπο και σε χρόνο που εξυπηρετήθηκε το συμφέρον της τράπεζας».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: